Förvaltaren satsar på Investor och Nvidia – men dissar börsen och bruset

Jonas Jakobson syns sällan i media och är troligen en av få kapitalförvaltare som tycker att aktiemarknaden är ointressant. I en exklusiv intervju med Affärsvärlden berättar Nordic Equities-grundaren om investeringsfilosofin som nyligen resulterade i en utmärkelse för bästa nordiska fond. Han ger också sin syn på:
✓ Nvidia: "Få förstod vad det var i Sverige"
✓ Riddarutnämningen från franska presidenten
✓ Ointresset för banker och skog
Förvaltaren satsar på Investor och Nvidia – men dissar börsen och bruset - jonas
Jonas Jakobson är grundare av Nordic Equities som bland annat äger aktier i Nvidia och Investor (infällda bilderna).

Att prata investeringar med finansdoldisen Jonas Jakobson är lika mycket en diskussion om aktier som västerländsk idéhistoria. Med ena mungipan pratar han om globala jättetrender, och med andra kommer en strid ström av analogier om romarriket, Montesquieu och darwinismen.

Och där någon skulle säga “fundamental analys” väljer Jakobson att parafrasera Cicero för att summera sin investeringsfilosofi.

“Att inte vara medveten om historien är att för evigt vara ett barn.”

*

Nordic Equities grundades 1993 av finansmannen Jonas Jakobson, som tidigare bland annat arbetat med investeringar kopplade till internationella institutioner på Öhmans. Till en början var Nordic Equities rådgivare åt utländska investerare, däribland franska pensionsfonder, men 1998 skedde ett skifte. Dramaten behövde någon som förvaltade en av dess pensionsfonder och valet föll på Nordic Equities.

Sedan dess har man övergått till att förvalta kapital åt framför allt stiftelser. Men också pensionsfonder, family offices, försäkringsbolag, banker och privatpersoner som är villiga att investera minst 50 000 kronor.

Placeringshorisonten?

“Evig”, säger Jonas Jakobson kort och koncist.

Jonas Jakobson, ordförande i Nordic Equities placeringsråd. Dess Nordenfond har ökat med 110% i värde sett över en femårsperiod.

90% AV NYHETERNA ÄR “BRUS”

Idag förvaltar Nordic Equities ungefär 2 miljarder kronor fördelat på fem fonder och 130 stycken innehav. Investeringsbesluten fattas enligt en process där man ser på fundamenta som exempelvis lönsamhet och omsättningstillväxt. Ovanpå det läggs ett raster av större teman: Globalisering, urbanisering, robotisering, AI, digitalisering eller standardisering. Om ett bolag bockar tillräckligt många boxar är de värda att utvärdera som innehav.

Jonas Jakobson

Född: 1961 i Täby.

Familj: Fru och tre barn.

Utbildning: Civilekonom och studier i ekonomisk historia vid Stockholms universitet.

Karriär: Har tidigare arbetat på Handelsbanken, Öhman samt varit anställd på Armhold and S. Bleichroeder i New York. Medlem i Advisory Board på Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet. Skrivit två böcker om investeringar. Driver en stiftelse som delar ut pris till unga företagsförmågor.

Kuriosa: Utnämndes 2016 till riddare av franska Hederslegionen enligt ett beslut från dåvarande president François Hollande. Det är Frankrikes förnämaste ordern. Något han i dag mest verkar besvärad av att få frågor om.

”Jag vet inte riktigt varför jag fick den där”, säger han och viftar undan frågan.

”Jag har arbetat länge med investeringar mellan Sverige och Frankrike, och har verkat en del för de svensk-franska affärsrelationerna. Men exakt varför kan jag inte svara på. Det får du fråga Frankrike om.”

Förvaltat kapital: 2 mdr kr. Fördelat på fem fonder och 130 innehav.

Väl i portföljen ligger innehaven kvar länge. Man agerar generellt sett inte på nyheter som andra investerare kanske bryr sig om.

“Vi har en modell vi kallar för outside view, som fokuserar på bolagens långsiktiga tillväxt och där vi anser att 90% av informationsflödet är brus. Problemet med bruset är att ibland är avsändarna väldigt kompetenta”, säger Jakobson.

Ett exempel han lyfter är hur investerare reagerade i samband med att covid-19-pandemin startade. En situation som för hans tankar till Charles Dickens A Tale of Two Cities. I boken finns det två samtidigt existerande verkligheter: den franska revolutionens Paris på 1790-talet och det förhållandevis välmående brittiska imperiet.

“Under pandemin och fram till för ett tag sedan har väldigt många trott att de flesta företag befunnit sig i det revolutionära Paris. Men vår faktabaserade modell har hela tiden hävdat att det är en liten grupp som befinner sig där, högt belånade företag eller bolag i behov av nytt kapital”, säger Jakobson, som menar att mycket varit prisvärt och att många företag snarare befann sig i ett välmående England.

AKTIERNA SOM GÅR GENOM BRUSET

”Du sätter dig i en taxi. Den japanska chauffören förstår ingenting av vad du säger, och så åker du ut bland en massa risåkrar och låga byggnader. Och kommer fram till någon oansenlig ny byggnad där du möts av män i vita rockar.”

Vad Jakobson talar om är inte en scen ur en dystopisk film utan ett besök hos det japanska börsbolaget Screen Holdings utanför Kyoto.

”Jag tyckte att värderingen var intressant och att de verkar väldigt genuina som företag. De är en pusselbit i den växande halvledarindustrin. Vad jag förstår var de kursmässigt en av Japans bäst presterande aktier förra året.”

