NGS Group
Förvärv lyfter bemannaren
KÖP. Börsens vårdbemanningsbolag Dedicare och NGS har levt i skilda världar det senaste året. Dedicare har vuxit relativt snabbt organiskt kombinerat med en kraftigt förbättrad rörelsemarginal, vilket har lyft aktien över 200 procent. NGS har under samma tid stigit med bara drygt 15 procent.
NGS har dock egentligen inget att skämmas över då omsättningen ökade 16 procent och rörelseresultatet 25 procent under 2016 jämfört med föregående år. Det mesta av tillväxten kom dock via förvärvet av Human Capital i början av året. Under årets första kvartal bromsade tillväxttakten in till 6 procent samtidigt som rörelseresultatet parkerade på samma nivå som föregående år. Det sänkte aktien med 11 procent på rapportdagen.
Det finns flera anledningar till utvecklingen. NGS största verksamhetsområde är Bemanning, inom vård, skola och socionomer, som utgjorde 89 procent av omsättningen under första kvartalet. Akilleshälen är bristen på kvalificerad personal inom vård och skola. Det har bidragit till en fortsatt kraftig löneglidning på läkarsidan, men även inom skola, där den senare även tappar omsättning givet svårigheten att hitta personal.
– Det är extrem efterfrågan på personal inom skolan, och kommunerna har höjt lönerna kraftigt, vilket har medfört allt större utmaningar för NGS att rekrytera inom området, säger vd Ingrid Nordlund.
Under första kvartalet har den svenska sköterskebemanningen åter visat tillväxt och läkarbemanningen nått samma nivå som föregående år. Marginalpressen fortsätter dock och hela verksamhetsområdet tappade en procentenhet jämfört med föregående år till 7,4 procent.
Inom socionombemanning har NGS varit sena i startblocken, särskilt i jämförelse med Dedicare. Efterfrågan inom segmentet har varit mycket stark i kölvattnet av flyktingkrisen. I maj förvärvades snabbväxaren Socionomuthyrning som omsatte 24 miljoner kronor under 2016. NGS har under våren tecknat en rad ramavtal inom området och bedömer att dessa typer av tjänster nu börjar upphandlas på samma systematiska sätt som vård och skola. Utan ramavtal hamnar taxorna mellan 15 och 30 procent högre, vilket sannolikt är en stor förklaring till Dedicares gynnsamma utveckling det senaste året.
För att minska beroendet av offentlig sektor har NGS aktivt breddat mot ytterligare ett verksamhetsområde, Ledarförsörjning. Stommen är förra årets förvärv av Human Capital men även Source, som annonserades förra veckan. Förvärven breddar NGS samtidigt som det nya verksamhetsområdet är mer konjunkturberoende, men har betydligt högre marginaler än övriga verksamheten, vid drygt 20 procent.
Enbart förvärven under våren adderar cirka 50 miljoner kronor i omsättning och 10 miljoner kronor på rörelseresultatet i år. Sammantaget ger det NGS motståndskraft mot marginalpressen som sker inom Bemanning och att hålla rörelsemarginalen snäppet över 7 procent, som är det finansiella målet.
Kortsiktigt kan efterfrågan svänga relativt kraftigt på grund av politiska beslut i de olika landstingen som vill dra ner på hyrpersonalen. Den politiska risken är dock överdriven, särskilt givet nuvarande krisen inom välfärdssektorn.
Ett bemanningsbolags investeringsbehov är minimalt och NGS har förutom att förvärva även valt att dela ut kring 45 procent av vinsten, motsvarande drygt 4 procents direktavkastning på våra prognoser för i år.
På prognoserna för 2017 handlas aktien till p/e 11 och ev/ebit 8. Med full effekt av de senaste förvärven landar motsvarande multiplar för 2018 på 10 och 7. Det är en attraktiv värdering givet vinsttillväxten och dessutom väsentligt lägre än Dedicare. Sammantaget är NGS definitivt köpvärd och motiverad riktkurs är 66 kronor om ett år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.