Carnegie
Gamle Carnegiechefen vill ta tag i mobilstrul
Tjocka betongväggar och metallfilm vid fönstren i energisparhus stoppar effektivt mobilsignalen. Det går vare sig att ringa eller surfa på mobilabonnemanget. I bostadsrättsföreningen Jublet i Hornsberg i Stockholm är en stor del av de boende drabbade.
– Det är helt orimligt att inte kunna använda modern teknik i nya hus, säger Stig Vilhelmson, ordförande i bostadsrättsföreningen Jublet.
Digital Teknik har varit i kontakt med flera personer som har flyttat in i den här typen av hus och ingen har varit medveten om begränsningarna, även om de har varit kända för branschen länge.
-Det här är ett problem som bara växer. De flesta nya hus är av den här typen, säger Stig Vilhelmson.
Han får medhåll av Anders Neander, tekniskt ansvarig på Skanskas bostadsutvecklingsbolag Nya Hem:
– Det är ett branschproblem och det har bara blivit större på senare år. Det är väldigt robusta och bra hus men man kan inte prata i mobilen.
Anders Neander medger att Skanska och byggbranschen inte har tagit problemet på allvar.
– Vi har duckat för frågan. Vi har inte förstått hur allvarligt det är.
De boende i bostadsrättsföreningen Jublet har bott i föreningens nybyggda hus i mellan 1,5 och 2,5 år. Frågan om dålig mobiltäckning blev snart brännhet. Föreningens undersökning visade att 90 procent av de svarande upplevde stora svårigheter. En del löser situationen genom att ringa via Skype på wifi, andra genom att skaffa fast telefon. Men de flesta skulle föredra bara mobilabonnemang.
Bostadsrättsföreningen kontaktade byggherren Skanska, och det ledde till ett pilotprojekt där föreningen testar Ericssons nya mobilmaster för inomhusbruk, Radio Dot System.
Ericsson presenterade samarbetet i ett internationellt pressmeddelande den 1 mars. Det trots att det bara finns ett försök igång – Jublet i Stockholm. Pilotprojektet har bara hållit på några veckor och bostadsrättföreningen har ännu inte utvärderat resultatet.
– Vi ser problemet på alla marknader, säger Stian Kildal, produktchef för wifi och mobila företagslösningar på Ericsson.
Situationen är helt ny och kräver att byggföretag, teknikleverantörer och teleoperatörer samarbetar.
– Nu är de tekniska frågorna lösta. Men hur ska man bekosta installationen och kunna ta betalt? De boende anser att de redan har betalat, säger Anders Neander.
Samarbeten mellan bygg- och telekombranscherna har hittills varit begränsade men kommer att öka inte minst med intresset för smarta hem.
– Det går inte att göra det här utan operatörerna. Nu försöker vi hitta en ny affärsmodell för att hitta en rimlig fördelning av kostnaderna, säger Stian Kildal på Ericsson.
Telia är den enda operatör som är med i pilotprojektet. Men för att det ska fungera bra måste alla de fyra stora operatörerna vara med på tåget.
För boende i de tre trapphus som omfattas av projektet och som har Teliaabonnemang går det nu bra att ringa och mobilsurfa, men inte för de andra.
– Nu ska vi utvärdera det hela tekniskt och sedan återstår affärsmässiga förhandlingar, säger föreningens ordförande Stig Vilhemson.
Vem ska betala det hela?
– Det kan jag inte säga ännu, det blir en förhandling framöver.
Prova Digital Teknik – just nu 6 nummer, 149 kronor
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.