Screen Holdings tillverkar alltså produkter till halvledarindustrin. En bransch som Nordic Equities investerat i på flera fronter. Bland annat genom det amerikanska börsundret Nvidia, som gått urstarkt det senaste året. Nordic Equities fick tidigt upp ögonen för Nvidia.

Prisbelönad fond

Jonas Jakobson äger Nordic Equities till 100% genom ett holdingbolag, enligt Retriever. Nuvarande VD är Mikaela Fredriksson.

Bolagets Nordenfond – NE Strategy – utnämndes nyligen till “Bästa fond över fem år” av LSEG Lipper Fund Awards i London. Kursutvecklingen sedd över en femårsperiod har varit +110%, enligt bolaget.

Jonas Jakobson är styrelseledamot i Nordic Equities och ordförande för kapitalförvaltningens investeringsråd. Totalt arbetar sju personer med att förvalta Nordic Equities olika fonder.

Den prisbelönta Nordenfondens innehav värderas till cirka 1 miljard kronor.

”Vi träffade Nvidia för fem och ett halvt år sedan. Jag vill minnas att jag fick frågor om varför vi tog in dem i en av fonderna. Få förstod ju vad det var för någonting här i Sverige, knappt ens i USA. Men det är ett fantastiskt företag”, säger han och fortsätter:

”Jag tror att vi har ägt Nvidia sedan vi startade vår globala fond för ungefär sex år sedan. Samtidigt är vi lite försiktiga i och med att de har blivit högre värderade. Vi har dragit ner lite grann, men äger fortsatt.”

Han tror inte att framgångssagan är över för Nvidia. Bolaget kommer fortsatt att leverera när datacenter och AI får ännu större genomslag, exempelvis genom framtidens självkörande fordon.

“Vi har väldigt låg omsättningshastighet. Jag tror att den för 2023 var mellan 15% och 20%”, säger Jonas Jakobson.

Finns det något bolag du aldrig skulle gå in i?

“Vi äger ju inga skogsbolag eftersom det inte passar i vår modell”, säger han och fortsätter:

“Vi är rätt försiktiga med banker också. Det finns några banker som växer i världen. Men de växer generellt sett för lite. Företag som verkar i mogna branscher och inte kan göra förvärv, eller inte gör det, äger vi inte. Med banker kan det ofta se ut på det sättet. De har sin kundmål och kan växa lite grann. Sedan finns det nästan alltid en kreditrisk. ”

”INVESTOR ÄR ANNORLUNDA”

Ett av de större innehaven i den prisade Nordenfonden är Investor på lite drygt 9% av portföljvärdet. Gränsen för ett enskilt bolags vikt i portföljen är 10%.

Rabatten i Investor har på sistone kommit ner från 13% till 5,8%, enligt Handelsbanken, som ser bättre köplägen i investmentbolaget framöver. Börsvärdet för Investor har även svällt och de noterade innehaven är idag värda mer än alla de andra svenska investmentbolagens börsvärde – tillsammans.

Jakobson säger att han uppskattar Investor, mixen mellan noterat och onoterat, dess bolagsstyrning och praxis. Han menar även att gruppen tar ett samhällsansvar. Han ser i dagsläget inga skäl till att omvärdera innehavet.

”Jag tror inte det. Men det finns en bra historia om när Keynes träffade Churchill som jag kan dra.”

Trots att det säkert är hundrade gången han drar historien om Winston Churchill och ekonomen John Maynard Keynes gör han det likväl.

10 största innehaven i Nordic Equities Nordenfond

Bolag % andel av fonden
Novo Nordisk 9,67
Investor 9,06
Astra Zeneca 6,78
Alfa Laval 5,33
Atlas Copco 5,27
Hexagon 4,8
ABB 4,75
Trelleborg 5,53
ASSA ABLOY 4
Autoliv 3,87

Källa: Nordic Equities

Anekdoten är för sliten för att återge i text, men sensmoralen är tydlig. Fonden ändrar bara åsikt om ett innehav när fakta ändras på ett avgörande sätt, och beträffande Investor är deras bild intakt.

”Förr oss handlar ägandet i Investor om att se att de är strukturellt annorlunda. Det är svårt för många aktieinvesterare att se sådant, och att sedan kunna omvärdera bolag de tycker om. Men vi äger Investor tills någon väsentlig fakta ändrar sig.”

Egentligen inte intresserad av aktiemarknaden

När långsiktighet är ett kännemärke och 90% av informationen från bolagen ses som brus är det lätt att förstå att Jakobson inte är intresserad av att fonderna ska handlas i en publik miljö. Det bäddar för kortsiktiga aktörer och ökad omsättning i fonden.

“Vi har väldigt låg omsättningshastighet. Jag tror att den för 2023 var mellan 15% och 20%. Vi har nog bland de lägre omsättningshastigheterna i marknaden.”

Kanske är det inte heller särskilt svårt att förstå att Jakobson sällan syns i mediala sammanhang, eftersom media kan fungera som en slags ekokammare för den typen av information som fonden inte ska agera på. Han verkar inte heller särskilt intresserad av börsen per se.

”Jag är framför allt intresserad av företag som skapar tillväxt. Att kunna se tillbaka på historiska fakta och fatta bra investeringsbeslut i de företagen. Aktiemarknaden och finansvärlden har jag aldrig tyckt varit särskilt intressant. Det råkar bara vara så att många av de bästa bolagen oftast befinner sig på börsen.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.