Fredrik Lundberg
Framflyttad position
När Veckans affärer nyligen presenterade sin senaste miljardärslista kvalade finansmannen Fredrik Lundberg, 68 år, för första gången in på tio i topp-listan med 42 miljarder kronor. Det förlänade honom en niondeplats samtidigt som döttrarna – Katarina Martinson, 38, och Louise Lindh, 39 – delar på 32:a platsen med 13 miljarder kronor var.
Men trots att kända näringslivsprofiler som H&M:s Stefan Persson, affärsmannen Melker Schörling och Antonia Ax:son Johnson placerar sig högre upp på förmögenhetslistan, är Fredrik Lundberg mäktigare.
Lundbergs är de facto den finansfamilj som klättrat flest pinnhål på maktstegen under de senaste åren och sfären nosar numera institutionen Wallenberg i hälarna.
När ett nytt decennium precis ska börja har Fredrik Lundberg inte bara byggt vidare på det fastighetsimperium som hans far Lars Erik Lundberg startade 1944 hemma i lägenheten i Norrköping. Han har även lyckats störta tjänstemannaväldet i Handelsbankssfären och tagit makten i dess investmentbolag Industrivärden.
De första stegen in i sfären tog Fredrik Lundberg redan 2002 då han klev in som liten ägare i Industrivärden. Nio år senare, i maj 2011, kontrollerade han 18 procent av rösterna och 13 procent av kapitalet.
Frågan som Industrivärdens vd Anders Nyrén och bolagets ordförande Sverker Martin-Löf började ställa sig var om Fredrik Lundberg i själva verket var ute efter makten i sfären. Utmanade han deras ställning och tjänstemannaväldet som styrde?
Övertagandet
Det är maj 2011. Våren har kommit till Östermalm i Stockholm där investmentbolaget Industrivärden har sin adress. På huvudkontoret befinner sig i dag en gäst, Fredrik Lundberg – storägare, vd och styrelseledamot i noterade maktbasen Lundbergföretagen.
På plats är också några av Handelsbankssfärens mäktigaste män: Anders Nyrén och Sverker Martin-Löf samt Handelsbankens vd Pär Boman och bankens ordförande Hans Larsson samt SCA:s vd Jan Johansson.
Denna maktkrets känner sig hotad. Så denna dag har de ingått en deal med utmanaren Fredrik Lundberg. Lundbergs får köpa en kontrollpost motsvarande 10 procent av rösterna i byggbolaget Skanska, som är ett av Industrivärdens innehavsbolag. I gengäld lovar Fredrik Lundberg att inte öka sitt ägande och ta kontroll över Industrivärden. Enligt journalisten Jens B Nordström, författare till boken Tronstriden: Maktkampen i Industrivärden, tvingas Lundberg också lova att sfärens maktmän även fortsättningsvis ska ha sista ordet när det gäller att utnämna ordförande.
– Sverker Martin-Löf och Anders Nyrén förklarade i princip att de hade kontrollen över sfären och hotade med att stänga Fredrik Lundberg ute ur alla styrelser om han inte gick med på överenskommelsen, säger Jens B Nordström.
Överenskommelsen firas med champagne. Men tre år senare, 2014, ställs allt på ända. SvD Näringslivs journalister Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson skriver en rad kritiska artiklar i vilka bland annat användandet av SCA:s affärsjet ifrågasätts. Skriverierna om hur sfärens höjdare på olika sätt missbrukar sin maktställning fortsätter, och i januari 2015 blir pressen för stor – Sverker Martin-Löf lämnar samtliga styrelseuppdrag vid vårens bolagsstämmor.
När beskedet kommer är Martin-Löf styrelseordförande i Industrivärden, SCA och SSAB. I Handelsbanken och Ericsson är han vice ordförande och i Skanska styrelseledamot.
Det här är händelser som gynnar den långsiktige och tålmodige Fredrik Lundberg. Men fortfarande återstår en av de viktigaste pelarna i sfärens tjänstemannavälde – nämligen Industrivärdens vd Anders Nyrén.
Innan Sverker Martin Löf avgick gjorde man internt upp en successionsordning. Man kom överens om att Anders Nyrén skulle kliva ned som vd för Industrivärden och bli styrelseordförande i stället. Och Pär Boman skulle kliva upp och ta ordförandeklubban i banken, berättar Jens B Nordström.
När Handelsbankens stämma kommer röstas Pär Boman fram som ordförande i banken. Men sedan spricker överenskommelsen.
Fredrik Lundberg och Pär Boman kom överens om att man inte skulle genomföra resten av avtalet. Anders Nyrén skulle inte bli ordförande I Industrivärden. Sverker Martin Löf och Anders Nyrén blev heligt förbannade och tyckte att det här var ett stort löftesbrott. Men de kunde inte göra något, förklarar Jens B Nordström.
