Förvaltare duckar – vill inte avslöja hur mycket pengar de har i egna fonderna

Flera av Sveriges största fondförvaltare hyllar pilotskolan och säger att det är superviktigt med VD-ägande i börsbolag. Men när Affärsvärlden ber fondförvaltarna deklarera varor i tullkontrollen, det vill säga redovisa eget innehav i sina respektive fonder som de förvaltar, är det flera som duckar.
pilotskolan
Förvaltare som hyllar pilotskolan vill själva inte uppge hur mycket pengar i har i egenförvaltade fonder. Illustratör: Emilie Bergman

I oktober kartlade Affärsvärlden hur några av Sveriges största fondförvaltare ser på pilotskolan, alltså bolag där VD äger mycket aktier i bolaget. Av de 15 tillfrågade fondförvaltarna hyllade samtliga pilotskolan som en positiv signal och tryckte även på att transparens kring insiderägande var viktigt.

Men när Affärsvärlden ett par veckor senare ber samma fondförvaltare deklarera sitt innehav i tullkontrollen och frågar hur mycket de har, i kronor eller antal årslöner, i fonderna de förvaltar är det hela 9 av 15 som duckar frågan.

“Vill inte gå in offentligt på innehav”

Patric Lindqvist förvaltar Handelsbanken Hållbar Energi.

Patric Lindqvist som förvaltar Handelsbanken Hållbar Energi var en av de som talade varmt om pilotskolan och sa att det skapar engagemang och leder till ekonomiska incitament som ligger i linje med övriga aktieägare.

Hur viktigt är det med transparens och regler kring insynsägande?

”Superviktigt för förtroendet på aktiemarknaden”, sa Patric Lindqvist till Afv i förra vändan.

Om det inte fanns regler kring detta, skulle du ändå vilja att insynspersonerna redovisade sitt ägande?

”Ja, absolut. Att hänvisa till att man inte ‘måste’ är ett svagt argument”, fortsatte han.

När Afv nu vänder på steken och frågar hur mycket pengar han har investerade i de fonder som han förvaltar är han mer förtegen.

”Jag vill inte gå in offentligt på vilket belopp jag har investerat i fonden privat, men det är för mig ett betydande belopp”, säger Patric Lindqvist.

Att du inte vill uppge storleken på ditt innehav i fonden som du förvaltar är tvärtemot hur du uttryckte att insynspersoner själva borde agera. Hur tänker du kring det?

“Jag förstår absolut resonemanget givet att man tycker att jag är en ‘insynsperson’ på samma sätt som i ett företag. En central bit när det gäller insynsägande är dock förtroendet i aktiemarknaden. Ett företags värdering är en bedömning av vilka värden som kan skapas i framtiden som kopplar till det förtroende som man har för företaget och dess ledning. En företagsledning har dessutom stor insyn i icke-offentlig information och djup kunskap om ett företags långsiktiga strategi, vilket skiljer sig från förvaltare som enbart jobbar med analys av offentlig information”, säger han och fortsätter:

“Värderingen av en öppen fond är inte heller alls kopplad till förtroendet för förvaltaren på samma sätt. Det är helt enkelt summan av innehaven i fonden. Jag kan absolut hålla med om att förtroende för en förvaltare kan vara en viktig del när det gäller att välja fond och som jag sade tidigare har jag investerat ett för mig betydande belopp i fonden. En annan viktig del kan vara det historiska track record som förvaltaren har.”

“Inte kutym”

Erik Sprinchorn på TIN Fonder.

Erik Sprinchorn, förvaltare av TIN Ny teknik, poängterade tydligt i förra vändan att skin in the game är en viktig regel som de själva efterlever på bolaget. Han sa även att han skulle vilja att insynspersoner på börsen redovisade sitt ägande även om det inte fanns några regler kring det.

Hur mycket pengar har du investerade i de fonder som du förvaltar?

