Britishvolt ansöker om konkursskydd

Storbritanniens mest ambitiösa batteriprojekt, Britishvolt, kommer ansöka om konkursskydd. Bolagets pengar är helt slut om en månad, skriver Financial Times. Svenskarna som grundade Britishvolt har sedan tidigare lämnat bolaget.
Britishvolt ansöker om konkursskydd - carstrom britishvolt
Lars Carlström och Orral Nadjari (längst till höger i högra bilden) är svenskarna bakom den stora batterisatsningen i Storbritannien.

Den brittiska batteritillverkaren, Britishvolt, är timmar ifrån att ansöka om konkursskydd. Det rapporter FT idag, och hänvisar till källor med insyn.

Affärsvärlden skrev i våras om det ambitiösa megaprojektet som skulle byggas i Blyth i England, och de kontroversiella svenskarna som låg bakom bolaget. Att Britishvolt nu ansöker om konkursskydd är en prestigeförlust för förre premiärministern Boris Johnson som publikt lovat stöd och finansiering.

Bakom Britishvolt finns svenskarna Lars Carlström och Orral Nadjari. Grundaren Lars Carlström lämnade bolaget redan i slutat av 2020, kort efter att brittisk media skrivit om hans tidigare skattedomar i Sverige. Orral Nadjari klev på kort efter grundandet och var VD fram till att han fick sparken i augusti i år.

Carlström blev utköpt ur Britishvolt under våren 2021 för en okänd summa. Sedan dess har han ägnat kraft och energi åt sitt nya projekt i Italien, en tänkt batterifabrik i Piemonte utanför Turin under namnet Italvolt.

FT skriver vidare att det kan förväntas bli stort intresse för konkursboet då marken de tilldelats anses vara den bästa i Storbritannien för en batterifabrik, men närhet till djup hamn, spårvägsförbindelser och tillgång till energi.

I en kommentar till Afv skriver marknadschef Ben Kilbey: “Vi är medvetna om spekulationerna. Vi arbetar aktivt med flera potentiella scenarior som kommer erbjuda nödvändig stabilitet. Utöver det har vi inga andra kommentarer.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase