Försvagad krona under 2019

Dollarn har stärkts mot euron och räntorna har sjunkit så gott som överallt.

Kronan handlades något svagare i tunn handel under årets sista och förkortade handelsdag. Räntor var 2-4 punkter högre i hela Europa och räntan på den svenska tioåringen steg 4 punkter till 0,13 procent.

När böckerna stängs för 2019 kan konstateras att kronan har försvagats 20 respektive 30 öre mot euron och dollarn jämfört med förra årsskiftet. Dollarn har stärkts mot euron och räntorna har sjunkit så gott som överallt.

Marshall Gittler, chefsstrateg vid ACLS Global sade till Reuters att de små rörelserna på valutamarknaden stack ut, med låg volatilitet och smala spann som han menade hängde ihop “ekonomisk och penningpolitisk konvergens”.

“Jag förväntar mig mindre av båda under 2020 av två skäl”, sade han och pekade å ena sidan på slutet på handelskriget mellan USA och Kina som bör leda till en bredare ekonomisk återhämtning. Det andra skälet är enligt Gittler att inflationen ser ut att ha bottnat och att det är rimligt att tro att vissa länder kan börja fundera på att höja räntan.

Till skillnad från året som helhet var euron starkare under måndagen efter att tunn handel överdrivit svagheten i dollarn.

Under 2019 års sista och 2020 års två första handelsdagar är det relativt få punkter för marknaden att ta fasta på.

Nordkorea lovade tidigare i december en “julklapp” till USA, vilket allmänt tolkats som ett potentiellt test av en långdistansrobot. Något test har inte blivit av, men risken anses ha ökat.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Robert O’Brien sade till tv-kanalen ABS på söndagskvällen att Donald Trump och Kim Jong Un har en bra personlig relation, och att den nordkoreanske ledaren därför kan ha ändrat sig, “men vi får vänta och se”.

Kinas centralbank, PBOC, har uppmanat långivare att anta en ny regim för att prissätta alla krediter från och med nästa år, vilket markerar ett slut på tidigare benchmark och ännu ett steg mot att liberalisera det finansiella systemet.

Thailändska baht stärktes och USD/THB trillade igenom 30-strecket för första gången sedan maj 2013 på måndagen.

Enligt Bloomberg News spekuleras det om att triggade stop loss-ordrar under tunn likviditet ligger bakom åtminstone en del av rörelsen.

Årets förstärkning i bahten har slagit hårt mot thailändska exportföretag och turistbranschen, vilket sänkt tillväxten till lägsta takten sedan 2014.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Archelon