”Jag har i princip allt fritt kapital investerade i de fonder jag förvaltar, men har ingen lust att få det publicerat i någon tidning”, säger Erik Sprinchorn nu till Afv.

Du tycker alltså att insynspersoner i börsens bolag alltid ska redovisa sitt ägande, men du har själv ingen lust att följa samma riktlinje. Hur tänker du kring det?

”Det finns en avgörande skillnad i att det är kutym för ledningspersoner att redovisa aktieinnehav. En ledningsperson i ett företag kan också ha betydligt mycket större inflytande på hur det går i det enskilda bolaget än vad en förvaltare har över hur det går i fonden. Ledningspersonen är också en viktig källa till information för marknaden om hur bolaget går. Det finns därmed uppenbara risker att bolag kan ”pumpas upp” av en ledningsperson som sedan skulle kunna sälja allt i tysthet om inte insynsrapporteringen var tvingande”, säger han och fortsätter:

“Det viktiga för en förvaltare är att denne har skin in the game genom ett meningsfullt innehav i fonden vederbörande förvaltar. Jag skulle vilja hävda att jag har en stark intressegemenskap med andelsägarna på flera nivåer. Dels genom det kapital jag investerat i fonderna jag förvaltar, dels då jag är delägare i verksamheten som lever eller dör beroende på hur det går i fonderna.”

Spiltan Aktiefond Investmentbolags förvaltare Erik Brändströms var positivt inställd till pilotskolan och konstaterade att en VD med stort ägande visar tro på bolaget. Han tyckte även att det var viktigt med transparens och regler kring insynsägande och skulle vilja att insynspersoner redovisade sitt ägande även om det inte var tvungna.

Hur mycket pengar har du investerade i de fonder som du förvaltar?

”Det går att se på vår hemsida att vi är investerade i våra egna fonder, vilket är helt självklart. Jag sparar både genom månads-, pensions- och direktsparande i de egna fonderna. Vi har sedan tidigare dock bestämt att vi inte anger belopp annat än att det är betydande”, säger Erik Brändström när Afv nu kontaktar honom.

Ett betydande belopp skall utläsas som ett flertal miljoner kronor. Jag har månads-, pensions- och direktsparat i våra fonder sedan 2002″, tillägger han när Afv frågar honom hur han ser på konflikten i att inte vilja redovisa storleken på sitt egna innehav jämfört med hur han tyckte att insynspersoner på börsen borde agera i förra vändan.

Deklarerar innehav i tullkontrollen

Flera fondförvaltare ser dock inga problem med att uppge storleken på innehavet i sina respektive fonder som de förvaltar när Afv nu återkommer till dem.

Max Frydén är småbolagsanalytiker på Danske Bank.

”Jag har just nu tre bruttoårslöner. Det ökar hela tiden då jag sparar i fonden regelbundet på månadsbasis”, säger Max Frydén som förvaltar Danske Banks småbolagsfond.

”Jag har totalt cirka en årslön i de fonder jag förvaltar”, säger Johan Henriks som förvaltar Länsförsäkringars två fastighetsfonder.

”Jag har 200 000 kronor i fonder som jag förvaltar. Mina två barn har 70 000 vardera så totalt har vi 340 000 i fonder som jag förvaltar”, säger Stephanie Göthman på Skandia Sverige Hållbar.

Den som flyger högst och med fri sikt är Peter Elam Håkansson som förvaltar East Capital Rysslandfond sedan 1998. Han är dock även medgrundare till East Capital och spelar därmed i en annan liga än de övriga fondförvaltarna.

”Jag är CIO för East Capital-gruppen och ansvarar därmed för alla våra placeringar och har därför innehav i de flesta fonderna sedan start. Vid halvårsskiftet var mitt innehav, direkt och via bolag där jag har majoritet, värt 163 miljoner kronor”, säger han.

Afv:s tullkontroll av fondförvaltarna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET