Fulingarna på börsen

Gotlandsbolaget mörbultar sina mindre ägare inför öppen ridå. Andra gör det mer subtilt. Affärsvärlden har gått igenom börslistan och sållat fram aktierna där det är risk att bli blåst av huvudägaren.

Minoritetsägare med en pervers läggning till självplågeri har stora stunder att se fram emot under hösten. Näringslivets främsta festfixare är huvudägarna i Gotlandsbolaget som bjussar minoriteten på kölhalning och avnotering från Stockholmsbörsen.

De som inte vill hänga med bestraffas med skambud. En annan höjdare blir sannolikt hotellfastighetsbolaget Capona. Nye norske storägaren Petter A Stordalen och hans Choice Hotels har inte hållit igen med trolleritricken. Hittills har han såväl slingrat sig runt plikten att lägga ett bud på övriga aktier som föreslagit att både egna hotell och egna bolag ska förvärvas av Capona. Det låter som om det kommer att svida fint för övriga aktieägare. De som attraheras av en mer långsam tortyr rekommenderas köp av Sapa. Här väntar norska Elkem bara in nästa svacka för att plocka upp utestående 28,2 procent av kapitalet till en billig penning.

Enligt aktiebolagslagen får styrelsen inte ge någon aktieägare en fördel. Ej heller göra något som är till nackdel för bolaget eller annan aktieägare. Ändå är det tämligen lätt för en huvudägare att misshandla en minoritet. De senaste åren har bjudit på en provkarta. Här är åtta aktuella metoder:

1. Håll nere bolagets värde genom att undvika att informera om företagets förträfflighet. Det gör det billigare och lättare att köpa upp.

2. Blockera uppköp med eget ägande i en farlig konkurrent. Utveckla inte verksamheten mer än nödvändigt. Tumme med konkurrensmyndigheter är en fördel.

3. Låt bolaget återköpa egna aktier. Makten ökar, övriga besvärliga aktieägare blir färre och det blir lättare att sätta tummen i ögat på dem den dag det är dags för uppköp av hela bolaget. Över 30 procents ägande kräver dispens från budplikten. Näringslivets börskommitté (NBK) ger regelmässigt dispens.

4. Frys ute övriga ägare med hot om sämre bud framöver. Nya lägre bud får läggas med nio månaders intervall.

5. Låt bolaget köpa tillgångar från dig själv till förmånliga priser. Värdering bygger på framtiden och är mer konst än vetenskap. För höga priser är svåra att klandra i efterhand. Det är ju inte olagligt för en styrelse att göra felbedömningar.

6. Undvik budplikt genom att splittra upp ägandet i flera olika bolag.

7. Plocka bort bolaget från Stockholmsbörsen utan att köpa ut övriga ägare. Det lär skrämma i väg kostsamma och besvärliga småaktieägare.

8. Inför klausuler som försvårar uppköp.
Möjligheten att bli misshandlad som minoritet finns i alla bolag. Men vid fyra typer av huvudägare är risken speciellt hög.

Stiftelser: Har oftast en annan agenda än att skapa så stora värden som möjligt. Ägandet är normalt så stort att det utgör en effektiv blockering mot bud och sänker värdet på bolaget. Stiftelser är dessutom nästan alltid usla ägare. ÅF:s forskningsstiftelse är den som kostat minoriteten mest. Ett nej till 185 kronor per aktie från Sweco ska jämföras med dagens kurs på 113 kronor. Dunkerstiftelsens ägande i Trelleborg och Bergendahlsstiftelsens i Geveko är två andra bromsklossar som hindrar både styckning och bud.
Svenska och finska staten: Sätter nationalistiska hänsyn och populism före minoritetens vilja att tjäna pengar. Svenska, norska och danska staten i flygbolaget SAS samt finska staten i skogsbolaget Stora Enso hämmar.

Rörelsedrivande börsbolag som äger konkurrerande börsbolag: Att Volvo, temporär storägare i Scania, sätter sina intressen först är det ingen som tvivlar på. På samma sätt lär Choice alltid komma före Capona, Elkem före Sapa och B&N före Gorthon Lines. Chansen till bud har också minskat dramatiskt.

Ägare med tidigare befläckat rykte: Visst kan fan bli religiös men risken är större att beteenden har institutionaliserats. Ägare som apporterar in egna bolag och tillgångar är alltid en varningsklocka.

Fast Partners ägare Sven-Olof Johansson sålde t ex sin it-portfölj till bolaget under it-yran och spädde ut övriga aktieägare. Han har sedan dess ändrat tillbaka strategin till fastigheter. Samma operation har Claes-Göran Fridh, huvudägare i Affärsstrategerna, precis gjort. Jan Bernander, storägare i Klippan, har också låtit pappersbolaget vara med och investera i hans egna projekt. Något brott är det inte men väcker ändå misstankar.
Mindre aktieägare bör alltid fråga sig om det är värt risken att placera i dessa bolag. Många institutioner vågar inte ens ta i dem. Minsta motkrav är en rejäl rabatt.Läbbiga ägare 1: Börsbolag som äger börsbolag

Börsbolag Ägare Andel av kapital röster
A-Com Ataren BV 37%
Capona Choice Hotels 40%
Gorthon Lines B&N 33% 39%
Sapa Elkem 72%
Scania Volvo 46% 31%

Läbbiga ägare 2: Stiftelser och stat

Bolag Ägare Andel av kapital röster
Föreningssparbanken Sparbanksstiftelserna 21%
Geveko Bergendahls stiftelser 17% 46%
SAS Svenska staten 24%
Stora Enso Finska staten 11% 24%
Wallenbergstiftelser 7% 23%
Trelleborg Dunkerstiftelserna 13% 56%
Ångpanneföreningen ÅF:s forskningsstiftelse 25% 48%

Läbbiga ägare 3: Med tvivelaktigt rykte

Bolag Ägare Andel av kapital röster
Active Capital Bo Håkansson 25% 30%
Affärsstrategerna Claes-Göran Fridh 31% 58%
B&N Blacken Rederi (Folke Patriksson m fl) 11% 33%
Brio Bengt o Dag Ivarsson 51% 71%
Fast Partner Sven-Olof Johansson 71%
Gotlandsbolaget Nordestrand förvaltning (fam. Nilsson) 26% 36%
Trojaborg (fam. Nilsson) 25% 31%
Klippan Jan Bernander 36%Vad lagen säger
* Aktiebolagslagen, kapitel 8 § 13
Styrelsen eller annan ställföreträdare för bolaget får ej företaga rättshandling eller annan åtgärd som är ägnad att bereda otillbörlig fördel åt aktieägare eller annan till nackdel för bolaget eller annan aktieägare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase