Forskningsbolagen som har kommit längst
Diamyd: Har verraskat positivt
Inriktning: Diabetesvaccin.
Många har varit skeptiska till Diamyd, som dock överraskat och fört sitt huvudprojekt framåt. En fas II-studie på 47 patienter med typ 2-diabetes (vuxendiabetes) har visat positiva resultat.
Läkemedelsverket godkände i höstas en fas II/III-studie på 160 patienter. Verket har också godkänt en fas II-studie på 70 barn med typ 1-diabetes. I kassan fanns i slutet av november 146 miljoner kronor, vilket bedöms räcka till och med december 2007. Någon partner har Diamyd ännu inte skaffat.
Meda: utvecklingen har försenats
Inriktning: Köper in produkter från andra företag, vilket kräver visst utvecklingsarbete.
Meda har ett medel för att behandla ledgångsreumatism i fas III (Reumacon). Substansen är inlicensierad från Uppsalaföretaget Conpharm. Utvecklingen har blivit försenad eftersom ytterligare säkerhets- studier ska genomgöras innan kompletterande fas III-studier kan starta.
Meda är inte särskilt beroende av denna produkt. Företaget har blivit en succé på börsen och köpte nyligen två preparat från Novartis för 940 miljoner kronor. En nyemission tillför bolaget omkring 550 miljoner kronor.
Biopolix: har fått mest kapital
Inriktning: Inflammationer.
En lyckad fas II-studie med en nässpray mot hösnuva har genomförts. Diskussioner förs med olika partner för att gå vidare. I preklinisk fas finns en så kallad cox-hämmare mot inflammationer och ett medel mot KOL (rökarsjuka).
Företaget, grundat 2000, har fått mer kapital än de flesta nystartade forskningsföretag, totalt drygt 500 miljoner kronor. Till finansiärerna hör Health Cap, SLS, Apax, Sofinnova, Auriga och Crédit Lyonnais.
Maxim: Många fas III-missar
Inriktning: Cancer.
Företaget har misslyckats med två fas III-studier (malignt melanom) och två fas II-studier (hepatit C, njurcellscancer). En lyckad fas III-studie (akut leukemi) har gjorts, men FDA kräver ytterligare en fas III-studie för ett eventuellt godkännande. I preklinisk fas finns ett antal projekt inom området apoptos (celldöd).
I kassan återstår 40 miljoner dollar. Det kan bli en sammanslagning med ett annat företag eller rent av försäljning av de projekt som är kvar. Maxim har 18 000 svenskregistrerade ägare, som äger 60 procent av bolaget. Aktien är noterat på Nasdaq och Stockholmsbörsen. Totalt har 3 miljarder kronor satsats i bolaget, mer än i något annat forskningsbolag.
Carlsson research: byter partner
Inriktning: Centrala nervsystemets sjukdomar.
Ett projekt mot schizofreni i fas II med nya partnern Fujisawa, som ersätter Merck. Den ledande läkemedelskandidaten (ACR-16) har även visat effekt mot Huntingtons sjukdom och parkinson. Avtalet med Fujisawa är större än det med Merck som var värt 48 miljoner euro. Huvudfinansiärer är annars SLS och Sjätte AP-fonden.
Metcon Medicin: Hopp om marknadsintroduktion 2007
Inriktning: Diabetes och metaboliska sjukdomar.
Företaget, som söker licenspartner, har en substans i fas II, Gluconoct, som förhindrar lågt blodsocker hos diabetespatienter. Verksamheten är baserad på forskning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Marknadsintroduktion 2007 förespeglas.
Finansiär är Investor Growth Capital.
Creative Peptides: diabetes i fokus
Inriktning: Diabetes.
En fas II-studie på 180 personer med typ1-diabetes pågår. Health Cap står för kapitalet i en verksamhet som baseras på forskning vid Karolinska institutet och KTH kring c-peptider, som har en nyckelroll vid kroppens insulinproduktion.
Essentys: Projekt från konkursbo
Inriktning: Sjukdomar hos äldre.
En fas II-studie på benskörhet har genomförts med gott resultat. En ytterligare fas II-studie planeras. För att genomföra den och gå vidare mot fas III söks en eller flera licenspartner.
Finanser: Bolaget är nybildat och finansierat av Four Seasons Venture Capital. Benskörhetsprojektet fanns i ett annat bolag, startat i början av 1990-talet, som sattes i konkurs häromåret.
Oxigene: Tio projekt i klinisk fas
Inriktning: Cancer, ögonsjukdomar.
Oxigene, som var utdömt för några år sedan, har hela tio projekt i klinisk fas, nio av dem med substansen CA4P, mot olika cancerformer och en åldersrelaterad ögonsjukdom. Två av cancerprojekten och ett ögonprojekt är i fas II, fem projekt i fas I/II. Företaget har blivit alltmer amerikanskt, men ungefär en fjärdedel av aktierna ägs fortfarande av svenskar. Omkring 600 miljoner kronor har satsats i bolaget totalt. Den nuvarande kassan räcker till ungefär tre års forskning.
Oxigene har ännu inget forskningsavtal med något läkemedelsbolag, däremot samarbete med fyra akademiska institutioner.
