Förvaltare: Botten har passerats – fel läge att kliva av Nibe nu

Nibe lyfter på börsen trots kvartalssiffror klart under förväntan. VD Gerteric Lindquist ser dock en ljusning andra halvan av året. Förvaltare och analytiker tar fasta på de positiva prognoserna. "Givet att botten passerats nu kommer vinsterna att förbättras framöver så det känns som fel timing att kliva av nu", säger Peter Lagerlöf på Lannebo till Afv.
Förvaltare: Botten har passerats – fel läge att kliva av Nibe nu - nibe (1)
Nibes VD Gerteric Lindquist och Lannebos förvaltare Peter Lagerlöf

Stora lagerneddragningar i distributionsleden, fortsatt höga räntor och unikt låg bostadsproduktion.

Så inleder Gerteric Lindquist värmepumpsbolaget Nibes VD-ord.

Det var ett minst sagt svagt första kvartal för Nibe. Trots att analytikerna inför kvartalet skruvat ned sina förväntningar rejält var det inte tillräckligt. Den organiska omsättningen sjönk 24% och det justerade rörelseresultatet försvagades till 516 Mkr, från 1 755 Mkr för motsvarande period i fjol. Det var även lägre än förväntade 586 Mkr.

Det pressade värmepumpsbolaget har lanserat ett stort sparpaket som belastade det första kvartalet med närmare 1,1 mdr kr. Det gjorde att nettoresultat blev -861 Mkr för kvartalet. Nibe har inte haft ett negativt resultat på sista raden sedan flera decennier tillbaka.

Nordeas analytiker Carl Ragnerstam spådde inför rapporten att det första kvartalet blir en botten för Nibes vinst. För årets andra kvartal tror han sig dock en påtaglig förbättring.

Nibe-chefen tycks hålla med:

“I likhet med tidigare bedömning kommer årets två inledande kvartal att vara svaga. Detta ska också ses emot den starka utvecklingen under motsvarande period 2023. Under andra halvåret bedöms en successiv förbättring av efterfrågan ske, bland annat mot bakgrund av att lagernivåerna i distributionsleden då förväntas normaliseras”, skriver Gerteric Lindquist i rapporten.

“Spekulativt kapital agerar i Nibe-aktien”

Vad gäller bolagets största och viktigaste affärsområde Climate Solutions spår Nibe-chefen också en ljusning. Kombinationen av en förbättrad efterfrågan i Europa under andra halvåret och att åtgärdsprogrammet börjar bära frukt gör att Nibes ambition nu är att affärsområdets rörlesemarginal under 2025 når historiska nivåer.

Troligtvis är det också den positiva prognosen som marknaden tar fasta på. Aktien i Nibe är i skrivande stund upp 1,5% till 58 kr, men har pendlat mellan båda sidor om nollstrecket under torsdagen.

Peter Lagerlöf, förvaltare på Lannebo, pekar på uppgången i aktien har att göra med förhoppningen om att vändningen för Nibe är nära förestående.

“Men det är mycket spekulativt kapital som agerar i Nibes aktie så det är högst osäkert hur dagen slutar för aktien”, skriver Lagerlöf i en kommentar till Afv.

Gällande det första kvartalet konstaterar Lannebo-förvaltaren att en svag rapport var väntad. Och att det troligen varit ovanligt svårt för analytikerna att lägga prognoser när det sker “så stora skiften i marknaden”.

“Sannolikt var det här botten i den här nedgången efter den mycket kraftiga uppgången för värmepumpsmarknaden fram till slutet av 2023”, säger Peter Lagerlöf.

Relativt hög värdering

Nibe-aktien har sedan ett år tillbaka halverats i värde. På frågan om hur förvaltaren ser på värderingen just nu svarar han:

“Värmepumpmarknaden kommer högst sannolikt att växa snabbt under decennier framöver om energiskiftet till fossilfritt ska ske och Nibe har ett starkt varumärke med starka marknadspositioner. Givet att bottnen passeras nu kommer vinsterna att förbättras framöver så det känns som fel timing att kliva av nu.”

“Värderingen är dock fortsatt relativt hög så det krävs ett rejält vinstlyft för att driva upp aktiekursen”, konstaterar han vidare.

Lannebo Fonder äger aktier i Nibe för närmare en halv miljard kronor, enligt Holdings.

SER LJUSPUNKTER I NIBES RAPPORT

Ålandsbanken sammanfattar värmepumpsbolagets rapport som “mycket svag”. Banken tycker att det är anmärkningsvärt att estimaten på rörelseresultatet redan kommit ned 16% de senaste fyra veckorna innan rapporten. Trots det var utfallet svagare än väntat.

“Nettoskulden uppgår dessutom till 2,5x Ebitda och risken är att fokus nu blir ännu högre på den svaga balansräkningen”, skriver Ålandsbanken i en kommentar.

Ålandsbanken väntar sig en tydligt negativ kursreaktion i aktien för dagen.

Pareto påpekar att det finns flera ljuspunkter i Nibes rapport, enligt en kommentar som Afv tagit del av. Analyshuset tar fasta på värmepumpsbolagets positiva utsikter på kort sikt och att kostnadsbesparingsprogramet blir större än tidigare kommunicerat. Pareto förväntar sig att analytikerestimaten kommer att skruvas ned med omkring 5%.

Pareto har köprekommendation på Nibe med riktkursen 70 kr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.