Förvaltaren: Nu vänder det för småbolagen – det köper han nu

Småbolagen har halkat efter de stora. Men nu kommer vändningen. Eller?
Jon Hyltner tror i alla fall att räntesänkningarna kan ge en ordentlig skjuts för hans fondinnehav.
"Det finns en bra möjlighet att småbolag återigen kan växa vinsterna betydligt snabbare", säger förvaltaren som sålt två gamla trotjänare och köpt in ett fastighetbolag inför 2025.
Förvaltaren: Nu vänder det för småbolagen – det köper han nu - Kopia av Tvåsplit2 (3)
"Det finns vissa saker som ändå tyder på att det skulle kunna bli bättre", säger Jon Hyltner om småbolagssegmentet. Foto: Pressbild

Jon Hyltner vill motbevisa en fördom direkt: Småbolagen inte gått speciellt dåligt. De har bara halkat efter giganterna, framför allt de i USA.

Kapitalflöden går verkligen in i global-, USA-, indexfonder just nu. Så flödesdynamiken behöver ändras för att småbolagsmarknaden ska komma ikapp USA”, konstaterar förvaltaren som basar över Enter Småbolagsfond.

Småbolagsfonden levererade 15% i avkastning 2023, runt 10% i år. Inte dåligt, men i kontrast till de amerikanska börserna en milsvid skillnad.

“Alla jämför med USA där Nasdaq är upp över 30% efter ett fantastiskt starkt 2023 också. Allt är relativt i den här världen. Så sentimentet och intrycket jag får från investerarkollektivet är ganska bäsigt kring småbolag trots att det är nu två år på raken med helt okej avkastning”, konstaterar Hyltner.

Enter Småbolagsfond

Förvaltat kapital: 3,2 mdr kr

Utveckling i år: 10,5%

3: år: -22,5%

“Mer pengar att röra sig med”

Inför 2025 tror förvaltaren att det finns stora chanser till en förbättring för småbolagssegmentet.

“Det finns vissa saker som ändå tyder på att det skulle kunna bli bättre. Dels får vi lite stimulanser med lägre skatt på ISK, dels kommer vi ha skattesänkningar generellt”, säger Jon Hyltner som också lyfter räntesänkningarna som en tydlig trigger för de mindre bolagen.

Jon Hyltner har förvaltat småbolagsfonden sedan 2019. Foto: Pressbild

“Nästa år kommer sannolikt konsumenten få mer pengar att röra sig med. Många har anpassat sina övriga kostnader efter ett annat ränteläge, så det kommer att bli bättre när räntorna går ner. Det gör att det finns möjlighet att flödena av den anledningen kan bli bättre in till svenska aktier”.

Skuldsättning pressar vinsterna

Även den höga inflationen har missgynnat småbolagen.

“Fler bolag med skuld har behövt hantera och betala av den i stället för att använda pengarna till offensiva satsningar. Det har också pressat vinsterna”, säger Hyltner och fortsätter:

“Nu när vi tittar framåt finns det möjlighet att de mindre bolagen kommer ha en relativt bättre situation om inhemsk ekonomi tar fart. Svenska småbolag har mycket större exponering mot svensk ekonomi. Så det finns en bra möjlighet att småbolag återigen kan växa vinsterna betydligt snabbare än de stora som de gjort under flera år”.

“De lägre räntorna är jätteviktiga”

När förvaltaren screenar bolag är det inte baserat på vilken sektor det verkar i.

“Däremot är vi noga med hur efterfrågesituationen ser ut för varje enskilt bolag. Och då blir vi ändå väldigt påverkade av vilken sektor man befinner sig i. Med det sagt tror jag att det finns bra möjligheter att fastigheter får en helt okej utveckling nästa år. De lägre räntorna är viktiga eftersom de jobbar med mycket skuld”, säger Jon Hyltner.

När de nu ska omfinansiera sina lån kommer de flesta av dem också få en lägre räntekostnad.

“Det finns också möjligheter att ett bättre ränteläge gör att fastighetstransaktionerna kommer igång. Där tror jag att det finns möjligheter till ganska bra värderingar i de transaktionerna. Det kan lyfta fastighetsvärdena och driva upp revideringar av bolagens substansvärden”, säger han.

En av NP3:s fastigheter i Östersund. Foto: NP3

Följt NP3 länge

Ett bolag som Hyltner tagit in i småbolagsportföljen på det temat är NP3.

