Förvaltaren stuvar om i fonden: ”Kan hitta fantastiska bolag till fantastiska priser”

Hösten 2021 startade Niklas Larsson den tillväxtfokuserade fonden Cliens Småbolag Global. Fonden fick en tuff start, men Niklas Larsson har en plan för att hantera den nya verkligheten.
Niklas Larsson förvaltar fonden Cliens Global Småbolag. Foto: Pressbild.
Niklas Larsson förvaltar fonden Cliens Global Småbolag. Foto: Pressbild

Fonden startades hösten 2021. Det måste ha varit en utmanande första tid.

”Ja, absolut. Fonden har en tydlig tillväxttilt, vilket ju var jättedåligt under 2022. Tittar man bakåt i graferna ser man att det nästan är på startdagen som tillväxt/värde-förhållandet reverserades. Det är ett stort trendskifte, ända sedan 2007 har tillväxt gått bättre än värdeaktier. Så visst är tajmingen olycklig. Men jag kan ju heller inte byta strategi på grund av ett dåligt år.”

Du har ändå viktat ned andelen mjukvarubolag, som du tidigare hade en ganska stor exponering mot.

”Ja, för att det nu finns alternativ som lockar mer. Det finns många mogna bolag idag som man kan köpa till vettiga värderingar. Förut letade jag fantastiska bolag till bra priser. Nu kan jag hitta fantastiska bolag till fantastiska priser.”

NIKLAS LARSSON

Förvaltar: Cliens Småbolag Global

Förvaltat kapital: 535 Mkr

Avkastning sedan start (nov 2021): -14%

Avgift: 1,35 + 10% rörlig

På vilket sätt menar du att bolagen lockar mer?

”Jag brukar tänka att man kan räkna ut den tilltänkta årsavkastningen som earnings eller cashflow yield (vinst eller kassaflöde i förhållande till börsvärdet, reds. anm.) plus tillväxt. Det betyder att man kan hitta avkastning på olika sätt.”

”Ett bolag som inte växer men som har en earnings yield på 6% borde alltså avkasta runt 6% om året. Med samma logik ger ett bolag med en tillväxt på 15% och earnings yield på 2% en bättre avkastning än det bolag som inte växer. Men nu kan du hitta bolag som växer med 10% och med en cash flow yield på 7–8%. Det blir som att man byter ut tillväxt mot kassaflöden. Man får spela med de korten som ges.”

Vilka bolag lockas du av nu?

”Jag tycker att Fed och världens centralbanker just nu gör ett stort experiment när de höjer räntorna så fort och så kraftigt. Det är klart att man skulle kunna tänka sig ett scenario där man lyckas med en så kallad ’soft landing’. Men det finns också ett scenario där något i systemet går sönder. Jag tycker därför det känns intressant att hitta bolag som inte är direkt korrelerade med cykeln, såsom försäkring och sjukvård.”

Har du något sådant innehav i portföljen?

”Ja, som av en händelse! Jag har är ett brittiskt specialförsäkringsbolag som heter Beazlay. Det är ett väldiversifierat bolag, men lite för specialiserat för att locka till sig mycket konkurrens.”

Vad gör det bolaget då?

”Beazley är verksamma inom skilda områden, man försäkrar exempelvis särskilda trähus, cybersäkerhet och konserter. Man gör även lite av det som kallas återförsäkring. Det har varit mycket förluster i denna sektor med många cyberattacker och naturkatastrofer, vilket har gjort att heta pengar från hedgefonder och liknande institutioner har dragit sig undan. Just nu kan de som är kvar få väldigt fördelaktiga priser.”

Rapportsäsongen är ju inte bara i gång i Sverige, utan även bland dina globala bolag. Hur har dina innehav levererat?

”Väldigt starkt, bland de som har hunnit rapportera. Jag tycker att det överlag har varit starka rapporter än så länge. Jag har ett brittiskt bolag, Diploma Plc, som säljer elektriska kablar och packningar till grävmaskiner. De går superstarkt, men vågar knappt säga det för att det känns som att folk inte kommer ta dem på allvar.”

I USA var bankerna som vanligt först ut att rapportera. Vad är ditt intryck?

”Jag tyckte att det var åt det svagare hållet. Det är väl framför allt på kapitalmarknadsdelarna som det inte händer så mycket. Det är ganska stora skillnader mellan amerikanska och europeiska bankkunder. Sverige är väl ett extremfall om man ska jämföra bolån. Amerikanerna har ju ofta sina boräntor inlåsta på 30 år och påverkas inte på samma sätt när räntorna stiger.”

”Men här i Sverige har man överbelånat sig med rörliga räntor, så där biter det ganska snabbt i plånboken. Av den anledningen kan man tänka sig att den amerikanska konsumenten är motståndskraftig, så länge arbetsmarknaden håller i sig.”

Är det någon sektor du ser som svagare just nu?

”Inte i verkstaden i alla fall, där har både bolagen och kunderna stora orderböcker. Det är väl framför allt inom teknik och framför allt halvledare som det är trögt, men aktierna flyger ändå. Jag antar att marknaden tänker att ’det är det sista dåliga kvartalet, nu ska vi upp härifrån’.”

Slutligen, vad tror du om ekonomiåret 2023?

”Vi ser att det blir en svagare konjunktur, men det är som att marknaden redan prisat in det och ser förbi detta. Men allt är väldigt osäkert, det går ju inte att veta. För nuvarande verkar det som att inflationen kommer in svagare än väntat, även om det tidigare i veckan kom spanska inflationssiffror som återigen var högre efter att ha varit lägre i några månader.”

”När det kommer till börsen ska det sägas att det är väldigt ovanligt att ha två negativa börsår efter varandra. Jag säger inte att det inte har hänt eller aldrig kommer hända, men det är ovanligt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group