Förvaltaren: ”D Carnegie har stora möjligheter att öka intäkterna”

Michael Gobitschek förvaltare på Skagen m2 har ett aktivt bestånd och föredrar att ha bolag som själva kan påverka sin lönsamhet i sin portfölj.

Vilka investerare riktar sig den här fonden till?

– Den vänder sig till investerare som förstår att fastigheter är något man över tiden bör ha som ett komplement till andra investeringar. Det är en sektor som å ena sidan drivs av globala megatrender som exempelvis urbanisering och ökat välstånd. Å andra sidan råder stora lokala skillnader i utbud och efterfrågan som driver fastighetsvärden. Stavanger drivs exempelvis av andra faktorer än Stockholm eller San Francisco. Vi kan fånga upp dessa skevheter i värdering och betonar därför också en global diversifiering i portföljen.

Fonden investerar globalt – hur ser den geografiska fördelningen ut?

– Vi är helt indexoberoende så vi väljer själva hur exponeringen ska se ut. I nuläget har vi undervikt mot USA och övervikt mot Europa, däribland Sverige. Ungefär 20 procent är exponerat mot tillväxtmarknader. Generellt handlar tänket om var man kan hitta attraktivt värderade aktier och där ser vi för tillfället en större potential i Europa, fastighetsaktier har gått starkt i USA under de senaste åren.

Vilken typ av bolag vill du ha i portföljen?

– Jag vill helst ha den typ av bolag som själva kan påverka sin lönsamhet genom att aktivt utveckla beståndet. Jag är mindre attraherad av den typ av bolag som sitter med långa hyreskontrakt, till exempel sjukvårdsfastigheter i USA, vilka är mer ränteberoende och närmast kan liknas vid obligationer.

Du har två svenska bolag i portföljen – D Carnegie och Catena. Vad är det du gillar med det förstnämnda?

– Bolaget har en bra affärsmodell med sitt stora innehav i de gamla miljonprogramsområdena i Stockholmsregionen. Där finns ett omfattande renoveringsbehov som gör att det finns stora möjligheter att öka intäkterna i takt med att renoveringarna genomförs. Hittills har bara 10 procent av lägenheterna renoverats, så vi ser att det finns en stor potential fram­över. Den stora efterfrågan på bostäder i Stockholm gör att det i stort sett inte finns någon vakansrisk, även i ett område som Rinkeby är väntetiden för en lägenhet 4–5 år. Dessutom har bolaget stora markinnehav som är bokförda till modesta nivåer, och som kommer att stiga i pris med byggrättigheter. Det gör att det finns en ordentlig krockkudde oavsett om man väljer att bygga själva eller att sälja marken.

Och när det gäller Catena?

– Det bolaget har seglat lite under marknadens radar. Förra året förvärvades Tribona, och Catena är nu marknadsledande inom logistikfastigheter i Sverige. När de fått det förvärvet på plats kommer Catena att visa ett väldigt starkt kassaflöde. Många investerare verkar tycka att logistikfastigheter är lite tråkiga, men jag tycker det är en intressant sektor globalt som drivs av den snabba utvecklingen inom e-handeln, inte minst när det gäller livsmedel där Catena har en stark position. De har en bra profil på innehaven med fastigheter som ligger nära stadskärnorna. Bolaget har över tid lyckats bygga värden, och aktien handlas på attraktiva nivåer.

Något innehav utanför Sverige som du vill lyfta fram?

– Ett av våra större innehav är det spanska kontorsbolaget Colonial, som är ledande när det gäller topplägen i Barcelona och Madrid, men även i Paris genom att man är majoritetsägare i franska Société Foncière Lyonnaise. Under finanskrisen i Spanien var Colonial det enda fastighetsbolaget som lyckades undvika att hamna i händerna på bankerna. Den spanska ekonomin har utvecklats väl under senare år, med ökad tillväxt och vikande arbetslöshet. Vi räknar med att hyrestillväxten kommer att bli stark under de kommande åren. Ser man på Barcelona och Madrid som helhet finns det fortfarande en del vakanser, men snabbt minskande i centrala lägen.

 

TEXT: Erik Aronsson

Michael Gobit­schek

Förvaltar: Skagen m2.

Förvaltat kapital: Cirka 1 miljard kronor.

Avkastning hittills i år: +14,9 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET