Fortsatt brant fall på börsen i väntan på ECB-besked

Stockholmsbörsen pressades hårt under förmiddagshandeln, men med en mindre återhämtning från torsdagsmorgonens bottennivå där storbolagsindexet föll med som mest nära 7 procent. Värst gick det för energi, banker och råvaror där Boliden föll tyngst bland storbolagen.

Europabörserna noterade ungefär liknande nedgångar som på hemmaplan. Flertalet länder har under torsdagen vidtagit ytterligare åtgärder i försöken att förhindra vidare spridning av coronaviruset.

Vid klockan 12.30 var storbolagsindexet OMXS30 ned 5,8 procent till 1.424. Aktier för 15,5 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

I Paris föll CAC40-indexet 5,8 procent medan DAX-indexet i Frankfurt tappade 6,1 procent.

KPIF-inflationen kom åter in oväntat lågt i februari, men inte ens för Riksbanken är inflationen särskilt avgörande för tillfället.

“Det enda man kan konstatera är att Riksbanken kör i uppförsbacke och med den utveckling vi ser nu kommer den uppförsbacken inte att bli mindre brant framöver. Men ingen bryr sig om inflationen i dag. Även när det gäller vad Riksbanken ska göra är inflationen inte i fokus utan hur Riksbanken ska kunna hjälpa till att hantera alla negativa effekter av viruset”, sade SEB:s chefsstrateg Johan Javeus till Nyhetsbyrån Direkt.

Råvaror och industri fick ordentligt med stryk där gruvbolaget Boliden handlades ned hela 9 procent och därmed var sämst inom OMXS30-indexet. Ståltillverkaren SSAB trycktes ned 8,3 procent medan vitvarujätten Electrolux föll 7,2 procent.

Storbankerna tyngde märkbart, i spåren av rädsla för framtida kreditförluster och minskad intjäning, där SEB föll mest och var ned 8,5 procent. Nordea och Swedbank backade 7,6 procent respektive 7,1 procent. Handelsbanken klarade sig lindrigast med en nedgång på 6 procent.

Teleoperatörerna Telia och Tele2 stod emot börsraset något bättre och föll 4,6-4,8 procent. Även de defensiva läkemedelsbolagen Astra Zeneca och Getinge förlorade relativt sett mindre och backade 3,9 procent respektive 4,8 procent.

Oljepriset föll skarpt där Brent backade 7 procent. Flera oljebolag sjönk i linje med priset för råvaran medan Enquest dök mest med 17 procent. Lundin Petroleum har fått en sänkt rekommendation av Carnegie till sälj från tidigare köp med en nästan halverad riktkurs till 175 kronor. Bolaget pressades ned drygt 8 procent.

SAS sjönk 11,5 procent i linje med den övriga flygbranschen, sedan USA på onsdagskvällen stoppat flygningar från EU-länderna.

Det Spotlight-listade bolaget Phase Holographic kom med rapport där ebita-resultatet var något bättre än under samma period året innan. Gällande produkten Holomonitor har coronavirusutbrottet lett till fördröjningar av försäljningen. Marknaden responderade med att handla ned aktien med 25 procent.

Mot strömmen gick Bactiguard som lyfte 31 procent. Medicinteknikbolaget lanserade en produkt med desinficeringsfunktion som har visat sig ha en avdödande effekt på tidigare varianter av coronavirus.

I övrigt var det tunnsått på vinnarlistan. Fingerprint Cards storägare och tillika styrelseordförande Johan Carlström har fortsatt tanka aktier i bolaget. Aktien backade 5,7 procent.

I eftermiddag vänds blickarna mot ECB, där räntebeskedet väntas klockan 13.45 och den efterföljande presskonferensen med ECB-chefen Christine Lagarde.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase