Gängkriminalitet får 1,5 miljoner svenskar att överväga flytt

1,5 miljoner vuxna svenskar överväger att flytta på grund av gängkriminaliteten. Särskilt yngre män känner sig otrygga och överväger att byta bostadsområde, enligt en färsk undersökning som gjorts på uppdrag av Fastighetsbyrån.
Gängkriminalitet får 1,5 miljoner svenskar att överväga flytt - bostäder kriminalitet
Var femte svensk skulle vilja flytta bort från gängkriminalitet. Foto: TT

Säkerhet och trygghet är avgörande när svenskar väljer bostadsområde, enligt en ny Sifo-undersökning på uppdrag av mäklarföretaget Fastighetsbyrån, som är en del av Swedbank. Undersökningen visar att hela 19%, vilket motsvarar cirka 1,5 miljoner vuxna svenskar, har övervägt att flytta på grund av ökat våld och gängkriminalitet. Bland dessa vill 9% av de svarande faktiskt flytta, men många hindras av ekonomiska- och andra personliga skäl såsom till exempel arbetssituation eller familjesituation.

Den grupp som känner sig mest otrygg är män i åldern 18-29 år. Inom denna grupp upplever 22% att tryggheten har minskat de senaste två åren och 19% uppger att de vill flytta på grund av otrygghet. Vidare pekar undersökningen på att män generellt sett är mer oroliga än kvinnor för att de själva eller någon i deras närhet ska utsättas för våld kopplat till gängkriminalitet.

Säkra områden lockar – otrygga tappar

Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån
Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån

Enligt Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, anses säkra bostadsområdens vara mer attraktiva i jämförelse med områden med högre brottslighet. Samtidigt minskar särskilt utsatta områden i popularitet och anses mindre attraktiva.

“Tyvärr är ju den här påverkan på bostadsmarknaden och flyttströmmar något som förvärrar segregationen och grundproblematiken”, säger Engström enligt pressmeddelandet.

För att motverka detta samhällsproblem menar Engström att det krävs långsiktiga lösningar inom stadsplanering och bostadsbyggande, samt kortsiktigt samarbete mellan fastighetsägare tillsammans med andra aktörer.

“En blocköverskridande reform inom bostadspolitiken, som omfattar bostadsbyggande, rörlighet och finansiella regler, är också nödvändig för att ta itu med ökad otrygghet och utanförskap”, menar Engström.

Undersökningen, genomförd av Verian på uppdrag av Fastighetsbyrån, baseras på 1002 intervjuer med svenskar i åldern 18-84 år mellan den 7-13 juni 2024.

Läs mer:

Börsbolagen om skjutningarna: “Vi kan bara säga att de ska hålla rent”

Mäklartoppen: Bostadspriserna stiger i år – och nästa år

Nu stiger bostadspriserna rejält: ”Vi får se om marknaden tar ut segern i förskott”

Swedbank: Bostadsbristen skapar problem för svenska försvaret

Storbankerna räknar med stigande bostadspriser: ”15-25% högre”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.