Fortsatt omvärdering av Enea
Det går fortfarande trögt för Småbolagsportföljen. Sedan förra uppdateringen i tidningen för tre veckor sedan har jämförelseindex klättrat 1,4 procentenheter. Under samma period har portföljen endast klättrat 0,6 procentenheter och ligger därmed på negativa 1,6 procent sedan starten av Affärsvärlden Analys+ modellportfölj den 15 december i fjol.
Bakom den till synes lilla förändringen ligger dock stora rörelser i enskilda bolag. Bäst har utvecklingen varit i medicinteknikutvecklingsbolaget Camurus som klättrat med 17 procent. Lundaföretaget har flera läkemedelskandidater i klinisk fas 1 till 3 inom flera olika områden. Mest intressant kortsiktigt är kandidaten CAM 2038, en substans mot opiatberoende. FDA-begäran i januari överraskade aktiemarknaden som skickade ner aktien i källaren.
Den 21 september fick Camurus en positiv rekommendation av den europeiska läkemedelsmyndighetens rådgivande kommitté CHMP för läkemedelskandidaten buprenorfin för behandling av opiodberoende. Det som dock lyfte aktien mest var nyheten om positiva fas 3-resultat av CAM 2038 med kronisk smärta.
Vi räknar med att bolaget får klartecken av FDA i december och att aktien successivt kommer värderas upp fram till dess. Bolaget får då dessutom en milstensersättning på 300 miljoner kronor vid ett godkännande.
Vårt största innehav Enea utgör 22 procent av portföljen och har klättrat ytterligare 12 procent på tre veckor och därmed bidragit mest till portföljen. Programvarubolaget har under vd Anders Lidbecks flagg genomfört två stora förvärv och stöpt om Enea till ett bolag med stabil tillväxt och hög lönsamhet. I takt med att bolaget levererar rapporter som stärker den bilden bör aktien successivt omvärderas med högre multiplar. Trots uppgången är aktien alltjämt väsentligt lägre värderad i jämförelse med andra liknande bolag på Stockholmsbörsen.
På minussidan återfinns – återigen – dosplaneringsbolaget Raysearch och norska spelbolaget Gaming Innovation Group (GIG). Aktiekursen i Raysearch drogs ner överraskande mycket av en sänkt rekommendation till behåll från köp av Nordea.
Utförsbacken i GIG har varit överraskande lång men väldigt mycket negativt är nu diskonterat i kursen. GIG har investerat tungt i ett antal olika produktvertikaler samt lagt stor fokus på att få i gång storkunden Hard Rock International i USA under andra kvartalet. GIG är ett av få bettingbolag som faktiskt har en USA-potential i praktiken.
I takt med att bolaget kommunicerar nya order på de olika nyutvecklade produkterna bör aktien vända upp och etablera en mer positiv utveckling. Det aktiemarknaden bland annat väntar på är vilket bolag som blir leverantör av sportboken till Hard Rock International. Mycket talar för att valet faller på GIG, vilket i så fall skulle bli en rejäl fjäder i hatten för bolaget och en mycket viktig referenskund framöver. Andra triggers är kapitalmarknadsdagen i november samt ett definitivt besked om när aktien listas på Stockholmsbörsen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.