Förtida uttag: Kan jag få den garantin skriftligt?

Fyller du 61 i år kommer du nog snart att bli kontaktad av enförsäkringsmäklare som tycker att du ska göra ett förtida uttagav ålderspensionen och placera pengarna i en privat försäkring istället. Det är lönsamt för mäklaren, men riskabelt för dig.

En man, låt oss kalla honom Bertil, har nått sitt 61 levnadsår.Han blev nyligen kallad till konsultation hos enförsäkringsmäklare, en extern rådgivare inom SkandiaFörsäkringskonsult. Gratis konsultation kan aldrig skada, tänkteBertil och begav sig till den flotta adressen vid Stureplan icentrala Stockholm.På kontoret stod det klart att försäkringsmäklaren villeövertala Bertil att göra ett förtida uttag av sin ålderspension(folkpension plus ATP) parallellt med att han fortsätter attarbeta, och sätta pengarna i en kapitalförsäkring fram till denfaktiska pensioneringen.

Lovar för mycket

Enligt försäkringsmäklaren skulle avkastningen påkapitalförsäkringen göra den totala pensionen högre änålderspensionen. Detta råd gav försäkringsmäklaren utan attsätta sig in i Bertils totala ekonomi. På ett kollegieblockskissade försäkringsmäklaren under själva samtalet upp en enkelkalkyl vad en sådan lösning skulle kunna innebära. Alltså ingendatoriserad kalkyl där individens förutsättningar ochförväntningar på avkastning kunde läggas in.Bertil, som läst Affärsvärlden, frågade då mäklaren om intekapitalförsäkringar är förskräckligt dyra och om kostnaderna varmedtagna i kalkylen. Knappt hade Bertil avslutat sin frågaförrän mäklaren lovade att avkastningen i kapitalförsäkringenskulle täcka kostnaderna. Kan jag få den garantin skriftligt?frågade Bertil. Men det gick ju förstås inte.Försäkringsmäklaren lovade för mycket. Ingen kan veta vilkenavkastning börsen kommer att ge i framtiden. Det är lätt att taut svängarna muntligt, eftersom ingen kan bevisa vad som sagts.När konsultationen var klar sköt försäkringsmäklaren ettkontrakt för Skandia Link över bordet, nu var dags att göraaffärer.Bertil var för luttrad för att skriva under kontraktet omgående.Han gick hem, funderade, härsknade till och kontaktadeAffärsvärlden. På Affärsvärldens blev vi intresserade av Bertilshistoria och ringde till Skandia Link. Till saken hör att denhär typen av lösningar, förtida uttag och kapitalförsäkringar,var mycket ifrågasatta för ungefär två år sedan.Vi har inte haft någon sådan här kampanj alls, säger CeciliaKragsterman, VD på Skandia Link och fortsätter: jag är myckettveksam till såna här lösningar.Affärsvärlden kontaktar då försäkringsmäklaren som menar attlösningar av det här slaget är accepterat på alla nivåer inomSkandia.

Lukrativt för branschen

Oavsett om försäkringsbolagen står bakom de externa rådgivarnasförsäljningsargument innebär varje kontrakt mycket pengar. Attförsäkringsmäklarna just vill sälja kapitalförsäkringar berorsannolikt på två saker dels är de dyra, vilket innebär storprovisioner till mäklaren, dels är friheten från arvsskatt etttacksamt försäljningsargument. Utbetalningar frånkapitalförsäkringar är nämligen fria från arvsskatt upp till sexbasbelopp per mottagare. Ingen vill betala skatt och det rör ettspörsmål som säkert känns angeläget när man börjar bli liteäldre – hur man ska föra över förmögenheten till sina barn.Du som överväger att göra ett förtida uttag eller får ett sådantråd, oavsett om det är från Skandia eller ej, bör ställa dig två frågoroch överväga noga:

1. Varför ska jag göra ett förtida uttag?

2. Vad ska jag i såfall göra med pengarna i stället?

Det är sedan januari 1998 tillåtet att börja kvittera ut ATP ochfolkpension från 61 års ålder oavsett om du fortsätter att jobbaeller inte. För varje månad som du tar ut full ålderspensionmellan 61 och 65 års ålder minskar din ålderspension resten avlivet med 0,5 procent. Väljer du att göra förtida uttag allafyra åren innebär det att ålderspensionen reducerasutbetalningarna med 24 procent under hela din återståendelivstid. Om du tar förtida uttag från pensionen från 61 år blir summan avalla pensionsutbetalningar mindre om du lever längre än till 77års ålder. Det innebär en spekulation i hur länge du lever, blirdu riktigt gammal får du en pensionsminskning under många år.Dessutom måste du ta hänsyn till hur din skattesituation ser ut.Endast om du har samma marginalskatt som pensionär, som vid61-65 års ålder lönar det sig att göra ett förtida uttag. Dåbetalar du lika hög marginalskatt på din ålderspension oavsettom du börjar ta ut den vid 61 eller 65 års ålder. Tjänar duunder brytpunkten (just nu 245.000 kronor per år) efter pensionska du absolut vänta med att ta ut din ålderspension. Likaså omdu inte har full ATP-poäng, eftersom du inte får någon ATP-poängde år du gör förtida uttag.

Bara för rika

Ovanstående ger alltså vid handen att den som kan överväga ettförtida uttag redan har en ekonomisk sits som tillåter ett högrerisktagande och vars främsta motiv kanske är att få en störrefrihet att disponera sina pensionspengar.Den andra frågan är svårare att besvara. Ingen kan rimligtvisveta någonting om hur de finansiella marknaderna kommer attutvecklas i framtiden. Åtminstone under de närmaste åren finnsdet många fundamentala faktorer som talar för att vi kanförvänta oss ett ganska mörkt globalt börsscenario. Alltså underde åren då en hög avkastning är nödvändig för att ett förtidauttag ska löna sig.Oavsett om man sätter pengarna i en kapitalförsäkring ellernågon annan aktierelaterad sparform ökar du risken avsevärt idin ekonomi.Med just kapitalförsäkringar är nackdelen att de är väldigtdyra, dels betalar man en fast och en rörlig avgift tillförsäkringsbolaget, dels en förvaltningsavgift till fondbolaget.Dessutom betalar man en schablonskatt varje år på förmögenhetenoavsett om man har haft en värdetillväxt eller ej.Enligt Affärsvärldens beräkningar måste den som gör ett förtidauttag och sätter pengarna i Skandia Links kapitalförsäkringplacera i tillgångar som ger en avkastning på närmare 4 procentper år under de fyra första åren för att täcka avgifter ochskatt så att inte pengarna minskar jämfört med om du tagit utpengarna och lagt dem i madrassen.

Riskabla råd

Därmed ger ränteplaceringar idag inga vinstmöjligheter. Alltsååterstår aktier. Att investera i aktier fyra år innan pensiongår stick i stäv med försäkringsbolagens normalarekommendationer – att man ska minska andelen aktiefonder junärmare pension man kommer för att säkra utbetalningarna.För den som vill riskera sina pensionspengar är ett köp avLuxemburgregistrerade fonder troligen bättre än enkapitalförsäkring. Avgifterna är lägre och eftersom skatten dåtas ut som reavinstskatt vid spartidens slut ger det enskattekredit som kan förränta sig. Fördelarna blir större julängre pengarna står inne. Dessutom finns det en hel del somtalar för en sänkning av reavinstbeskattningen i framtiden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase