Framfab skrev hemliga avtal med Guide-chefer
Turerna kring nedläggningen av Framfabs verksamhet i Öresundsregionen blir allt märkligare. Framfab vill avveckla större delen av kontoren i Malmö och Lund och 200 personer har varslats om uppsägning.
Men parallellt med nedläggningsprocessen har hemliga uppgörelser med två före detta Guide-chefer, som fortfarande arbetar i Framfab, börjat spöka.
När Framfab under storstilade former köpte ut Guide från börsen i en affär som pågick mellan december 1999 och februari 2000 köpte internetkonsultbolaget i själva verket inte hela Guide.
Guides verksamhet i Köpenhamn och Malmö ägdes nämligen till 51 procent av de båda Guide-cheferna Kjell Björn Rönning och Jan Nilsson. Verksamheten kontrollerades via det danska bolaget Guide Consult som i sin tur ägde det svenska dotterbolaget Guide Örestad som drev verksamheten i Malmö.
Totalt hade Guide knappt 100 personer anställda i Malmö och Köpenhamn, alltså betydligt mer än 10 procent av Guides totala personalstyrka på 750 anställda vid tidpunkten för förvärvet. Trots detta gav inte Framfab klara besked om ägarsituationen i Öresundsregionen i det prospekt som beskrev Guide-affären.
Framfabs ledning valde i stället att skriva ett hemligt avtal med Kjell Björn Rönning och Jan Nilsson för drygt ett år sedan. Kjell Björn Rönning är idag VD för Framfab i Danmark och Jan Nilsson var fram till oktober chef för Framfab i Malmö men jobbar fortfarande kvar i bolaget.
Det hemliga avtalet innebar att Framfab köpte Jan Nilssons aktier, motsvarande 25 procent i Guide Consult. Köpesumman och villkoren, bland annat om affären gjordes upp kontant eller i aktier, vill parterna inte avslöja.
”Det har vi kommit överens med Framfab om att inte kommentera”, säger Jan Nilsson.
”Det är inget vi har kommunicerat tidigare och vi kan inte lämna mer information nu”, säger Framfabs informationschef Leif Andersson.
Framfabs aktieägare har alltså inte fått någon information om uppgörelsen och vad den har kostat bolaget. Klart är att affären gjordes upp när Framfabs värdering befann sig på toppen och kassakistan fortfarande var välfylld.
Värderingen per Guide-konsult låg på 2 miljoner kronor när Framfab tog över bolaget och de båda Guide-chefernas andel i Öresundsbolagen skulle med samma värdering vara värd upp emot 100 Mkr.
Kjell Björn Rönning sålde inte sina aktier men skrev istället ett kontrakt med Framfab som reglerade ägarnas förhållande i Guide Consult. Också detaljerna i detta avtal är okända. Det enda Rönning vill avslöja är att han fortfarande äger 25 procent av Guide Consult.
”Ägandefördelningen idag är en funktion av det avtal som har gjorts. Det innehåller flera bestämmelser men dessa är inte offentligt tillgänglig information”, säger Kjell Björn Rönning.
De hemliga uppgörelserna med de båda Guide-cheferna trasslar till situationen i Öresundsregionen för Framfab.
Innan Sverigechefen Michael Gustavsson lämnade sin post för några veckor sedan hade han presenterat en nedskärningsplan för Framfab i södra Sverige. Sex kontor stod då på avvecklingslistan, bland annat gamla Guide Örestads kontor i Malmö.
Problemet var bara att Framfab alltså inte var ensam ägare till bolaget som man ville lägga ner. Kjell Björn Rönning bekräftar att han som delägare tagit aktiv del i diskussionerna om framtiden för kontoret och han avfärdar planerna på en nedläggning.
”Guide Örestad-kontoret står på listan men kommer inte att försvinna. Det ligger i korten att det ska fortsätta på något sätt. Att det läggs ner betyder inte att det försvinner, men det blir så att Framfab inte kommer att vara delägare längre”, säger Kjell Björn Rönning.
Mer kan han inte säga om hur situationen slutligen kommer att lösas.
Klart är att tiden är knapp för Framfab som med alla medel försöker stoppa förlusterna i verksamheten. Förhandlingar pågår just nu på flera håll samtidigt men det är en trasslig härva av olika intressen som ska redas ut. Samtidigt svävar de 200 anställda som varslats på de olika kontoren ännu i osäkerhet om framtiden.
Under den senaste veckan har den lokala ledningen i Sydsverige, med den nya regionchefen Monica Skagne i spetsen, bland annat försökt att få ett externt bolag att driva delar av verksamheten i Lund vidare. Förhandlingar pågår med ett icke namngivet danskt företag som visat intresse för att ta över två av kontoren i Lund.
”Ingenting är avslutat men det sker förhoppningsvis redan denna vecka”, säger Monica Skagne.
Hon vill inte kommentera hur övertagande ska gå till men säger att det rör sig om ”ett annat upplägg” än när ABB i höstas tog över Framfabs verksamhet i Västerås.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.