Förvaltaren tror på hårt blankade JM: ”Kommer handlas upp”

JM är ett av börsens mest blankade bolag. Även om många verkar se dystert på aktien är det inte en bild som delas av förvaltaren Peter Norhammar. "Vi tror att aktiemarknaden kommer handla upp aktien innan förändringarna syns i resultatet", säger han till Afv om bostadsutvecklaren.
Förvaltaren tror på hårt blankade JM: ”Kommer handlas upp” - Peter Norhammar JM
Bygg- och fastighetsförvaltaren Peter Norhammar tror på vind i seglen för bostadsutvecklaren JM:s aktie.

Sedan januari 2022 har 50% av JM:s börsvärde gått upp i rök. Bolaget har haft det tufft de senaste åren med dramatiskt fall i antalet nybyggnationer, sviktande försäljningar och stigande räntor som satt käppar i hjulen för intjäningen. Trots att den värsta räntepressen är överspelad är JM idag den fjärde mest mest blankade aktien på Stockholmsbörsen.

Cirka 10,4% av aktierna blankade, enligt ägartjänsten Holdings.

När vänder det?

Knäckfrågan är när vinden kan anses ha vänt för JM. I en analys av JM från i somras lämnade Afv ett neutralt råd, bland annat eftersom vi trodde på en långsam återhämtning.

“Den som tror på en stark återhämtning under kommande år med resultat som når historiska nivåer kan lätt räkna hem aktien. Vi tror dock återhämtningen kan bli mer segdragen och ser åtminstone viss risk att vi inte alls når tillbaka till tidigare nyproduktionsvolymer som under de senaste tio åren”, skrev Afv då.

Sedan dess har JM investerat i norska byggrätter för närmare en halv miljard kronor. Köpesumman kommer pytsas ut till säljarna i tre steg och är villkorade av att detaljplanen vinner laga kraft.

Förvaltaren Peter Norhammars motvals

Någon som inte håller med blankarna är bygg- och fastighetsförvaltaren Peter Norhammar. Han har JM i alla sina tre portföljer och tror att börskursen kommer söka sig norrut tidigare än väntat.

Generellt pekar han på att sentimentet bland konsumenter håller på att bli mer positivt.

“Stigande bostadspriser i våra större regionstäder tror jag vi kommer få se för överskådlig framtid. Det här ser man också i boprisindikatorerna om konsumenterna tror att bostadspriserna ska ta vägen. Nu är boprisindikatorerna uppe på höga nivåer igen. Det är uppenbart att konsumenten har blivit mer positiv. Även om man samtidigt är lite orolig för jobben och räntorna bara kommit ner lite grann.”

Detta kan vara en god mylla för JM-aktien i kombination med bolagets historik av att leverera aktieägarvärde, menar förvaltaren.

“Vi skiljer ut oss i vår syn på JM. Vi tror att bostadspriserna kommer att stiga, vilket brukar gynna JM:s aktie. Bolaget är väldigt skickliga på att förränta de markbitar som de äger och prestera bra lönsamhet för aktieägarna. Det kanske tar något år innan man ser förändringarna i resultaträkningen. Men vi tror att aktiemarknaden kommer handla upp aktien innan förändringarna syns i resultatet”, säger Peter Norhammar.

Peter Norhammar

Driver tre fonder inriktade på bygg- och fastighetsbranschen: NRP Anaxo Nordic m2, Avanza Fastighet by Norhammar, och Coeli Norhammar Property L/S Fund.

LÄS MER: 

Ekonomer: Krisen är över – så här mycket stiger bostadspriserna

Norska förvaltaren satsar på Balder, Sagax – och Ilija Batljan: ”Är stjärnorna”

Fastighetsveteranens fem aktiepärlor: ”Trenden går inte att stoppa”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.