SBL Vaccines: Diarrévaccin höll inte måttet
Inriktning: Vacciner.
En fas III-studie av ett diarrévaccin höll inte måttet och har gått tillbaka till preklinisk fas för att omformuleras. I höst räknar SBL med att få in ett projekt i fas I, en så kallad immunmodulerande substans mot Crohns sjukdom, en kronisk tarminflammation. SBL har bytt ägare ett par gånger. 1997, när bolaget var statligt och nedkört, såldes det till Active Biotech som rustade upp det och sålde det vidare 2001 till brittiska Powderject.
Amerikanska Chiron köpte Powderject 2003 och ville inte behålla SBL-delen som i fjol köptes ut av 3i, SEB Företagsinvest och ledningen. SBL lever på sitt resevaccin Dukoral, som säljs i hela Europa. För att få in det på den amerikanska marknaden kan det behövas fas II/III-studier.
Active Biotech: Hopp om MS-medel 2009
Inriktning: Autoimmuna sjukdomar/inflammation, cancer.
All uppmärksamhet finns på fem huvudprojekt, som nu är i fas I och II. Större delen av den prekliniska verksamheten är avvecklad, vilket halverar personalstyrkan. Stora förhoppningar finns på ett medel mot multipel skleros i tablettform, där Active Biotech samarbetar med israeliska Teva. Nu görs kompletterande fas II-studier, fas III väntas starta inom 18 månader. Går allt vägen tror företagsledningen på marknadslansering 2009.
Avtalet med Teva kan ge 92 miljoner dollar plus dubbelsiffrig royalty-ersättning. Sedan 1997, då bolaget blev ett bioteknikföretag, har 1,6 miljarder kronor satsats på FoU. Det har finansierats med nyemissioner, konvertibelt förlagslån, försäljning av fastigheter och avyttring av SBL Vaccines.
Arexis: tillbaka efter krisen
Inriktning: Metaboliska och inflammatoriska sjukdomar.
Efter en lyckad fas II-studie på lungsjukdomen cystisk fibros planeras nu en fas III-studie på en större patientgrupp. Medlet har fått särläkemedelsstatus (orphan drug) i Europa vilket ger bolaget ensamrätt på marknaden i tio år. Sedan 1999 har Arexis fått ca 170 miljoner kronor av bland andra Industrifonden, 3i, SEB Företagsinvest och Innovationskapital. I slutet av 2002 var aktiekapitalet förbrukat. I februari 2003 beslutade ägarna om bryggfinansiering för att rädda bolaget.
Cortendo: 130 miljoner i sjön
Inriktning: Stresshormonet kortisol och metaboliska sjukdomar.
I grunden finns forskning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Företaget sökte partner efter en fas IIa-studie som visade effekt på 72 patienter. Men inget företag var intresserat av att gå vidare med en fördjupad fas IIb-studie på grund av olika biverkningar. Det som finns kvar i bolaget ska därför licensieras ut till ett amerikanskt företag. Omkring 130 miljoner kronor har satsats i bolaget.
Index: Snart tillbaka i klinik
Inriktning: RNA-blockerare.
Index Pharmaceuticals fas II-studie på den svåra tarmsjukdomen ulcerös kolit visade inte bättre effekt än placebo. Projektet är nu i preklinisk fas, men ledningen hoppas komma tillbaka till klinik. Företaget ingick i fjol ett samarbetsavtal med schweiziska Serono värt 35 miljoner dollar. I fyra finansieringsrundor har Index dragit in drygt 100 miljoner kr.
Biovitrum: jätten som missade helt
Inriktning: Metaboliska sjukdomar.
Företaget, som är en avknoppning från Pharmacia, är Sveriges största bioteknikföretag med totalt 580 anställda, nästan 80 procent av dem forskare. Trots den stora styrkan finns inga projekt i klinisk fas. Två substanser i fas II, mot fetma respektive typ 2-diabetes, har misslyckats liksom en fas I-studie på fetma.
Det finns samarbetsavtal med Glaxo Smith Kline respektive Amgen kring de två fas II-projekten, som får börja om i preklinisk fas med back up-substanser. Verksamheten finansieras delvis med kontraktstillverkning av ett medel mot blödarsjuka (Refacto). Riskkapital har tillhandahållits av MPM Capital, Nordic Capital, ABN Amro, Carnegie med flera.
Medivir: Flest samarbetsavtal
Inriktining: Infektions- och immunsjukdomar.
n Fem projekt finns i klinisk fas, två av dem är på väg mot fas III, bältros respektive munsår, dock oklart när. Bältrosprojektet är utlicensierat till amerikanska Reliant. Munsårsprojektet drivs i egen
regi, men målet är att skaffa en partner för fas III-studien. Medivir har ingått fler samarbetsavtal än något annat forskningsbolag.
Flera partner har dock hoppat av genom åren. Nyligen avslutade Glaxo Smith Kline sitt samarbete kring ett hiv-projekt, som inte ansågs motsvara förväntningarna. Omkring 800 miljoner kronor har hittills satsats i bolaget. Försäljningen av egenvårdsföretaget CCS häromåret gav 210 miljoner kronor. I kassan finns nu 440 miljoner kronor, vilket räcker omkring tre år med nuvarande forskningskostnader.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.