Från ettor till lyxbostäder – oron ökar på hela bostadsmarknaden

Det är kärvare tider på bostadsmarknaden. Färre dyker upp på visningarna – och de som gör det frågar om högre räntor. Det säger flera mäklare i Affärsvärldens rundringning. Skillnaderna är dock stora mellan olika objekt. Mest osäkra är förstagångsköparna. Men även miljonärerna håller hårdare i plånböckerna.
Angelica Hermansson, Johan Nordenfelt och Johan Derelöv är några av mäklarna som för Affärsvärlden berättar om läget på bostadsmarknaden.
Angelica Hermansson, Johan Nordenfelt och Johan Derelöv är några av mäklarna som för Affärsvärlden berättar om läget på bostadsmarknaden. "Sedan februari har marknaden tydligare segmenterats", säger den sistnämnda mäklaren. Foto: Pressbilder
Färre besökare och fler mer ränteoro – men framför allt på visningar av mindre lägenheter. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det är inte bara i opinionsundersökningar som svenskarna uttrycker oro för högre räntor. Färre dyker upp på bostadsvisningarna, köparna är mer frågvisa och säljarna mer osäkra. Det säger flera fastighetsmäklare till Affärsvärlden.

På Svensk Fastighetsförmedlings kontor på Kungsholmen har det varit år ut och år in av prisuppgång, men fastighetsmäklaren och kontorschefen Angelica Hermansson ser nu allt flera tecken som talar för ett skifte.

”Det känns verkligen som vi står inför en vändpunkt just nu, bort från den väldigt hetsiga marknad vi haft under hela pandemin”, säger hon och fortsätter:

Angelica Hermansson. Foto: Pressbild

”Vi följer prisutvecklingen noga. I mitt område har det varit en konstant uppgång sen januari 2018. Det har varit plus, plus, plus – varenda månad. Jag skulle inte bli förvånad om en månad landar på minus snart.”

Fastighetsmäklaren Beatrice Granberg på Länsförsäkringar, som förmedlar lägenheter i Hägersten i södra Stockholm, delar den bilden.

”Marknaden har lugnat ner sig lite. Det genomsnittliga antalet på visningar har gått ner när utbudet ökar som det har gjort de senaste veckorna”, säger hon.

Mer utmanande i Stockholm

Trots omvärldsläget är bostadsmarknaden dock överraskande stabil, menar Johan Nordenfelt, som är informationschef på Erik Olsson. Han tror inte att räntehöjningar kommer ha någon större effekt. Inte till en början i alla fall.

”Bostadsmarknaden står överraskande stabil. Förmodligen är det för att räntan är så låg så folk har lite marginaler, nu när den rörliga genomsnittsräntan ligger på låga 1,47%. Lägger man på en procentenhet på det svider det inte så mycket”, säger Johan Nordenfelt och fortsätter:

”I Stockholm är det mer utmanande för bostadspriserna är så mycket högre, vilket gör att även bolånen är mycket högre jämfört med löneläget.”

Johan Nordenfelt. Foto: Pressbild

Stor skillnad mellan objekt

Förändringen har skett väldigt snabbt hos både säljare och köpare, menar Angelica Hermansson på Svensk Fastighetsförmedling.

”Vi har jättefina slutpriser, men vi märker att köpare är mer fundersamma. Förra veckan tänkte man kanske köpa för 5 miljoner kronor, men nu har man sänkt taket till 4,5 för att ta höjd för högre räntor”, säger hon.

Skillnaden är dock stor mellan visningar av mindre och större lägenheter i Stockholms innerstad.

”Ettor och tvåor lockar oftare förstagångsköpare och köpare som är högre belånade. Vi märker att det är aningen mindre tryck på visningarna, och fler frågor. Men det gör vi inte på samma sätt på treor och fyror. Där har köparna oftast varit längre på bostadsmarknaden, och är kanske inte lika högt belånade”, säger Angelica Hermansson.

Att det går trögare för mindre bostadsrätter är en tendens som Beatrice Granberg möter även utanför Stockholms tullar.

”Ettor har gått trögare ganska länge och nu börjar det även synas på större lägenheter”, säger hon.

Att marknaden blivit kärvare för ettor och tvåor återspeglas också i statistiken. Prisrusningarna på större lägenheter som vi sett under pandemin fortsätter. På Kungsholmen skedde ett skifte i mars där kvadratmeterpriset på fyrarummare i medel gick om kvadratmeterpriset på enrummarna, enligt data från Svensk Mäklarstatistik.

I Hägersten–Liljeholmen där det tidigare varit ännu större prisskillnader mellan mindre och större lägenheter, skedde det redan i juli förra året. Enrummarna är nu tillbaka i pristoppen, men kvadratmeterpriserna är snarlika oavsett lägenhetsstorlek. I centrala Göteborg är tendenserna snarlika, men utvecklingen har inte varit lika dramatisk. I centrala Malmö är fyrarummarna nu dyrast, men där var prisnivåerna per kvadrat förhållandevis jämna redan innan pandemin.

Lägre riskaptit bland miljonärerna

Det osäkra ränteläget har dock också blivit påtagligt bland de minst priskänsliga bostadsköparna. På Wrede fastighetsmäklare som bara förmedlar exklusiva objekt, från Östermalmsvåningar till skånska herrgårdar, ser man en tydlig kursändring.

Johan Derelöv. Foto: Pressbild

”För våra kunder handlar det mer om marknadspsykologi. Sedan februari har marknaden tydligare segmenterats. Objekt som har alla rätt – bra planlösning, rätt läge – går fortfarande jättebra, men svagare objekt har tappat”, säger Johan Derelöv, som är fastighetsmäklare och partner på Wrede.

Ser du tecken på att marknaden vänder nedåt?

”Ja, tecknen är redan här. Det är något färre personer på visningarna och processerna tar lite längre tid, men det är en sund tillbakagång till en mer normal marknad. Tidigare har det varit väldigt snabba affärer med ett extremt högt tryck på samtliga objekt.”

”De absoluta topparna har kommit ner lite. I februari sålde vi många lägenheter på Östermalm för runt 200 000 kronor/kvadrat. Nu är det ner några procent. I början av kriget var det inte så stor skillnad. Till viss del ser vi att oron har tilltagit, men det är fortfarande en bra marknad och vi gör många bostadsaffärer.”

Wrede förmedlar bostäder i premiumsegmentet över hela landet, men Johan Derelöv har hittills inte märkt av några regionala skillnader, eller minskat intresse för andra objekt, som fritidshus.

”Det är ingen större skillnad mellan Skåne och Stockholm, då vår kundtyp är snarlik över hela landet. Jag visade exempelvis ett arkitektritat fritidshus i helgen med över 20 besökare på visningen och en omedelbar budgivning på 20% över utgångspris. Om objektet är rätt, går det fortfarande jättebra.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase