Intervju Investeraren
Förvaltare ser köplägen i banker och jättar: ”Värderingen är på tok för låg”
Hon berättar också om:
✓ Potentialen i storbankerna
✓ Dippköpet i SCA efter blankarattacken: "Skördetid"
✓ Att Volvo kommer kunna fortsätta slå utdelningsrekord
Majoriteten av storbolagen har nu presenterat sina bokslut för fjolåret. Bolagens prognoser för 2024 skvallrar om att det troligen blir en mjuklandning i ekonomin vilket marknaden också börjat prisa in. Den observationen gör Stephanie Göthman, som förvaltar fonden Skandia Sverige och Sverigedelen i fonden Skandia Världen Sverige.
“Analytikernas förväntningar har, generellt, inte ändrats nämnvärt efter rapporterna. Inom den cykliska delen ser vi att volymerna går ned men att priserna håller samma nivå – vilket innebär att rörelsemarginalerna i stora drag varit i linje med förväntan eller bättre”, sammanfattar hon.
Givet att fjolåretbjöd på en uppgång på 19% på Stockholmsbörsen tror förvaltaren att 2024 blir ett bra börsår.
“Historien visar att det är väldigt ovanligt att börsen bara går upp ett år följt av ett rött år”, säger Stephanie Göthman och påminner om att 2022 blev ett minusår.
Att Riksbanken nyligen sa att en räntesänkning framåt våren ligger på bordet talar också för ett muntert börsår, enligt förvaltaren.
Skandia Sverige
Förvaltare: Stephanie Göthman, sedan 2017. Har tidigare arbetat som aktieanalytiker.
Fondförmögenhet: 4,3 mdr kr.
Avkastning 5 år: +50%
Jämförelseindex, SIXGX, avkastning 5 år: +55%
Tio största innehav:
Bolag | % av portföljen |
Atlas Copco | 10,1 |
Investor | 8,6 |
Volvo | 6,8 |
Hexagon | 4,9 |
Sandvik | 4,1 |
SEB | 3,6 |
Epiroc | 3,6 |
Assa Abloy | 3,3 |
Astra Zeneca | 3,0 |
Handelsbanken | 3,0 |
Källa: Holdings |
“Frågan just nu är om sänkning kommer till våren eller sommaren.”
Billiga banker
Sektorsvis slår Stephanie Göthman ett slag för storbankerna som är “historiskt billiga”. SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank återfinns i fonden.
“De handlas nästan på lägsta nivåer på 20 år, till P/E-tal mellan 7 till 8. Inräknat utdelningar och aktieåterköp ger bankerna en direktavkastning på 10% i dagsläget. Givet att vi inte går in i en recession är det orimligt högt – så en omvärdering bör kunna ske inom bank”, säger förvaltaren.
Historiskt har bankerna handlats till P/E-tal kring 10.
“Även om vinsterna troligen inte kommer fortsätta växa i år så räcker det med att värderingen normaliseras för att bankerna ska ge god avkastning. En bra sektor att äga.”
Selektiv i verkstaden
Flera av verkstadsbolagens värderingar ligger på rimliga nivåer, tycker förvaltaren, som trots det ser attraktivt på sektorn. Efterfrågan på utrustning till elektrifieringen och AI kommer nämligen fortsätta.
“Här kan man hitta intressanta bolag som Atlas Copco, ABB och Alfa Laval som är typiska vinnare på det. De har strukturella medvindar”.
Wallenbergs kronjuvel är fondens största innehav. Och det är särskilt vakuumdelen inom Atlas Copco som är intressant.
“AI kräver kraftfullare och snabbare chip, vilket i sin tur driver på teknologiinvesteringar inom halvledarindustrin. Och chiptillverkarna behöver vakuumpumpar som ju används i tillverkningen – som Atlas Copco tillhandahåller”, förklarar Stephanie Göthman.
Atlas Copco handlas kring rekordhöga kursnivåer, vad tänker du kring det?
“Det har jag full respekt för. Även relativt andra verkstadsbolag är värderingen på historiskt höga nivåer. Men då ska man komma ihåg att Atlas Copco överpresterar relativt sina sektorkollegor.”
“Det är svårt att rekommendera att köpa mer aktier här och nu. Men kommer det dippar i aktien, och om man gjort sin hemläxa ordentligt, så är det ett bra läge att köpa på sig då.”
Stephanie Göthman har via fonden särskilt stort ägande i Atlas Copco, då det näst största innehavet i fonden är Investor, som i sin tur är största ägare i Atlas Copco.
“Volvo har blivit ett bättre bolag”
Rapportperioden har bjudit på många överraskningar. Exempelvis slog Volvo till med den hittills högsta utdelningen någonsin för ett svenskt börsnoterat bolag och kvartalet var starkt.
“Efter utdelningen på 36 miljarder har de kvar 47 miljarder i kassan, vilket är rimligt. Givet att nettokassan förväntas växa framöver är det rimligt att förvänta sig att den totala utdelningen också växer över tid”, säger Stephanie Göthman.
Varför är Volvo ett av de största innehaven i fonden?
“Flera tecken visar på att det med tiden har blivit ett betydligt bättre bolag. Både toppmarginalerna och bottenmarginalerna har lyfts. Det bör kunna bana väg för en högre värdering av Volvo – aktien är billig.”
Den stora drivkraften i Volvo är att de har en större marknadsandel inom ellastbilar än diesellastbilar, vilket innebär en “god framtidspotential” för lastbilstillverkaren, fortsätter Göthman.
“Essity har lovat för mycket”
Skandia-förvaltaren pekar också ut Essity-aktien som billig. Hygienbolaget har nu genomlidit några år av kraftig marginalpress och 2023 var lite av en besvikelse.
Carnegies förvaltare Simon Blecher har tidigare krävt VD Magnus Groths avgång. Hade ett VD-byte kunnat få fart på aktien?
“Problemen är inte kopplade till VD:n, utan snarare kommunikationen i stort. Huvudproblemet är nog kopplat till bolagets guidning. Att de gång på gång lovat för mycket och tvingats backa. Förtroendet för ledningen är ganska lågt.”
Göthman fortsätter resonemanget:
“Aktien är översåld just nu och värderingen är på tok för låg. Kanske att aktien hade mått bra av ett VD-byte. Alternativt att man höjer ROCE-målet eller börjar återköpa aktier.”
Skandia-förvaltaren underviktar skogssektorn, men har plockat ut russinet ur kakan.
“Fonden äger lite i SCA. Det verkar gå trögt inom sektorn och skogsbolagen tycks ha svårt att få igenom prishöjningar. Men SCA kommer snart ut ur en investeringspuckel så det är lite skördetid nu så det kommer nog vara gynnsamt för aktien.”
För ett par veckor sedan släppte blankarfirman Viceroy, kända för att ha legat kort i bland andra tyska Wirecard, SBB och Truecaller, en rapport där bland annat SCA:s skogsvärdering ifrågasätts. Samma dag gick även blankarfirman Ningi Research till attack mot SCA där bolagets skuld stod i centrum. Marknaden svarade initialt med att handla ned aktien rejält men som dock återhämtat sig.
Hur agerade du efter Viceroys blankarattack och vad tyckte du om den?
“Generellt är det bra med debatt kring hur skogen värderas. Värderingen av skogen och därmed bolaget är ju till syvende och sist en fråga om ens egen uppfattning. I min värld har SCA alltid haft en transparent redovisning – så fonden köpte lite aktier i raset”, säger Stephanie Göthman.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.