“Vi har följt under en längre tid. Men de har varit rätt aggressiva med att belåna sig och haft kort räntebindning vilket gjort att stigande räntor slagit väldigt hårt på deras verksamhet och man var i en väldigt defensiv situation under en period”, säger han.

Nyligen gjorde fastighetsbolaget, med ett stort bestånd i norra Sverige och huvudkontor i Sundsvall, en nyemission.

“Så balansräkningen är betydligt mer stabil. De har en yield på 6-7% på de fastigheter som de äger och gjorde intressanta förvärv här på Frösön i höstas som kommer att addera till deras intäkter. Jag tror att NP3 har ett bra år framför sig”, säger han.

Avanza och Nordnet är stora positioner i småbolagsfonden. Vad ser du här?

“Under hela den här perioden med vad man kan kalla lågkonjunktur, svagare inhemsk börs och svag svensk ekonomi har inflödet av både kunder och kapital fortsatt varit väldigt bra. Det tyder på att de har byggt en bas som blivit starkare med fler kunder och ökat kapital, som är det är det viktigaste för deras intjäning.”

Nätmäklaren Avanza väger tyngst i Jon Hyltners portfölj. Foto: Pressbild

Jon Hyltner har svårt att se nätmäklarna komma tillbaka till den höga aktiviteten i aktiehandeln som syntes under covidpandemin.

“Det var extremt höga nivåer. Nu ser vi att aktiviteten hittills i år varit helt okej och förbättrats här mot slutet. Så jag tror att vi kommer se en kombination av att de tjänar mer pengar på den kapitalbasen man dragit in och något högre aktivitet i aktiemarknaden. Det borde driva en bra intjäningsutveckling för båda två”, säger han.

“Imponerande hur de skyddat sina marginaler”

Förvaltarens största huvudbry här och nu är de bolag som haft en cyklisk svacka, där det i vissa fall tagit längre än man trott för dem att vända.

“Till exempel NCAB, som har ett fantastiskt track record. Men deras kunder byggde väldigt stora lager vilket gjorde att efterfrågan för NCAB under en period blev onaturligt hög. Och när kunderna sen dragit ner lagren har det drabbat försäljningen ganska kraftigt”, säger Hyltner.

I kombination med en vikande konjunktur har försäljningen för NCAB varit svag.

“Men det har den varit ganska länge nu och när det där väl vänder upp borde de få en bra utveckling”.

Samtidigt är det väldigt svårt att veta när det ska vända, säger Jon Hyltner.

Mjukvarubolaget Vitec har åkt ur portföljen. Foto: Pressbild

“Jag tycker det är imponerande hur väl de har skyddat sina marginaler, man har verkligen exekverat i den här svåra marknadssituationen. Jag tror att de kommer att ha en väldigt bra vinstutveckling när marknaden väl vänder. Men det borde rimligen komma en vändning under 2025”.

Två klassiskt fina småbolag är Vitec och Troax, som du sålt inför 2025. Är det på grund av en hög värdering eller finns det andra anledningar?

“De är fortfarande fina bolag, men de har åkt in på avbytarbänken. När det gäller Troax så tycker jag att värderingen är för hög relativt vilken tillväxt som de kan komma tillbaka till”, säger förvaltaren.

Båda bolagen har funnits i fonden i många år.

“De levererar fortfarande en bra lönsamhetsnivå. Men frågan är om de återigen kan komma tillbaka till höga tillväxttal. Jag är osäker på det, därför låter jag den vara på sidan. Marknaden, tycker jag, prisar att de ska växa 15-20% per år härifrån. Det är jag lite osäker på”.

Vad gäller Vitec pekar Hyltner på den negativa utvecklingen för avkastningen på sysselsatt kapital mjukvarubolaget uppvisat de senaste åren.

“De har också haft en kassaflödesutveckling som jag inte är helt nöjd med”, säger han.

Nyemissionerna som gjorts för att finansiera förvärv är inte heller det populärt hos förvaltaren.

“Värderingen är lite hög jämfört med andra bolag med liknande tillväxtpotential. Så Vitec har också fått åka in på avbytarbänken. Men om den skulle komma ner och bli billigare så är det mycket möjligt att den får plats igen. Det är så vi jobbar ganska ofta”, konstaterar Hyltner.

Läs också:

Förvaltaren om vinnare, blodiga förluster och guldkort: ”Tyskarna blir ju som tokiga”

NP3 emitterar gröna obligationer för 300 miljoner kronor

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.