Förvaltarna: Man måste vara taktisk med Nvidia – köp de här AI-aktierna istället

TIN Fonder-förvaltaren Erik Sprinchorn gillar Nvidia och det faktum att "200 regeringschefer hälsat på hos bolaget det senaste året". Trots det har han sålt av lite aktier i den amerikanska raketen. "En sådan här aktie kräver att man är lite taktisk", säger Sprinchorn till Affärsvärlden.
GP Bullhound-förvaltaren Inge Heydorn pekar istället ut tre andra AI-aktier att köpa.
"De är billiga nu", säger han om trion.
Förvaltarna: Man måste vara taktisk med Nvidia – köp de här AI-aktierna istället - nvidai
Pressfoto.

Kvartalsrapporten som pekats ut som viktigare än amerikanska centralbankens räntepolitik följdes extremt noga av marknaden på onsdagskvällen.

AI-jätten Nvidia lyckades slå de högt ställda förväntningarna – igen.

“Det var en stark rapport nästan rakt igenom. Prognoserna för de två kommande kvartalen var också bättre än väntat”, säger techförvaltaren Inge HeydornGP Bullhound till Afv.

Det kan ligga bakom aktiens reträtt

Marknaden svarade trots det med att handla ned aktien i efterhandeln på onsdagen. Som mest sågs en nedgång på nästan 7%, ett tapp som mildrats till omkring -3% under den inledande handeln på torsdagen.

Inge Heydorn spekulerar i att den aningen försvagade bruttomarginalen kan ha bidragit till marknadens kyliga mottagande. Det var också den enda punkten i rapporten som var svagare än väntat. Bakomliggande orsak tycks ha varit de designproblem som Nvidia dragits med kring det senaste AI-chipet: Blackwell.

“De problemen är övergående och aktiekursen kommer säkert återhämta sig. Möjligen tänker investerare att den försämrade bruttomarginalen har med prispress att göra på marknaden, så är det inte. Nvidia behöver inte sänka priserna mot kund utan efterfrågan överstiger utbudet”, säger Heydorn.

Nvidias grundare och VD Jensen Huang
Nvidias grundare och VD Jensen Huang visade i mars 2024 upp bolagets senaste plattform för AI – Blackwell. Chippet som syns till vänster i bild innehåller 208 miljarder transistorer.

Erik Sprinchorn, förvaltare på Tin Fonder, misstänker att en orsak till kursnedgången har att göra med att Nvidia inte slår förväntningarna i den magnitud som bolaget gjort tidigare kvartal.

“Man börjar prata andraderivata. Det vill säga förändringen i förändringstakten.”

Han fortsätter:

“Nvidia klarar inte längre av att slå marknadens förväntningar lika mycket som tidigare. Sedan har marknaden lärt känna Nvidia bättre och Nvidia har blivit bättre på att kommunicera till marknaden. Förväntningarna och utfallen närmar sig varandra allt mer.”

En överinvesterad sektor

Ett välanvänt motargument är att de ledande amerikanska bjässarna som Meta, Google och Amazon just nu överspenderar i AI. Och det finns risk för att investeringstakten kvickt skulle kunna minska.

“Den debatten är snedvriden. Teknikjättarna överspenderar inte överhuvudtaget. De ledande techbolagen tillsammans växer omsättningen med cirka 100 miljarder dollar per år och för att fortsätta växa på den nivån krävs investeringar – i detta fall i AI”, säger GP Bullhound-förvaltaren och fortsätter:

“AI kommer inte bara slå på top line, utan kommer också minska kostnaderna för företag när anställda ersätts med detta.”

Erik Sprinchorn menar att det sker en överinvestering inom sektorn från de största amerikanska techföretagen.

“Just nu är det bättre att överinvestera än tvärtom. Underinvestera är inte ett alternativ om man ska hänga med ordentligt”, säger han.

Det är dock för tidigt att dra några ordentliga slutsatser om det faktiskt sker för mycket investeringar i AI, enligt Sprinchorn.

“Förr eller senare vill techbolagen se avkastning på investeringarna och den tiden är snart kommen. Det är först då vi får se om det faktiskt handlar om överinvesteringar eller inte.”

Över 200 regeringsbesök

Både Erik Sprinchorn och Inge Heydorn ser muntert på Nvidia framåt.

“Nvidias kunder är huvudsakligen de amerikanska techjättarna. De kommer bli mätta så småningom vilket kommer ge fallande intäkter för Nvidia. Men man får inte glömma bort att på tur står regeringar världen över och andra stora bolag som knappt börjat investera i AI. De facto har över 200 regeringschefer hälsat på hos Nvidia det senaste året”, säger Erik Sprinchorn.

Så agerar förvaltarna nu

Inge Heydorn anser att man som aktieägare i Nvidia gör bäst i att sitta still.

“Om man tror på AI-storyn så finns det andra sätt att få exponering mot sektorn. I stället för att köpa Nvidia så är det nog bättre att titta på bolag som TSMC, ASML och Applied Materials. De handlas till väldigt attraktiva värderingar. De är billiga nu.”

Erik Sprinchorn har genom fonden Tin World Tech valt att trimma ned exponeringen mot Nvidia en aning.

“Dels för att aktien gått så bra, dels för att ompositionera fonden en aning. En sådan här aktie kräver att man är lite taktisk.”

Läs mer:

Lista: Bästa USA-aktierna någonsin – ettan är upp 265 000 000%

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Kareby Finans