Med stöd av Första AP-fonden, Fjärde AP-fonden, AMF och Robur genomför Fredrik Lundberg och Pär Boman en kupp; man knuffar ut Anders Nyrén i kylan och tillsätter i stället Fredrik Lundberg som Industrivärdens ordförande.
Varför allierade sig Pär Boman med Fredrik Lundberg?
– Det är en av de stora frågorna som jag är jättenyfiken på själv. Jag tror att det var ren överlevnadsinstinkt. Sverker Martin-Löf var borta och Anders Nyrén ifrågasatt. Dessutom hade en skandal precis briserat som rörde Pär Bomans pensionsvillkor. Det var ett jävla liv och möjligen blev Boman orolig för att han stod på tur att ryka, säger Nordström.
Ett drygt år senare skriver Sverker Martin-Löf i en debattartikel i Dagens Industri att det i praktiken är en konspiration som fällt sfären. Han anklagar också Handelsbankens och SCA:s styrelser för att ha gett upp kontrollen av Industrivärden. Och han kräver svar på en fråga: Varför sände man Handelsbanksmodellen i graven och lämnade över ansvaret till Fredrik Lundberg, med en finansiell rabatt till råga på allt?
För med Sverker Martin-Löf och Anders Nyrén ur vägen, och med sin nye allierade Pär Boman installerad på Handelsbanken, har Fredrik Lundberg i praktiken tagit kontroll över sfären. Avtalet från 2011 är ett minne blott och i skrivande stund kontrollerar Lundbergsfären drygt 29 procent av rösterna och 22 procent av kapitalet i Industrivärden.
I Handelsbanken kontrollerar Lundberg 3,7 procent av rösterna. Men eftersom han är största ägare i Industrivärden, där han även innehar ordförandeklubban, har han också stort inflytande över investmentbolagets innehav i banken som uppgår till drygt 10 procent av rösterna. Handelsbanksstiftelsen Oktogonen, med en dryg tiondel av rösterna, är också en allierad.
Mera makt
Med klivet in i Industrivärden och Handelsbankssfären har Fredrik Lundberg samlat på sig oerhört mycket mer makt. Industrivärden är nämligen i sin tur största ägare (sett till antalet röster) i bolag som Volvo, Sandvik, SCA, hygien- och hälsobolaget Essity som tidigare var en del av SCA, Handelsbanken, Skanska och SSAB. Dessa bolag har ett börsvärde på totalt 1 100 miljarder kronor och tiotusentals anställda.
I denna finansfamilj på frammarsch håller en yngre generation på att ta allt större roller. Det rör sig om Fredrik Lundbergs döttrar, Louise Lindh och Katarina Martinson. Båda är civilekonomer och har en bakgrund på Handelshögskolan i Stockholm.
Louise Lindh valdes in i Lundbergföretagens styrelse 2010, är vd i Fastighets AB L E Lundberg och sitter i styrelsen för portföljbolagen Hufvudstaden och Holmen. Dessutom har hon startat ett eget investeringsbolag – J2L Holding – tillsammans med sin man Johan (kolla). I dagsläget omsätter bolaget cirka 1 miljard kronor och har 250 anställda.
Katarina Martinson valdes in i Lundbergföretagens styrelse ett år före systern. Hon är ordförande i portföljbolaget Indutrade och Lundbergstiftelserna samt styrelseledamot i Fastighets AB L E Lundberg och Husqvarna.
Även Martinson har startat eget – investmentbolaget Fidelio Capital som framför allt förvärvar små och medelstora bolag i Europa.
Jämfört med familjen Wallenberg har Lundbergs kommit längre i den generationsväxling som pågår i bägge familjerna. Ingen i den yngre generationen Wallenberg sitter exempelvis i styrelsen för ett börsnoterat bolag.
Avseende successionsfrågan har Wallenberg å andra sidan en betydligt större uppgift framför sig – sfären ska vaska fram sina framtida företrädare bland 31 individer (se separat artikel).
En annan skillnad är att Lundbergs badar i pengar. Medan Wallenbergs huvudsakligen förvaltar kapital som är låsta i stiftelser, äger familjen Lundberg de aktier som är dess maktbas.
Lundbergfamiljens aktier i noterade Lundbergföretagen värderas till hela 67 miljarder kronor. Fredrik Lundbergs privata börsportfölj är värd 47 miljarder kronor, enligt ägartjänsten Holdings, varav aktierna i Lundbergföretagen uppgår till 40 miljarder. Andra inslag i portföljen är aktier i Industrivärden, Handelsbanken och Sandvik.
Louise Lindhs och Katarina Martinsons börsportföljer har ett värde på 13 respektive 12 miljarder kronor enligt Holdings. Aktier i Lundbergföretagen uppgår till runt 90 procent av respektive portfölj. Men båda döttrarna äger också aktier direkt i Industrivärden och Handelsbanken.
Detta är en del av Affärsvärldens kartläggning av familjesfärernas börsinnehav. Samtliga artiklar går att hitta i årets sista nummer av Affärsvärlden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.