Fyndchans på nytt i mobilspellådan

ANALYS Börsens förtroendekris har på nytt gått oförtjänt långt. Även med stor osäkerhet kring en snabbrörlig mobilspelsbransch bör det välskötta småbolaget åtminstone värderas som sektorn.
Fyndchans på nytt i mobilspellådan - g5-entertainment-700_binary_6982285.jpg
G5 Entertainment utvecklar spel till mobiltelefonen som riktar sig särskilt mot kvinnor över 35. Bolaget sysselsätter i dag drygt 600 anställda där merparten finns inom programmering och utveckling i Ukraina och Ryssland.

KÖP G5 Entertainment bockar förvisso av de för stunden populära aktieboxarna mjukvara och plattformsbolag, men när det kommer till intäkterna är de allt annat än de återkommande abonnemangspengar som tillskrivs stora värden hos hyllade software as a service-bolag.

I stället handlar det om att via kortvariga marknadsföringskampanjer få till så kallade användarförvärv (”ua”, kort för user acquisition costs), där ett maximalt antal kunder, här i huvudsak målgruppen kvinnor 35 år och uppåt, ska lockas att testa på bolagets förströelsespel för smartphone och läsplatta gratis (free to play, ”f2p”) via Googles, Apples och Amazons appbutiker.

Under det tredje kvartalet låg G5:s antal unika spelare på 5,2 miljoner i månadssnitt. F2p-spelen erbjuds dock självklart inte gratis av ren välgörenhet. En viss andel, runt en tjugondel, eller knappt 223 000 av G5:s unika spelare per månad i kvartalet, blir så pass engagerade väl inne i spelen att de nappar på erbjudanden om köp av virtuella objekt och andra spelfördelar, för reda pengar. Betalintäkterna har global spridning, men kommer framför allt från USA samt välbärgade asiatiska länder som Japan och Sydkorea.

Affärsvärldens historik i G5-aktien inleddes med ett lyckat säljråd under aktiens explosiva rusning hösten 2017, på kursen 353 kronor. Vår vändning till köp för knappt ett år sedan, i nummer 50/2018 på kurs 140,4 kronor, var för tidig när utplaningen för bolagets största spelsuccé, med inlicensierade Hidden City, sedan givit ett djupare fall i såväl aktie som rörelsevinst än i vårt dåvarande huvudscenario. Nu har G5 gasat så pass hårt med ua mot framför allt egenutvecklade spel att rörelsemarginalen blev lätt negativ i tredje kvartalet.

På kurser under 90 kronor är G5-aktien nu återigen så pass nedpressad att Affärsvärlden än en gång vågar råda till spekulativt köp på låg värdering, både på bolagets egen fundamenta och relativt noterade mobilgaming-kolleger.

Givet både teknikrisken i en affär mot snabbrörliga underhållningskonsumenter samt småbolagsrisk och geografisk risk i G5 som bolag så bör privatinvesterare begränsa positionsstorleken. Även uppsidan är dock relativt öppen – om några av G5:s egenutvecklade speloptioner visar sig slå väl ut – varför snävare kortsiktiga riktkurser inte är modellen här.

Det här är en sammanfattning av aktieanalysen Oförtjänt stor rabatt på mobilspellådan. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG