Fyra pärlor på systemet

Dags för nya vintips från Affärsvärldens vinexpert. Men först ett par ord om skålen.

Redan under 500-talet så skålade grekerna för god hälsa och välgång för sina vänner, nära och kära. Det var ett sätt att försäkra sig om att vinet som de skulle dricka inte på något sätt skulle vara förgiftat.

Att förgifta vin med någon typ av gift var ett vanligt sätt att lösa olika sorters sociala problem – att bli av med en fiende, tysta ner olämpliga personer, att motverka en framtida besvärlig skilsmässa och så vidare. Det har senare dock blivit en symbolhandling för vänskap, att värden häller upp vin från en kanna eller karaff och smakar av vinet före sina gäster. Värden godkänner vinet för att sedan höja sitt glas till en skål. Gästerna svarar på skålen med att likaså höja sitt glas för att sedan smaka på vinet.

Romarna, som för övrigt var mycket imponerade av grekerna och deras manér och traditioner, löste sina interpersonella problem på liknande sätt. Det är därför inte så märkligt att konsten att skåla blev populär vid de romerska sammankomsterna. Termen toast kommer sig av den romerska traditionen att lägga bitar av rostat bröd i vinet. Detta förfarandet tros ha sin grund i att man på den romerska tiden dessvärre ibland var tvungna att dricka dåliga viner.

Mycket senare, sade Falstaff, “put toast in’t” när han frågade efter en kanna med vin i Shakespeare’s Merry Wives of Windsor. De förkolnade bitarna reducerar faktiskt aciditeten i vinet, som gör att det blir aningen mer angenämt att dricka. Under romarnas era kom det latinska tostus, vilket egentligen betyder rosta eller sota, att bli namnet på själva drinken.

På 1700-talet så skålades det för god hälsa även då personen ifråga ej var närvarande, detta gjordes speciellt för kändisar och vackra kvinnor. En kvinna som blev objekt för speciellt många skålar kallades således för ’toast of the town.’ Under 1800-talet så blev skålandet det rätta att göra. Charles Panati rapporterade att en brittisk hertig skrev 1803 att ‘every glass during dinner had to be dedicated to someone,’ och att avhålla sig från att skåla var ‘scottish and rude, as if no one present was worth drinking to’. Ett sätt att effektivt förolämpa en middagsgäst var att ej skåla för han eller henne, det var som hertigen skrev “a piece of direct contempt”.

Njut nu

Georg Breuer Riesling Sauvage 2006
SB-nummer:5899
Sortiment:Standard
Pris: 109 kronor
Producent:George Breuer
Ursprung:Rheingau, Tyskland
Vinet: Ett av SB:s super-ultra-fynd
de senaste åren!
Användningsområde: Måndags-
sushin
Lagringspotential:1-5 år
Tysk skål: Prost!

Guldfynd

Don PX Pedro Ximenes 2004
SB-nummer:8266
Sortiment:Standard
Pris: 149 kronor
Producent:Toro Albà
Ursprung:Montilla-Moriles, Spanien
Vinet: Mycket söt och fyllig smak
med inslag av torkade fikon, dadlara,
russin och sötlakrits.
Användningsområde: Att sippas i
ymniga klunkar efter middagen ute
på terassen.
Lagringspotential:25-30 år
Spansk skål: Salud!

För vinkällaren

Kripta 2002
SB-nummer:98834
Sortiment:Standard
Pris: 372 kronor
Producent:Agusti Torelló
Ursprung:San Sadurni d’Anoia, Spanien
Vinet: Låt inte en av vinvärldens mest vulgära presentationer skrämma dig!
Användningsområde: Tapas Espanol
Lagringspotential:5-10 år
Spansk skål: Salud!

Stora stjärnan!

Grand Cru Millésime 2002
SB-nummer:993262
Sortiment:Standard
Pris: 299 kronor
Producent:Franck Bonville
Ursprung:Avize, Champagne, Frankrike
Vinet: Avizebaserade viner ska konsumeras unga, är som en “chablis med bubblor”
Användningsområde: Sena skålar i vårnattens sken.
Lagringspotential:5-10 år
Fransk skål:A votre santé!

Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.