Förvaltare: Nu blir SBB ett bättre investeringscase

Den norske fondförvaltaren Thomas Nielsen tycker det är vettigt av SBB att sätta Svea Fastigheter på börsen. "Går helt klart år rätt håll för att bli mer investerbart igen", säger han till Afv.
Förvaltare: Nu blir SBB ett bättre investeringscase - sbb svea
Thomas Nielsen, fondförvaltare för First Fondenes FIRST Nordic Real Estate. Till höger syns Svea Fastigheters innehav Leran i Helsingborg. Foto: Pressbild

Fastighetsbolaget SBB fortsätter med avknoppningarna. För två år sedan sattes Neobo på börsen och under tisdagsmorgonen meddelade SBB att man vill särnotera dotterbolaget Svea Fastigheter. Handelsplatsen skulle i så fall vara Nasdaq First North Premier Growth Market och en notering skulle äga rum under fjärde kvartalet.

Svea Fastigheter är ett bostadsbolag med en förvaltning av 14 500 lägenheter och har ytterligare 7 900 lägenheter i projektutveckling. Driftnettot var den siste juni i år 1 mdr kr, enligt pressmeddelandet.

En som följt svenska fastighetsmarknaden länge är Thomas Nielsen, fondförvaltare för First Fondenes FIRST Nordic Real Estate. Fonden, som investerar i nordiska fastighetsbolag, förvaltar en portfölj värd 1,4 mdr kr.

“Jag tycker att det är vettigt att SBB avskiljer Svea Fastigheter som ett eget bolag. De gjorde något liknande med Public Property Invest i Norge, vilket också var ett klokt beslut”, uppger Thomas Nielsen för Affärsvärlden.

Han fortsätter:

“SBB växte väldigt snabbt och det hela blev utom kontroll. Nu försöker de vända genom att dela upp sina egna bolag i olika segment.”

“Går klart år rätt håll”

Thomas Nielsens fond har ett litet innehav i PPI vilket fondförvaltaren tidigare förklarat för Afv så här:

”Vi investerade aldrig i SBB eftersom de hade en alltför aggressiv strategi. Jag har också varit skeptisk kring hur Ilija Batljan hanterat kommunikationen tidigare. Men när vi tittar på PPI ser vi en stark balansräkning och hög yield, och det är nåt som inte SBB hade.”

Nu när SBB vill sätta Svea Fastigheter på börsen ser han SBB-aktien i nytt sken.

“Jag tycker att det är en bra strategi. SBB är tills vidare lite otydligt, men går helt klart åt rätt håll för att bli mer investerbart igen”, uppger Thomas Nielsen för Affärsvärlden.

Läs mer:

SBB:s Sveafastigheter noteras i Q4

Norska förvaltaren satsar på Balder, Sagax – och Ilija Batljan: ”Är stjärnorna”

SBB vill kapa 500 Mkr i kostnader – och återköpa D-aktier: ”Lockande”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market