Från 0 till 77 miljarder

Schörlingsfären, som numera styrs av grundaren Melker Schörlings döttrar, har ökat sin förmögenhet rejält de senaste åren.

Från noll till en portfölj av börsbolag med ett värde på 77 miljarder kronor. Så kan man sammanfatta Melker Schörlings resa i det svenska näringslivet.

Han växte upp i en lantbrukarfamilj i Götlunda och tog civilekonomexamen vid Handelshögskolan i Göteborg 1970. Grundplåten till sfären blev aktier i Gustaf Douglas-bolaget Securitas. Melker Schörling, som mellan 1987 och 1992 var vd i bolaget, köpte för lånade pengar närmare 18 procent av väktarbolaget. Det blev finansiell dundersuccé.

Från Securitas knoppades sedan låsjätten Assa och kontanthanteringsbolaget Loomis av. Så småningom bildade Melker Schörling sitt eget investmentbolag, MSAB, som noterades 2006.

Men när Melker Schörling, på grund av försämrad hälsa, drog sig tillbaka 2017 tog döttrarna Märta Schörling Andreen och Sofia Schörling Högberg beslutet att köpa ut bolaget från börsen.

Det skedde tillsammans med H&M:s Stefan Persson, den danska familjen Bek-Nielsen samt rådgivaren och advokaten Mikael Ekdahl.

– Micke är min vän och kollega sedan 30 år. Jag skulle vilja påstå att utan Micke hade det här projektet inte varit möjligt, sa Melker Schörling till Affärsvärlden 2017.

Trots att Melker Schörling lämnat över rodret, och investmentbolaget inte längre är noterat, fortsätter framgångarna på börsen. Majoriteten av innehaven är nämligen noterade på Stockholmsbörsen. Tyngst i portföljen väger mätteknikföretaget Hexagon som utgör närmare 60 procent av börsvärdet. Fettföretaget AAK och polymerkoncernen Hexpol hamnar på en andra, respektive tredje plats. Det märks också att Melker Schörling har ett förflutet i Douglas-sfären. Även Assa Abloy och Securitas har sin plats i portföljen.

I AAK:s styrelse sitter sedan 2013 Märta Schörling Andreen. Hon är även styrelseledamot i Hexpol, Hexagon och Absolent Group AB. Sofia Schörling Högberg är i sin tur styrelseledamot i Assa Abloy, Securitas och Hexagon.

Ägarskiftet som Wallenbergfamiljen och Lundbergsfären är mitt uppe i har alltså i praktiken redan genomförts i Schörlingfamiljen.

Kort innan Melker Schörling drog sig tillbaka drabbades sfären av ett bakslag.

Vd i tunga portföljbolaget Hexagon, Ola Rollén, häktades av norsk polis. Det var i oktober 2016 och Rollén misstänktes för insiderhandel i bolaget Next Biometrics. Trots att Ola Rollén var häktad, kvarstod han som vd i bolaget. Processen pågick länge och frikännandet kom så sent som i somras. Då hade Rollén friats från insiderbrott av såväl den norska motsvarigheten till tingsrätten som av högre instans. Det stod också klart att åklagare inte skulle överklaga den friande domen till Högsta domstolen. Värt att notera är att Hexagon – trots en vd som stundtals suttit häktad – lyckats överträffa Stockholmsbörsen med en uppgång på 43 procent sedan häktningsbeslutet i oktober 2016.

Detta är en del av Affärsvärldens kartläggning av familjesfärernas börsinnehav. Samtliga artiklar går att hitta i årets sista nummer av Affärsvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.