Fastighet SBB
Förvaltare: SBB sätter blankarna i klistret – denna trend får vi se mer av
Både börsen och fastighetsaktier steg i oktober. Detta efter att fastighetsbolagen i allmänhet kommit med starka kvartalsrapporter, skriver Carnegies fondförvaltare Jonas Andersson i en månadsuppdatering. Han beskriver Roger Akelius miljardköp i Castellum som den “största positiva nyheten under månaden”.
Akelius köp av Rutger Arnhults aktiepost var, enligt förvaltaren av Carnegies fastighetsfond, en “game changer”.
I sin månadsrapport tar Andersson också upp SBB:s planer på att knoppa av ett bostadsbolag till aktieägarna som en positiv nyhet.
“En annan positiv effekt av utdelningen är att blankarna sitter lite i klistret och måste börja köpa SBB-aktier. Utlåningen av aktier kan i vissa fall återkallas vid företagshändelser som denna. Dessutom är det riskfyllt att ligga kort i ett litet bostadsbolag med sannolikt lägre likviditet. Antagligen är det effekter av detta vi sett när SBB-aktien rusat de senaste dagarna”, skriver han.
“EN EVIGHET FÖR EN BLANKARE”
Affärsvärlden har tidigare skrivit att det kan bli trångt i utgången när blankarna behöver stänga sina positioner efter beskedet att bostäderna ska bli ett separat bolag. Detta har också fått aktien att rusa.
Det kommer att att uppstå ett glapp mellan avknoppningen av bostadsportföljen och när det nya bolaget börsnoteras. Bostadsavknoppningen kommer att delas ut till aktieägarna i december 2022, och noteras ”så snart som möjligt” men senast i februari 2023.
”Två, tre månader låter inte så långt men för en blankare är det en evighet och därmed väldigt riskabelt. Om de tvingas eller helt enkelt vill stänga positionen i mellantiden och inte kan köpa den onoterade bostadsaktien till vettiga villkor så sitter blankaren verkligen på pottkanten”, säger Afv:s chefredaktör Peter Benson i den här artikeln.
FÖLJER BALDER EFTER SBB?
Tillbaka till Carnegies fondförvaltare. Han skriver såhär i månadsrapporten för oktober:
“Att dela upp stora bolag i mindre är nog en trend vi kommer att få se mer av. Kanske är det speciellt intressant för Balder och Castellum. När stordriftsfördelarna i finansieringen (storlek gav möjlighet att låna på eurobondmarknaden) snarare har blivit en stordriftsnackdel finns det incitament att dela upp bolagen i mindre delar, speciellt när bolagen nu i rask takt ersätter obligationsfinansiering med banklån. Givet hur stora bolagen blivit på senare år, riskerar de största bolagen nu att slå i taket hos bankerna vad gäller maximal utlåning till ett enskilt bolag.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.