Framfab-ledningen gav sig själva ansvarsfrihet

Utgången av Framfabs bolagsstämma i fredags var i praktiken uppgjord på förhand. Sju personer i den inre kärnan av Framfab, däribland Johan Wall och Jonas Birgersson, kontrollerade tillsammans 74 procent av rösterna. Av bolagets över 60 000 hårt prövade aktieägare kom bara 51 personer.

Framfabs ordinarie bolagsstämma såg på förhand ut att bli den mest stormiga på mycket länge, men när punkterna på dagordningen tagit slut tidigt på fredagskvällen hade allt gått enligt storägarnas och styrelsens planer.

Den avgående styrelsen och VD Johan Wall beviljades ansvarsfrihet samtidigt som förslaget om val av nya styrelseledamöter gick igenom. Därmed gav stämman klartecken till att genomföra ännu ett omfattande besparingsprogram och snabbt försöka få klart en nyemission.

Framfabs ledning och styrelse var innan stämman noga med att påpeka att det var aktieägarna som skulle godkänna de nya planerna. Men sanningen var att utgången av bolagsstämman var klar redan på förhand.

När anmälningstiden gick ut på fyra dagar före stämman hade bara 51 av över 60 000 aktieägare bestämt sig för att närvara. Samtidigt var påfallande många insider-personer anmälda. Styrelsen visste alltså att den kunde räkna med att få igenom sina förslag till stämman. Det gällde bland annat vem som skulle ingå i den nya styrelsen, en fråga som uppenbarligen gjordes upp i sista stund.

”Man kan utgå från att de i ett sånt här läge har ringt runt till alla vänliga pålitliga själar och vädjat: ‘Kom, kom’. Det brukar man göra i såna situationer”, säger Gunnar Ek på Aktiespararna.

Flera storägare, som ingår i eller har koppling till Framfabs inre kärna, ställde mangrant upp med sina röster på bolagsstämman. Av de insider-personer som tjänat mest på att sälja aktier i Framfab (se artikel tidigare idag) var samtliga närvarande i egenskap av storägare.

Det gällde tidigare VDn Jonas Birgersson, VD Johan Wall samt avgående styrelseledamoten Ken Ceder. Bland övriga Framfab-veteraner var Mattias Söderhielm och Peter Svanfeldt representerade som ägare på stämman. Det var också Framfabs ekonomichef Johan Haeggman och Martin Anderlind, som tidigare ingått i ledningsgruppen.

Tillsammans kontrollerade de drygt 16 av 22 miljoner röster på stämman (74 procent). Detta trots att de sju enligt deltagarförteckningen bara äger 11 procent av det totala antalet aktier i bolaget.

Konsekvensen blev att flera av de personer som tagit besluten i Framfabs styrelse och ledning under det senaste året kunde ge varandra grönt kort utan att övriga aktieägare kunde göra något.

Den känsliga frågan om ansvarsfrihet för den tidigare styrelsen och VDn blev därför inte något problem trots att flera småägare valde att lägga ner sina röster, däribland Aktiespararna.

Gunnar Ek på Aktiespararna hade räknat med stor uppslutning bland småägarna men intresset uteblev. En förklaring kan vara att Framfab inte sände ut någon årsredovisning till ägarna inför stämman, hävdar han.

”Detta är mycket sällsynt i marknadsnoterade bolag. De pekar på att aktiebolagslagen inte kräver att det ska sändas ut någon årsredovisning. Man ansåg att man helt enkelt inte hade råd att sända ut den. Det skulle kosta mellan två och tre miljoner kronor att trycka och sända ut den och de pengarna fanns inte. Eftersom ägarna inte har sett årsredovisningen så kom de av den orsaken inte”, säger Gunnar Ek.

Småägarnas svala intresse har sin motsvarighet hos de stora institutionerna och fonderna som har vänt Framfab ryggen sedan en tid och drastiskt minskat ägandet i bolaget. Den enda närvarande externa storägaren på stämman var Skandia med 4,7 miljoner röster.

Skandias representant Caroline af Ugglas ville på måndagen inte kommentera stämmans beslut eller den låga uppslutningen bland ägarna.

”Vi försöker gå på så många stämmor som vi kan. Men jag har inga kommentarer”, säger Caroline af Ugglas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.