Förvaltaren spår nytt AI-rally på börsen: ”Framgångssagan fortsätter till 2030”

Det finns tendenser till en AI-bubbla på börsen - men inte bland jättarna som tokrusat 2023. Och det finns mer att hämta, enligt techförvaltaren Inge Heydorn.
”Jag tar nog i när jag säger det men framgångssagan AI kommer att fortsätta till 2030. Det vi ser nu är bara början", säger han till Afv.
Förvaltaren spår nytt AI-rally på börsen: ”Framgångssagan fortsätter till 2030” - IngeH
Inge Heydorn, förvaltare på GP Bullhound. Foto: GP Bullhound / Getty Images

Techförvaltaren Inge Heydorn har levererat en avkastning om närmare +50% i år. De innehav som bidragit särskilt till fonden GP Bullhound Global Technologys utveckling är chipjätten Nvidia, mjukvarubolaget ServiceNow och det nederländska halvledarbolaget ASML. Jämförelseindexet Nasdaq Composite är upp 44% hittills i år.

Den gemensamma nämnaren för fondens innehav är AI och halvledare, med allt ifrån bolag som tillverkar utrustningen till leverantörer av densamma. Trots att bolagen varit ordentligt hajpade med rusande värderingar som följd finns det mer att hämta, tror Inge Heydorn.

“Bedömningen är att särskilt mer komplicerade halvledare inte är cykliska till sin natur längre, tvärtom gentemot vad marknaden trott. Jag tar nog i när jag säger det men framgångssagan AI kommer att fortsätta till 2030. Det vi ser nu är bara början”, säger förvaltaren.

Vinsthemtagningar finns inte på kartan

Trots kursrusningar på mellan 40 till 230% i år för innehaven är det inte tal om några vinsthemtagningar, framhåller Inge Heydorn.

“Marknadens estimat är alldeles för låga – framför allt när vi blickar några år framåt. Industrierna som bolagen i portföljen är verksamma inom kommer vara dubbelt så stora inom några år”, säger han och syftar på halvledar- och AI-bolagen.

Ser du några bubbeltendenser inom AI?

“Absolut, men inte bland de större spelarna. De mindre bolagen kan dock befinna sig i riskzonen. Och framför allt bolag som inte har förmågan att kunna skala sina AI-tjänster, inte kan ta betalt för AI samt de som riktar sig mot slutkund.”

Inge Heydorn exemplifierar med det amerikanska mjukvarubolaget Palantir. Bolaget växer med omkring 7-8% per år.

“Därtill upplever jag att de har svårt med skalbarheten för sina AI-tjänster. Ändå handlas bolaget till ett P/E-tal på 150.”

ALLA KAN INTE TA BETALT FÖR AI

Att AI är nästa stora trend håller de flesta med om. Och det är något bolag världen över kommer att behöva implementera och som i sin tur innebär kostnader. Men de bolag som lyckas få AI som en intäkt kommer att spela i en helt annan liga, resonerar Inge Heydorn.

“Videokonferensbolaget Zoom sa under sin kapitalmarknadsdag nyligen att de ska implementera AI och att det kommer att kosta. Priserna mot kund kommer dock inte höjas vilket innebär att bruttomarginalen kommer att ta stryk”, säger han och frågar sig:

“Blir AI bara en kostnad eller också en intäkt på så sätt att man kan höja priserna mot kund?”

Techförvaltaren menar på att det finns en utbredd förväntan på marknaden att bolag kommer att implementera artificiell intelligens. Få slutkunder kommer dock vara beredda på att betala mer för att få de förbättringar som AI kommer med.

DE BLIR VINNARNA

Microsoft är paradexemplet på ett bolag som kommer att kunna ta riktigt bra betalt för AI, enligt Inge Heydorn.

Förvaltaren slår därtill ett slag för amerikanska halvledartillverkaren AMD som är “lite billigare” än kollegan Nvidia.

“Jag tror analytikernas estimat på bolaget ligger alldeles för lågt. Vi på Bullhound ligger dubbelt så högt som marknaden.”

En annan vinnare är halvledartillverkaren ASML. Bolaget är ensamt om att tillverka maskiner för extrem ultraviolett litografi, en process som är nödvändig för att tillverka avancerade halvledare. Enkelt förklarat riktas ljusstrålar på brickor bestående av grundämnet Kisel.

“Du kommer inte att ha en enda elektronikprodukt som ASML inte varit med och tillverkat. Denna teknik är de ensamma om att ha i världen. Stannar ASML stannar hela världen”, säger förvaltaren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.