Björn Borg
Från Nordpolen till vd-stolen
Gotland är känt för mycket, men knappast för att ha fostrat många skidåkare. Henrik Bunges uppväxt på ön innehöll inte heller särskilt många skiddagar. Men vid 10 års ålder åkte han längdåkning för första gången, vilket resulterade i en rejäl krasch där bägge skidorna gick av. Något år senare försökte han igen. Då krockade han med ett träd och slog ut båda framtänderna.
Värnplikten som fallskärmsjägare i början av 1990-talet formade Henrik Bunge mycket, både fysiskt och mentalt.
– Befälen sa hela tiden att vem som helst kan göra vad som helst. Till slut började jag tro på det, säger Björn Borgs vd på sjungande gotländska.
Att sport är en central del av företagskulturen märks direkt. Intill receptionen finns ett pingisbord och många i personalen är klädda för att ge sig ut på en löprunda eller en timme i gymmet.
Efter värnplikten fortsatte Henrik Bunge att umgås med sina lumparvänner, de drog ofta i väg på äventyr som involverade bergsklättring, skidåkning eller dylikt. Via en vän fick Henrik Bunge en roll i Pepsi Max multisportlag 1998. I ett krisläge skulle han kunna hoppa in i laget, men arbetsuppgifterna bestod av att fixa mat och serva cyklarna och övrig utrustning.
Samtidigt fick den tio år äldre civilekonomen Per Nordström idén att åka skidor till Nordpolen. Han hade tidigare korsat Grönland med skidor och var redo för nästa steg. Men han behövde hjälp, och hittade via nätet några lämpliga personer, bland dem juridikstudenten Henrik Bunge, 26 år. För att den stora satsningen skulle bli värd att genomföra satte de upp målet att gå fortare än någon annan och utan yttre hjälp. Utmaningen blev på allvar när det stod klart att flera team skulle bege sig mot Nordpolen samtidigt, bland annat de etablerade äventyrarna Ola Skinnarmo och Göran Kropp.
Efter att ha fått ihop ungefär 700 000 kronor av sponsorer och belånat en av deltagarnas lägenhet för ytterligare en kvarts miljon stod trion på startlinjen. Efter två dagar förfrös Per Norström bägge händerna och tvingades bryta. Bunge och lumparpolaren Magnus Persson körde vidare i ett stenhårt tempo i ytterligare 38 dagar.
– Målbilden var tydlig: vi ville slå världsrekordet. Och vi visste vad vi behövde göra för att nå målet. Det var egentligen tre saker: skida, sova och äta. Så fort vi inte gjorde något av de tre grejerna gjorde vi fel sak.
Målet uppnåddes, Magnus Persson och Henrik Bunge slog rekordet.
Hemma på Arlanda möttes Henrik Bunge av en löpsedel där det stod att slumpen hade avgjort racet till Nordpolen.
– Jag blev otroligt irriterad. Vi hade analyserat vad vi skulle göra, tränat hårt och genomfört vår plan. Det var inte tur. Men ju äldre jag har blivit, desto mer ödmjukt ser jag på hur det gick till.
Henrik Bunge konstaterar att satsningen mot Nordpolen gett honom många viktiga insikter om hur man bygger lag och lyckas som ledare. En viktig slutsats är att individer gör den största skillnaden. Utan Magnus Perssons insats hade Henrik Bunge inte nått sitt mål.
– Satsningen mot Nordpolen blev min MBA. Mycket av mitt ledarskap och sätt att tänka kommer därifrån. Det handlar om att sätta upp ett bra och inspirerande mål. Sedan titta sig själv i spegeln och förstå på djupet vad du behöver göra för att nå målet.
Namn: Henrik Bunge. Gör: Vd Björn Borg. Ålder: 41. Familj: Frun Aino, chef på finansmarknadsavdelningen på Finansdepartementet. Barnen Elias 10, Tristan 8 och Vendela 2. Fritid: Träning. Fast det gör jag helst på arbetstid. Övrigt: Världsrekord med skidor över Grönland till Nordpolen. Har ett SM-guld i karate samt som bäst en 13:e plats i Vätternrundan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.