Fyra flaggor i Magnasenses företrädesemission

Diagnostikbolaget Magnasense genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 26,7 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fyra flaggor.
Fyra flaggor i Magnasenses företrädesemission - Magnasense1
Magnasenses styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från en extra bolagsstämma som hölls den 24 februari. Foto: Magnasense

Magnasense (tidigare Aegirbio) har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 26,7 Mkr brutto.

Kapitalet ska användas till rörelsekapital för att säkra driften samt till design och utveckling av bolagets projekt inom oral hälsa.

Emissionsguiden hissar fyra flaggor för emissionen och har inte fått återkoppling från Magnasense på förfrågan att kommentera.

Rörig emissionsprocess

En rörig process kan tyda på problem bakom kulisserna eller dålig planering. Exempel på en rörig emissionsprocess kan vara ändrade tidsplaner, plötsliga ledningsförändringar eller sent ingångna investeringsåtaganden.

Magnasense meddelade den 20 januari sin avsikt att genomföra företrädesemissionen. Först den 10 april presenterades villkoren. Lång väntan från första emissionsbesked tills slutliga villkor meddelas är inte optimalt.

I det här fallet är orsaken att Magnasense har behövt omförhandla villkoren för konvertibler och lånefacilitet med Atlas Special Opportunities, för att kunna gå vidare med emissionen. Detta blev klart samma dag som villkoren presenterades.

Stor rabatt (initialt)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 0,63 kr per unit, motsvarande 0,014 kr per aktie. Det innebär en rabatt på höga 40,7% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades. Utöver 45 aktier innehåller varje unit även 45 teckningsoptioner av serie TO 5 och 36 stycken av serie TO 6. Teckningskursen för TO 5 är 0,014 kr per aktie, medan den är 0,0175 kr per aktie för TO 6.

Kapitalbehov i trängt läge

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Magnasense ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott omgående.

Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna väntas uppgå till framgår inte.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt memorandum omkring den 22 april.

Läs även:

Emissionsguiden inleder bevakning av Magnasenses företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG