Förslag om stärkta åtgärder mot penningtvätt

Idag har utredningen om stärkta åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism överlämnat sitt betänkande till finansmarknadsminister Åsa Lindhagen.
Genrebild av penningtvätt jämte finansmarknadsminister Åsa Lindhagen som tar emot slutbetänkandet från utredningen om stärkta åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.
Genrebild av penningtvätt jämte finansmarknadsminister Åsa Lindhagen som tar emot slutbetänkandet från utredningen om stärkta åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Foto: Fredrik Sandberg / TT samt Lars Schröder / TT
Utredningen har haft i uppdrag att föreslå reformer för att ytterligare stärka arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Bland förslagen syns:
  • Att det införs en möjlighet till en särskilt beslutad samverkan, inom vilken exempelvis myndigheter och banker ska kunna utbyta vissa uppgifter som annars omfattas av sekretess eller annan tystnadsplikt.
  • Att i fler fall än idag ska olika företag kunna utbyta uppgifter med varandra om misstankar som rör penningtvätt och finansiering av terrorism.
  • Att ytterligare resurser behövs för Finansinspektionens tillsyn av åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

“För regeringen är arbetet med att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism prioriterat. Det är angeläget att myndigheterna och aktörer i privata sektorn har de verktyg som de behöver. Utredningens betänkande kommer att utgöra ett viktigt underlag för regeringens fortsatta arbete på området”, säger Åsa Lindhagen i ett pressmeddelande.

Vidare bedömer utredningen att den existerande tillsynsstrukturen, där sju myndigheter och Sveriges advokatsamfund har tillsynsansvar för olika branscher, i huvudsak är ändamålsenlig.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group