Intervju Investeraren
Förvaltaren ser turnaround i avskydda serieförvärvaren: ”40% rabatt”
Det är i alla fall Dan Fredrikssons övertygelse – vars fond ligger positionerad för en vändning av segmentet. Nu har han möblerat om i portföljen och hittat ett ogillat case med potentiellt stor uppsida.
"Jämfört med peers är det en rabatt på någonstans mellan 40% och 50%", säger förvaltaren.

Alla stjärnor stod rätt när Dan Fredriksson drog igång Alfred Berg Nordic Small Cap.
“2020 var ett glimrande år för småbolagen. Låga räntor, tillväxt överallt”, minns förvaltaren, som varit på den nordiska kapitalförvaltaren i över 20 år.
Men vändningen kom snabbt och oväntat. Inte trodde han att ett vaccin mot ett dödligt virus skulle innebära starten på en ökenvandring för börsens mindre bolag.
“På tre månader gick den amerikanska tioårsräntan upp till drygt 1,5%. Under en sån period är small cap inte roligt”, säger Fredriksson om den räntekäftsmäll som drabbade småbolagens tillväxtstrategier.
Alfred Berg Nordic Small Cap
Förvaltare: Dan Fredriksson
Förvaltat kapital: 184 miljoner kronor
Utveckling: I år -1%, 1 år: 8%, 3 år: 9%, sedan start 2020: 50%
Förvaltningsavgift: 1,75%
Tio största innehaven: Protector Forsikring, Securitas, Ambea, Sparebanken Vest, NCC, Inwido, Tele2, Scandic, Sparebank 1, Bonesupport
Är man investerad i den typen av bolag har det också varit enkelt att hålla sig för skratt även åren därpå.
“Tioårsräntan i USA gick upp till nästan 5% under 2023”, säger Fredriksson med ett snett leende.
Tog skydd i värdebolag
Han fick gå tillbaka till ritbordet.
“Det handlade om att ta skydd. Sommaren 2020 var portföljen väldigt tillväxtorienterad. Jag fick jobba med innehaven, skala ner några, sälja av dem så gott det gick”, säger han.
Låg volym i portföljbolagens aktier jobbade dessutom emot förvaltaren. Samtidigt drabbades fonden, likt många andra, av utflöden från panikerande privatinvesterare.
Värdebolag med utdelningar viktades upp, storlek och likviditet blev nya grundprinciper.
Nu är vi ute på andra sidan av pandemin. Hur ser du på småbolagssegmentet i dag?
“Mycket mer förtroendeingivande. Räntorna har kommit ner, vilket hjälper. I mars i år har småbolag faktiskt presterat bättre än indexet OMXPI.”
Historiskt har småbolagen haft en premie mot large cap på runt 7%.
“Nu ligger den på noll”, säger Fredriksson och spricker upp i ett leende.
I fonden hittar man hela 70 bolag, där vikten för ett enskilt innehav sällan överstiger 3%. Tillvägagångssättet för att hitta småbolagspärlorna sticker ut.
“Vi har veckomöten där vi går igenom alla bolag i portföljen. Varje bolag får en ranking utifrån värdering och momentum“, säger förvaltaren.
Ingen one man show
I hans universum finns runt 400 nordiska bolag. Fem personer analyserar momentum och fundamentala nyckeltal. Sen röstas det: Inne eller ute?
“Det är därför det är bra att vi jobbar i team. Jag blir ifrågasatt, måste argumentera. Jag kan inte bara köpa mer för att jag själv tror på det – vi måste vara säkra på att marknaden inte feltolkar något”, förklarar Fredriksson.
Nej, förvaltaren är noga med att det inte är någon one man show det handlar om.
Portföljen viktas om i stort sett varje vecka baserat på teamets slutsatser.
“Inte vid varje liten rörelse, men ofta vid rapporter och större förändringar. Jag sätter mitt score, sen gör mina kollegor detsamma”, säger han.
När tappar ni hoppet om ett bolag?
“Om både värdering och momentum försämras. Kursen går ner, värderingen blir för hög eller så finns inte tillväxten vi räknat på längre. Då får vi diskutera det och fatta beslut.”
Ett bolag som fått en större position i småbolagsväskan, trots ett börsvärde på 80 mdr kr är Securitas. Aktien är upp nära 30% senaste året.
“Förvärvet man gjorde i USA i Stanley Security 2021 har varit väldigt intressant att följa. Marknaden blev väldigt orolig för skuldsättningen, men Securitas har varit väldigt skickliga på att lägga om finansieringen under perioden”, säger Fredriksson.
Behovet av bevakning lär inte minska under en överskådlig tid, tror analytikern.
“Europa-delen har haft det lite kämpigt, men det har gått bra borta i USA. Nu har man precis avyttrat sin flygplatsverksamhet i Frankrike”, säger han.
Förra året omsatte verksamheten cirka 1,5 mdr kr och är enligt VD:n Magnus Ahlqvist en del i bolagets strategi i att förbättra sin långsiktiga konkurrensposition.
Tror på Scandic
Dan Fredriksson har också positionerat sig för en vändning i konsumentbolag när räntesänkningarna från Riksbanken trillat in.
Han nämner sitt innehav i Thule i förbifarten, men vill främst lyfta fram Scandic. Hotelljättens aktie har tappat 10% den senaste månaden.
“Jag tror vi kommer resa lite mer, och säkert fortsätter turister komma hit också”, säger förvaltaren.
NCC har åkt in i fonden med förhoppningen att byggkonjunkturen kan vända.
“Sen har de en rätt stor projektportfölj också, med ett intressant projekt vid köpcentret Bromma Blocks”, säger förvaltaren som tror på fortsatt uppvärdering för byggbolaget.
“Rabatt på 40%”
Ett mer oväntat val är investeringen i serieförvärvaren Storskogen, som sedan noteringen 2021 kritiserats för sin spretighet. Marknaden har också ratat aktien, som är ner 73% sedan IPO:n.
Det senaste året verkar dock sentimentet ändrats och bolaget har belönats med en uppgång på 135%.
“En ny VD har tillträtt och skuldsättningen har kommit ner till dryga 2x nettoskulden/Ebita, vilket är betydligt högre än innan. Man har också börjat städa bland portföljinnehaven, där det finns bolag inom allt från industri och energieffektivitet till miljö”, säger Fredriksson och fortsätter:
“Jämför man värderingen på Storskogen med peers så är det en rabatt på någonstans mellan 40 och 50%. Teamet gav det en ganska bra score, så det är absolut något vi har ögonen på och börjat köpa in i portföljen.”
Läs också:
Jens Barnevik letar fynd i Asien: ”Det är sjukt billigt – men hårigt”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.