Investeraren
Förvaltarens toppval i Asien efter Kinarekylen: ”Överlägsna”
Från en skakig lina i Taiwan ger han sin syn på uppgången – och pekar ut en favoritaktie.
"Det är ett ruggigt starkt företag på alla sätt och vis. Det visste vi redan, men mötet bekräftar det", säger Asienförvaltaren.
När Affärsvärlden når Mikael Sens är han på väg att boarda ett plan hem från Asien, där han bland annat besökt fondens största innehav Taiwan Semiconductor. Förvaltaren är lyrisk över bolaget, som är världens största tillverkare av halvledare.
Sens pekar på att TSMC är väldigt starkt positionerat, och fortsätter ta marknadsandelar trots dess storlek.
“De är rätt överlägsna teknologiskt och har skalfördelar just för att de är störst”, säger han.
Bolaget, som funnits i fonden i många år, har Sens tvingats skala av gång på gång med anledning av att inget innehav får väga tyngre än 10%.
Den stora risken som diskuterats i caset är en invasion från Kina. Mikael Sens tror inte det lär hända de närmsta åren.
“Men risken är inte obefintlig”, säger han.
Aktien är upp över 65% i år, men gått i sidled de senaste månaderna.
“Många har undvikit kinesiska aktier”
Samtidigt har Kinabörserna rekylerat upp den senaste veckan. Förklaringen är stimulanser från Kinas centralbank.
“Investerare får panik när det går starkt, men frågan är hur länge det kan hålla i sig. Just nu tror jag det handlar mycket om att många har underviktat kinesiska aktier”, säger Mikael Sens.
Förvaltaren är uppgången till trots något pessimistisk framåt.
“Det är inte så värst mycket som förbättrats. Man har för många bostäder och en minskande och åldrad befolkning. Geopolitiken är mycket bekymmersam. Landet har sina utmaningar, men där finns väldigt många duktiga bolag”, säger han.
“Två starka bolag”
Två som finns i fonden är investmentbolaget Tencent och e-handelsjätten Alibaba.
Värderingarna har fallit ordentligt de senaste åren, mycket på grund av myndigheternas hårda regleringar.
“Det är i grund och botten två starka bolag, även om vi ser att det just nu går bättre för Tencent. Alibaba har det motigare, med hårdare konkurrens i Kina vilket gjort att man tappat marknadsandelar”, säger Mikael Sens.
Ironiskt nog tror han att regleringarna kan vara positivt för bolagen.
“Det kommer inte bli värre framöver, mycket av det ligger bakom oss nu”, säger han.
Lågprisjätte finns i fonden
Ett annat bolag som finns i fonden är Pinduoduo, som bland annat äger lågprisjätten Temu. Inte helt okänt för svenskar med en förkärlek till billig nätshopping.
Mikael Sens tror att Temus popularitet är en av anledningarna till att den gått tyngre för Alibaba.
“Man har ökat konkurrensen i e-handelsbranschen med sin lågprisstrategi, och har funnits där kinesiska konsumenter rört sig”, säger han.
Pinduoduos aktie kraschade 30% efter en svag kvartalsrapport i slutet av augusti, men har i stort sett återhämtat allt en dryg månad senare.
Vad säger du till dem som oroar sig för den politiska risken det faktiskt innebär att investera i kinesiska aktier?
“Vi är väl införstådda med att det finns en politisk risk, väger in det i våra investeringar och tar hänsyn till den hela tiden”, avslutar Mikael Sens.
“Hantera krisen inom fastighetssektorn”
Veronica Yu, som förvaltat Swedbank Robur Asienfond sedan 2006, ser stimulanserna som en akut åtgärd för att rädda landets ekonomi.
“Framförallt för att hantera krisen inom fastighetssektorn, det är den som är boven till Kinas många problem. Man vill kanske signalera att staten förstår folks oro. För att på så sätt kunna stabilisera den där nedgående spiralen på kort sikt”, säger Veronica Yu.
Även om makro spelar in fokuserar förvaltaren främst på hur bolagens tillväxt utvecklar sig i sina investeringsbeslut.
“Det handlar o
m bolag som har en hållbar och fungerande affärsmodell. Jag gillar också bolag som har väldigt starka balansräkningar och är duktiga på att generera kassaflöde”, säger hon.
“En av de bästa reseapparna”
Ett kinesiskt bolag hon imponeras av är Trip.com, som också finns i fonden.
“Det är Kinas största online travel agency. Så att det här är ett bolag som självklart har den där strukturella medvinden”, säger hon och fortsätter:
“De har investerat väldigt mycket i teknologi. Om du tittar på deras mobilapp så är det en av de bästa reseapparna.”
Trip.com är inte bara aktiva i Kina, utan har ägarandelar i andra bolag i turistbranschen i Asien. Bland annat det största resebolaget i Indien.
“Värderingen efter den här kraftiga uppgången är ändå 19 gånger årets vinst, 17 på nästa år. Det tycker inte jag är orimligt”, säger Veronica Yu.
Om man tittar på investeringar i Kina kopplat till hållbarhet och ESG, hur ser du som fondförvaltare på det?
“Jag investerar i bolag och inte i länder. När det kommer till bolagen är det är en pågående process. Jag säger inte att bolagen är världsbäst, men har under tid varit väldigt öppna och kommunicerat med investerare”, säger hon.
Som exempel tar hon dialoger hon fört med Tencent och Alibaba.
“De har varit samarbetsvilliga skulle jag säga. Om du tittar på deras hållbarhetsrapporter får du otroligt många detaljer, i Alibabas fall hur de ska minska sina utsläpp. Det gäller också hela deras leverantörskedja. Det är både miljö, men också governance. När det kommer till Tencent så har de till exempel efter dialog med oss kontaktat Global Child Forum för att se hur bolaget kan bidra till att stärka barns rättigheter”, säger Veronica Yu.
Läs också: Kina underlättar refinansiering av bostadslån
Läs också: Kina uppmanar lokala bolag att undvika Nvidias chip
Läs också: Kinas skuldproblem är en västanfläkt mot vår industrikris
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.