Tieto Evry
Fullvärderad it-konsult
VÄNTA Femtioåringen Tieto avslutade 2018 starkt och tillväxten för helåret skrevs till goda 3,6 procent. Justerat negativa valutarörelser, där kronans försvagning mot euron var största boven, var tillväxten 6,6 procent. Lönsamheten var också god och nådde på bolagets favoritmått, rörelsemarginal justerat för jämförelsestörande kostnader och förvärvsrelaterade avskrivningar på immateriella tillgångar, 10,2 procent. För 2019 spår bolaget att det justerade rörelseresultatet förbättras.
Det finns många trender som talar för it-konsulterna. Den accelererande digitaliseringen av allt fler samhällsfunktioner och de tekniska landvinningarna generar stadigt ökande mängder data som måste stötas, blötas och behandlas. Det garanterar en fortsatt hög efterfrågan för bolagen i sektorn.
Trots den goda efterfrågan väntas den nordiska it-marknaden inte växa med mer än 2–3 procent under 2019. Och prispressen kan vara hård med konkurrens från indiska jättar som TCS. Mot den bakgrunden stack Tieto ut hakan i samband med bokslutet och höjde både tillväxtmål och marginalmål för strategiperioden fram till 2022.
Tillväxten ska nu bli 5 procent årligen, vilket får ses som en höjning från tidigare målet ”högre än marknaden”. Utöver det vanliga – mer fokus på nischer med goda tillväxtmöjligheter – har bolaget tänkt ta hjälp av tilläggsförvärv. Och med en nettoskuld på 1,2 gånger ebitda justerat för den nya leasingredovisningen i IFRS 16, har bolaget gott om utrymme innan skuldsättningsmålet lägre än 2 gånger ebitda blir en begränsning.
Den justerade rörelsemarginalen ska höjas till 13,5 procent, vilket kan jämföras med det gamla målet 10,5 procent. Även justerat för den positiva effekten av den nya leasingredovisningen är det en rejäl ambitionshöjning. Vägen dit ska gå dels via effektiviseringar av arbetssätt, dels via mixförskjutningar mot mer lönsamma områden som bolaget kallar design- och dataledda tjänster.
Bolaget indikerade att lönsamhetslyftet väntas mot slutet av strategiperioden, det vill säga närmare 2022. För de kommande två åren penslar analytikerna således in mer av samma och spår en tillväxt på drygt 3 procent och en justerad rörelsemarginal som närmar sig 11 procent 2020, enligt konsensus från Factset. Affärsvärlden har ingen avvikande uppfattning.
Som grupp betraktat har de nordiska it-konsulterna relativt stabila marginaler. Jämfört med snittet de senaste fem åren har förvisso nästan alla av dem antingen högre eller lägre än i dag, men ungefär lika många är vinnare som förlorare. Tieto hör i den jämförelsen till dem som har förbättrat sig, men det beror på marginallyftet som skedde 2014–2015. Sedan dess har rörelsemarginalen i stort sett legat still. Som försiktig investerare bedömer därför Affärsvärlden att det är klokast i att avvakta med högre marginalantaganden för Tieto till dess att bolaget har bevisat att den nya strategin levererar.
Aktien handlas idag till p/e 17 på 2018 års vinst och en direktavkastning på dryga 5 procent, vilket ser ungefär rättvist ut. Sett till de senaste åren är direktavkastningen till och med något låg – en vanligare nivå har varit runt 5,5 procent. Rekommendationen blir att vänta till aktien dippar under 24 euro.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.