Fyra flaggor i Metacons företrädesemission

Energiteknikbolaget Metacon genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 138 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fyra flaggor.
Fyra flaggor i Metacons företrädesemission - Metacon Christer Wikner
Metacons styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 15 november. Bolaget utvecklar och säljer energisystem för produktion av vätgas, el och värme. Till höger VD Christer Wikner. Källa: Metacon

Metacon har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 137,5 Mkr brutto.

Den största delen av emissionslikviden ska gå till att betala tillbaka ett brygglån på 50 Mkr. Metacon har upptagit lånet för att kunna leverera på en order från kunden Motor Oil.

Metacon ska även använda kapitalet bland annat till internationell expansion, investeringar i produktionsanläggningar samt till förstärkning av rörelsekapitalet.

Emissionsguiden hissar fyra flaggor för emissionen. Metacons VD Christer Wikner kommenterar flaggorna enligt citaten nedan.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Metacon ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom en väldigt snar framtid.

“Anledningen är Metacons kommersiella genombrott med ett stort kundkontrakt på ca 225 Mkr i augusti 2024, det största kundkontraktet i bolagets historia. Detta medför ökat kapitalbehov jämfört med tidigare planering. En företrädesemission ger möjlighet för alla aktieägare att delta och undvika utspädning.”

STOR RABATT (INITIALT)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 0,20 kr per aktie. Det innebär en rabatt på höga 40,1% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

“Rabatten avviker inte jämfört med liknande emissioner som gjorts i liknande bolag. Offentliggörande av emission och villkor sker simultant. Det upplägg vi valt är därigenom aktieägarvänligt. Det finns flera exempel i närtid på bolag som inte lyckats lösa finansiering med allvarliga finansiella problem som följd.”

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är oftast en varningsflagga.

Metacon har mottagit garantiåtaganden på 108 Mkr (78,6% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga. Till garanterna utgår en ersättning på garanterat belopp om 12% kontant.

“Emissionen är strukturerad för att ge en bruttolikvid om 110 Mkr. Det är korrekt att det rör sig om en ‘bottom-up garanti’, vilket i stort sett är och har varit en praxis vid företrädesemissioner de senaste åren. Givet bolagets situation är detta lösningen som vi anser vara bäst ur ett aktieägarperspektiv.”

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna väntas uppgå till framgår inte, förutom kostnaderna för garantiåtaganden.

Det finns heller ingen som helst information om vilka som lämnat garantiåtaganden.

“I samtliga företrädesemissioner som överskrider 2,5 MEUR måste ett prospekt publiceras. I prospektet är det krav på att såväl emissionskostnader som vilka som garanterat emissionen ska framgå. Prospekt kommer att publiceras den 20 november där all efterfrågad information (och mer därtill) går att utläsa.”

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt omkring den 20 november.

Läs även:

Metacon gör sin andra företrädesemission i år

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF