Förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange återupptas

Förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange om våldtäkt återupptas, meddelar vice överåklagare Eva-Marie Persson.
Förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange återupptas - julian-assange-ambassad-700_binary_6954091.jpg

– Jag har idag beslutat att återuppta förundersökningen, säger hon på en pressträff.

Det tidigare beslutet att lägga ned förundersökningen var inte grundat på svårigheter gällande bevisen mot Assange utan på omständigheterna som hindrade utredningen, säger hon.

Åklagaren kommer inom kort att begära Julian Assange häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkten som begicks i augusti 2010. För att kunna verkställa häktningsbeslutet kommer åklagaren att utfärda en så kallad europeisk arresteringsorder.

Vice överåklagare, Eva-Marie Persson, bedömer att förutsättningar att fortsätta och avsluta utredningen finns.

– Det är min bedömning att ett nytt förhör med Assange bör hållas, säger Eva-Marie Persson.

Flydde in på ambassad

Efter ett Sverigebesök 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i sin frånvaro och efter diverse rättsliga turer tog han sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London där han beviljades asyl 2012.

Flera av brotten som ska ha begåtts i Sverige preskriberades 2015 och förundersökningen gällande misstänkt våldtäkt lades ner av åklagaren Marianne Ny i maj 2017. Det ansågs inte finnas några möjligheter att driva utredningen framåt.

Men den förundersökningen återupptas nu sedan målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz lämnat in en begäran om att öppna fallet. Det gjorde hon den 11 april i samband med att brittisk polis grep Assange på Ecuadors ambassad.

– Om Assange återvänder till Sverige innan brottet preskriberas 2020 kan det hända att förundersökningen återupptas, sade hon då till TT.

För att bryta preskriptionen måste åtal vara väckt före den 17 augusti 2020.

Brittiska myndigheter bestämmer

I dag avtjänar Assange ett 50 veckor långt fängelsestraff i Storbritannien, dömd för att ha brutit mot borgensbestämmelser genom att hålla sig undan på Ecuadors ambassad.

– Enligt uppgift från Storbritannien ska Assange avtjäna 25 veckor, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson på pressträffen.

Även USA vill ha Assange utlämnad. Vid en konkurrenssituation mellan en svensk europeisk arresteringsorder och en amerikansk utlämningsbegäran, är det brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen, enligt Åklagarmyndigheten.

“Utgången av den processen går inte att förutse och jag bedömer att en svensk förundersökning kan bedrivas parallellt med den brittiska handläggningen”, säger åklagaren i ett pressmeddelande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group