SJ
Förvaltningsprofessorn efter SJ:s upphandlingshot: ”Olagligt”
Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, reagerar starkt på SJ:s sätt att hantera Fredric Thunholms krönika.
”De försöker ju skrämma honom till tystnad”, säger han till Affärsvärlden.
Det var efter en kritisk krönika om SJ i Affärsvärlden som tågbolaget kontaktade krönikörens arbetsgivare, vilket Affärsvärlden skrivit om.
Till vardags arbetar Thunholm på mediebyrån Wavemaker, som är en del av GroupM. Det var också till VD:n Martin Krona på GroupM som SJ:s försäljningschef Mats Almgren vände sig och förklarade att anställda på SJ blivit illa berörda av krönikan.
Thunholm skriver i krönikan att SJ har svårt att kommunicera med sina kunder och att han ”är emot våld av alla de slag”, men att om någon skulle fråga honom om han ”hade lust att ta med en högaffel och några facklor för att tåga mot SJ:s huvudkontor, ja, då hade jag följt med”.
Han fortsätter med att SJ och Banverket ”i alla fall metaforiskt, skulle behöva brännas ned till grunden. Likt en fågel Fenix kunde sedan något bättre resa sig ur askan”.
Martin Krona informerade SJ:s försäljningschef om att krönikorna är sidouppdrag för Fredric Thunholm och att åsikterna som uttrycks i dem inte representerar hans arbetsgivares åsikter. Det är då Mats Almgren svarar genom att ta upp en kommande offentlig upphandling:
”…då Wavemaker nämns i artikeln och du har honom anställd så kändes det ändå rimligt att ni har koll på detta. Vet inte om du ens ser att det är ett problem, gör du det? Vi sitter nu och jobbar på vårt eget upphandlingsunderlag där vi skall se över vilka vi skall jobba med i er bransch framåt och ditt svar är rätt viktigt här”, skriver han i ett mejl.
”Olagligt”
När Olle Lundin får höra om innehållet i mejlen säger han att SJ:s agerande strider mot lagen om offentlig upphandling, LOU.
”Om vi ser till det strikt juridiska och upphandlingsmässiga: De sitter alltså och filar på ett upphandlingsunderlag och det ska göras utifrån objektiva kriterier. Det ska inte skrivas utifrån vilka de vill samarbete med. Det är helt i strid med upphandlingsregleringen och har de inte förstått det på SJ, då har de stora problem”, säger han och fortsätter:
”Om de tror att de kan fila på upphandlingsunderlagen för att få ett visst utfall, ett visst resultat eller en viss framtida partner är det precis vad upphandlingsregleringen inte avser. Utan rent objektivt: det här är produkterna eller tjänsterna som vi behöver, nu ska vi se vad marknaden kan leverera.”
Det är olagligt?
”Om det är som de säger, att de filar på ett upphandlingsunderlag för att se vilka de kan komma att samarbeta med i framtiden så är det olagligt, ja. Både i själva tankegången och i agerandet så bryter man mot upphandlingsregleringen”, säger Olle Lundin.
När Affärsvärlden frågade SJ:s försäljningschef om mejlen betonade han att kontakten med VD:n på GroupM togs för att höra hur bolaget ställde sig till att en anställd skriver krönikor om att bränna ned SJ:s huvudkontor, men att skrivelserna om upphandlingen inte ska ses som utpressning.
”Vi måste också kunna ifrågasätta saker och ting även om vi är ett statligt bolag. Det innebär inte att vi kommer att göra upphandlingen på något annorlunda sätt”, sa Mats Almgren.
Hur ställer du dig till det resonemanget?
”Man kan fråga sig vad de menar med det. SJ får förhålla sig till de uteslutningsgrunder som finns. Och det finns naturligtvis ingen uteslutningsgrund som handlar om att någon har utnyttjat sin yttrandefrihet och sagt något som de tycker är dumt”, säger Olle Lundin och lägger till:
”Man kan ju tycka att det är ganska bisarrt att ett statligt bolag agerar mot journalister. Det får ändå sägas vara mycket anmärkningsvärt och något som jag aldrig har hört talas om tidigare. De försöker ju skrämma honom till tystnad. I Sverige 2022”.
Läs uppföljningen: SJ:s VD efter kritiken: ”Chefen skrev i affekt – det var ett stort misstag”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.