Fritt flöde efter nyår
Fritt flöde. Eller näst intill. Efter nyår kan var och en som reser tillbaka från Danmark eller Tyskland ta med sig 26 liter vin och 32 liter öl. Per gång. För vin- och spritmonopolen i de tre nordiska länderna kan det vara början till slutet. Bolagens överlevnad är beroende av att kunderna ger dem legitimitet genom att de ser ett mervärde med den dyra monopolförsäljningen.
Erfarenheterna hittills tyder på att det är skralt med kundlojaliteten när alternativ finns att tillgå. Den nyöppnade Danmarksbron och de liberalare regler som infördes vid halvårsskiftet har slagit mot alkoholförsäljningen. I Blekinge, Halland och Skåne föll Systembolagets försäljning av sprit med nästan fyra procent under augusti jämfört med 1999. Vinförsäljningen föll över sju procent.
Vad ska inte hända om tre år när kvoterna ökas till 110 liter öl och 90 liter vin?”Sänk skatten”
Systembolagets VD sedan ett år, Anitra Steen, anser för sin del att Systembolaget står inför problem. Fick hon bestämma skulle alkoholskatterna sänkas rejält: “Det är klart att vi inte kan ha en prispolitik med alkoholskatter som väsentligt avviker från vår omvärld. Det går inte. Det blir faktiskt lönsamt från orter ganska långt upp i Sverige att resa över Öresund. Och är man i Danmark, nu efter brons öppnande, så kan man lika gärna åka till Tyskland. Där finns ingen vinskatt alls och en mycket låg ölskatt. Det är lätt att räkna ut att vi får en omfattande legal införsel och en illegal detaljhandel som konkurrerar med Systembolaget.”
Den som trodde att Anitra Steen upprätthåller rollen från företrädaren Gabriel Romanus, som ville sälja så lite alkohol som möjligt, inser snart sitt fel. Eftersom hon inte (nämnvärt) kan påverka prispolitiken har hon satsat på att liberalisera den andra hörnpelaren i alkoholpolitiken, tillgänglighetsfaktorn. Ytterligare några tiotal butiker ska öppnas och Systemet har infört lördagsöppet på prov i Stockholm, nordligaste Sverige och Skåne. Försöken kommer antagligen att permanentas. Bolaget har också infört internetbeställning på prov och fler självbetjäningsbutiker. 50 av de 411 butikerna har självbetjäning.
Se sanningen i vitögat
Service till kundmajoriteten blir därmed allt viktigare samtidigt som motståndarna mot alkoholliberaliseringen ändå kan hållas tillbaka med argumentet att det väl är bättre att spriten säljs i “bara” 400-500 butiker än att den säljs i över 10.000 livsmedelsbutiker.”Man måste ändå se sanningen i vitögat. Prispolitiken är inte uthållig på grund av de nya införselreglerna. Men all alkoholforskning visar att det är just (dyr)prispolitiken som har medverkat till att Sverige har betydligt lägre frekvens av alkoholskador och sjukdomar till följd av alkohol än andra länder.”
Nästa sommar
I skattefrågan har hon fått medhåll av bland annat finansminister Bosse Ringholm, som velat sänka skatterna. I budgetöverenskommelsen med stödpartierna vänsterpartiet och miljöpartiet nu i höstas föll dock hans idéer bort och nu blir det troligen inga skattesänkningar förrän tidigast till nästa sommar. Skattesänkningen bör, enligt Anitra Steen, bli ordentlig.
“Danskarna, som ju har samma problem som vi (med gränshandel), har ju aviserat att de ska sänka sina alkoholskatter. Men jag tror inte att vi behöver anpassa oss till exakt samma nivå som danskarna och tyskarna. Jag har ingen uppfattning om en idealskatt, men den ska vara väsentligt lägre än idag. Och vi måste i vart fall närma oss dansk nivå (hälften av svensk nivå). För om man inte gör det så kommer vår försäljning i södra Sverige att urholkas helt och hållet.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.