Fyra flaggor i Bibbs företrädesemission

Medicinteknikbolaget Bibb Instruments genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 36,5 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fyra flaggor.
Fyra flaggor i Bibbs företrädesemission - Bibb Instruments Fredrik Lindblad
Bibb Instruments styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 18 december. Källa: Bibb Instruments

Bibb Instruments har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 36,5 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 5,5 Mkr vilket motsvarar 15,1% av emissionsbeloppet, förutsatt att samtliga garanter väljer kontant ersättning.

Kapitalet ska bland annat användas till att skala upp produktionen, att vidareutveckla produktportföljen, marknadsföring samt till kliniska studier.

Emissionsguiden hissar fyra flaggor för emissionen.

STOR RABATT (INITIALT)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 10 kr per unit, motsvarande 2,50 kr per aktie. Det innebär en rabatt på höga 38,1% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades. Utöver fyra aktier innehåller varje unit även en teckningsoption av serie TO 1.

“Rabatten speglar marknadsförutsättningarna för life science-utvecklingsbolag hösten 2024”, uppger Bibbs VD Fredrik Lindblad och hänvisar till den finansiella rådgivaren Sedermeras nyhetsbrev i oktober. Bibbs finansiella rådgivare i företrädesemissionen är Penser by Carnegie.

I brevet framgår att den genomsnittliga rabatten i Q3 var 46,8%, vid företrädesemissioner där teckningsåtagandet överstiger 20%. Rabatten avser tio dagars volymviktad snittkurs före offentliggörande. Med denna beräkning hamnar Bibb på 47% rabatt. Att genomsnittsrabatten är stor i de emissioner som offentliggjorts betyder inte att en stor rabatt är bra.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Bibb ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott i början av 2025.

“Ja, vi genomför en finansiering i januari 2025 för att finansiera den kommande kommersiella fasen”, uppger Lindblad.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Bibb räknar med att emissionen kostar som mest 5,5 Mkr, vilket motsvarar 15,1% av emissionsbeloppet. Det är inte skyhögt men högt nog för att en flagga ska hissas.

“Marknadsmässiga emissionskostnader i rådande läge är vår uppfattning. Jämför gärna med genomsnitt för liknande finansieringar för utvecklingsbolag inom life science”, kommenterar Lindblad.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är oftast en varningsflagga.

Bibb har mottagit garantiåtaganden på 18,2 Mkr (49,9% av emissionen). Av detta avser 16,2 Mkr bottengaranti vilket leder till en flagga. Till bottengaranterna utgår en ersättning på garanterat belopp om 12% kontant eller 12% i units. För toppgarantin gäller samma struktur men med 18% ersättning.

“Marknadsmässigt garantiupplägg, eller till och med bättre, i rådande läge är vår uppfattning. Enligt Sedermerabrevet oktober 2024 var genomsnittlig garantiersättning ca 14% (kontant) respektive 17% (värdepapper) vid företrädesemissioner under Q3 2024”, skriver Fredrik Lindblad.

Lindblads svar på flaggorna har ett drag av så kallad “whataboutism”. Men att även andra bolag har höga rabatter, höga emissionskostnader och så vidare är inte ett skäl att blunda för detta som investerare när man tittar på Bibbs emission.

BRISTFÄLLIG INFORMATION (ej flagga)

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Det är svårt att få grepp om hur stor del av emissionen som är säkrad genom tecknings- och garantiåtaganden. Det beror på att Bibb har bakat ihop teckningsåtaganden med avsikter att teckna i en klumpsumma på 9,3 Mkr, motsvarande 25,5% av emissionen. Tillsammans med garantiåtagandena utgör det 75,3% av emissionsbeloppet. En fråga är dock hur mycket som är teckningsåtaganden respektive teckningsavsikter. Vi stannar vid en upplysning.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt omkring den 19 december.

Läs även:

Emissionsguiden inleder bevakning av Bibbs företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF