Förvaltare: Telias utdelning är säkrad – nu säljs TV4 så snart som möjligt

Det är ett steg i rätt riktning att Telia gör sig av med 3000 tjänster, anser fondförvaltaren Lars-Erik Lundgren. Han har träffat börsjättens nya VD och är säker på att utdelningen kommer ligga fast. Dessutom tror Lundgren att Telia dumpar TV4 så snart som möjligt. "Det kommer hända något", säger han.
Lars-Erik Lundgren.
Fondförvaltaren Lars-Erik Lundgren.

Idag kom beskedet att Telias nye VD Patrik Hofbauer kommer att kapa personalstyrkan med 3000 personer före jul. Åtgärden får tummen upp av Lars-Erik Lundgren, förvaltare av Aktie-Ansvars Sverigefond.

“Det är ett steg i rätt riktning. Allt annat lika skulle Ebitda förbättras med 8% när besparingarna är klara. Det är ganska bra, även om man bara skulle få igenom hälften.”

Neddragningen är del i ett förändringsprogram som ska leda till årliga besparingar på 2,6 miljarder kronor, till en engångskostnad på runt 1,4 miljarder kronor.

Hyggligt positivt intryck

Det stora frågetecknet Lundgren har är hur långt Hofbauer kommer med implementeringen.

“Vi träffade honom före sommaren och gick därifrån med ett hyggligt positivt intryck. Lite överraskad blev jag, som inte kände till honom tidigare. Men han har varit på Telenor och kan branschen. Dessutom förstår han Telias problematik”, säger han.

Det positiva bestod i att den nye VD:n signalerade både visioner och handlingskraft.

“Man ska komma ihåg att Lars Nyberg, Anders Igel och alla möjliga genom åren haft stora planer på nerdragningar, men inte fått ut 100% av det man sa från början”, säger förvaltaren.

En källa med god insyn i Telias ledning håller med:

“Min tolkning är att Patrik vill göra det ordentligt från börja, sätta en stake in the grund. Vi vet från insidan att man inte gjort den genomgripande förflyttning som borde gjorts tidigare. Det vill säga digital transformation, sätt att jobba, kultur och ledarskap. Jag tror han vill tvinga fram det.”

Källan säger att det funnits för många “alldeles för svaga ledare som bara ville se bra ut de åren de var där, istället för att ställa om företaget ordentligt.”

Lundgren tror det beror på att Telia är ett ovanligt svårt bolag att ställa om. En gigantisk statlig spelare som ska bli en mean and lean privat operatör.

“Med det sagt har mycket skett i Telia genom åren, man har blivit bättre även om allt tagit längre tid än man tror”, säger han.

Inget tvivel om utdelning

Vad innebär dagens besked för Aktie-Ansvars position i Telia?

“Det är generellt positivt. Aktien har backat litet men det är en dålig dag på börsen ska man komma ihåg. Telia har gått fantastiskt bra i år, förvisso från en låg nivå.”

Lundgren litar på Hofbauers försäkran om att sparprogrammets engångskostnader på 1,4 miljarder kronor, som belastar resultatet i år, inte hotar det utdelningslöfte som gjorts. Han påpekar att man till exempel fortfarande ligger inom målen för skuldsättning.

“Och när besparingarna kickar in kommer det bara att bli bättre. Om det funnits någon tvivel om 2-kronorsutdelningen så borde den försvinna nu”, säger han.

Han tillägger att det även borde få genomslag på kassaflödet att de senaste årens tunga investeringar inom fiber och 5G sjunker.

30-40 kronor en rimlig nivå

Utifrån den nya informationen, vad borde aktiekursen stå i?

“Man har vant sig vid att den ligger mellan 20 och 30 men den kom ju ner från 40 och det är inte omöjligt att man landar där igen. Någonstans 35-40 känns rimligt, även om det är beroende på vad som händer i övrigt i världen. Teleoperatörerna är en defensiv placering som går bra när annat går dåligt”, säger han och anger en tidshorisont på 6-12 månader för utsikterna. I skrivande stund står aktien i 32,60 kronor.

Inflationsperioden som varit tror han inneburit att operatörer både i Sverige och Europa vågat höja de låga priser man “lidit av i många, många år”.

“1-3% tillväxt som ansetts bra för Telia. Men om man får ner kostnaderna och priserna kan öka kanske man kommer upp på 4-6% vilket inte är fy skam. Det kanske inte håller i sig för alltid men vi kan få några år, men det skulle vara en otrolig skillnad jämfört med tidigare”, säger Lundgren.

Från mötet med Hofbauer tog han med sig intrycket att VD vill sälja medie-delen så snart som möjligt.

“Men han kommer inte att slumpa bort det. Eftersom man dragit ner kostnaderna så att det inte står och blöder kraftigt, så har man inte den paniken”, säger han och fortsätter.

“Jag tror det kommer att hända något. Inom sex månader vet jag inte, men om du säger nästa jul så skulle jag vara förvånad om det inte sålts.”

Cementerad botten

Aktie-Ansvars fond har sålt av lite Telia nyligen på grund av övervikt, men är fortfarande marginellt överviktiga. Lundgren har 2,5% av Sverigefonden investerad i telekombolaget, till ett marknadsvärde av drygt 50 miljoner kronor.

“Det känns som om det kan bli en mer trygg och stabil aktie framöver. Den har varit volatilt även om man egentligen har en stabil affär”,

“Folk har hela tiden tvivlat på att man nått botten, men nu känns det som om den är cementerad. Man behöver inte vara rädd för den.”

Lundgren är en av dem som förvånas litet över att beskedet om uppsägningar kommer just nu, före kapitalmarknadsdagen.

“Men det ger kanske chansen att prata mer om detaljerna då, när man redan har de stora penseldragen klart för sig”, säger han.

LÄS ÄVEN:

Telias VD sparkar 3000 anställda: “Upplever ömsesidig förståelse”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF