Fotoquicks prospekt säger inte allt

Fotoquick förbereder en nyemission och notering på Nya marknaden. Enligt prospektet är Fotoquick helt rent från transaktioner med närstående bolag eller privatpersoner. Även om det formellt är korrekt så avslöjar inte prospektet hela sanningen.

Transaktioner med närstående är något som noterade bolag måste upplysa marknaden om. Enligt Fotoquicks prospekt föreligger inga sådana för närvarande.

För den intresserade investeraren kan det dock vara värt att göra sin egen bedömning av saken. Formellt verkar Fotoquicks påstående vara helt korrekt men det finns person- och bolagskopplingar som inte klassas som “närstående” som trots det kan vara intressanta att känna till.

DELÄGARE I HUVUDÄGAREN: Fotoquicks vd Christian Haeger.

Den viktigaste delen gäller personerna bakom huvudägaren Digital Image SA, ett holdingbolag som står bakom rekonstruktionen av Fotoquick och Kodak Image Center. Digital Image domineras ägarmässigt av bröderna Jonas och Göran Nordlund. Den senare är ordförande i Fotoquick. Släktskapet framkommer inte i prospektet.

Efter emissionen kommer Digital Image att kontrollera minst 50 procent av Fotoquick. I Digital Image finns också en tredje delägare, nämligen Fotoquicks VD Christian Haeger. Det betyder att verksamheten kommer att kontrolleras både ägarmässigt och ledningsmässigt av Digital Image även efter noteringen.

För småägare i bolag som domineras av en huvudägare handlar det oftast om att följa med på resan utan att ha speciellt mycket att säga till om. Det kan exempelvis handla om affärstransaktioner där huvudägaren har intressen på båda sidor.

I detta sammanhang är det värt att notera att en av Fotoquicks viktigaste leverantörer är schweiziska Silverwire. Silverwire står för tekniken bakom Fotoquicks butiksautomater och internettjänster för digitala bilder. Vad som inte nämns i prospektet är att Jonas Nordlund har en ägarpost även i Silverwire. Bakgrunden är hans ägande i brittiska Share a photo, där han också var ordförande, som 2003 slogs ihop med två andra bolag för att bilda Silverwire.

I samband med omstruktureringen av Fotoquick valdes Gunnar Johansson till ny revisor under fjolåret. Han har enligt egen uppgift ett 130-tal svenska uppdragsgivare. Två av dessa är Fore C Fund Management och Fore C Investment, båda kontrollerade av Göran Nordlund. Fotoquicks huvudrevisor är alltså anlitad av en av storägarna, en uppgift som heller inte framkommer i prospektet.

Fler kopplingar
Det finns även andra noterbara affärskopplingar kring Fotoquick. Göran Nordlund har två styrelseuppdrag i Fotoquicks PR-byrå Pressinfo med närstående bolag. Collector, som är en av garanterna i den förestående nyemissionen, är sedan förra året leverantör av factoringtjänster till Fotoquick.

De privatpersoner och bolag som är med och garanterar emissionen får dela på 3 miljoner kronor som ersättning för den risk de tar. Pengarna betalas ut oavsett om garantin utnyttjas eller inte. Förutom Mangold fondkommission, som ansvarar för noteringen, och huvudägaren Digial Image, är en annan av garanterna Rikard Akhtarzand som står för hela 6,5 miljoner kronor.

Han är till vardags VD på Formpipe som nyligen fick uppdraget av Mangold att leverera tekniken för att investerare ska kunna teckna aktier i Fotoquicks nyemission på elektronisk väg. I ett pressmeddelande i förra veckan berättade Rikard Akhtarzand och Fotoquicks VD Christian Haeger i positiva ordalag om noteringen och möjligheten att teckna aktier via internet.

För Rikard Akhtarzand betyder det att han personligen kan göra en bra affär på garantiersättningen samtidigt som hans bolag ökar försäljningen.

DI med på ett hörn
Vad många inte känner till är att nyemissionen i Fotoquick innebär att ett antal svenska medieföretag indirekt blir delägare i verksamheten. Detta sker genom Aggregate Media Fund II som utfäst en teckningsförbindelse som motsvarar 3,3 procent av Fotoquicks akier.

Aggregates affärsidé är att investera en blandning av annonsutrymme och kapital i mindre bolag. Aggregate Media Fund II drivs som ett kommanditbolag och bland delägarna finns bland andra Dagens Industri. Av den redaktionella bevakningen att döma verkar dock Aggregate ha gjort en mindre lyckad investering.

Dagens Industri sågade nyligen Fotoquick jämns med fotknölarna i en analys som bland annat slog fast att “av alla mer eller mindre dåliga aktier som sålts ut till börsen under senare år, är Fotoquick antagligen den sämsta. Företaget är långt ifrån färdigt för aktiemarknaden.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.