Forskare: Risk för största oljechocken i historien

Konflikten mellan Iran och Israel riskerar i värsta fall att utlösa historiens största prisuppgång på olja – och kasta in världsekonomin i en djup lågkonjunktur. Det visar en analys från forskarna Johan Gars vid Beijerinstitutet och Henrik Wachtmeister vid Uppsala universitet.
Forskare: Risk för största oljechocken i historien - Kopia av Kopia av Kopia av Dubbel (1)
Amerikanska militär i Persiska viken, och Henrik Wachtmeister. Foto: TT och pressbild.

De två forskarna har tidigare modellerat och analyserat effekterna av oljesanktionerna mot Ryssland. Nu har de använt en liknande modell för att förutse hur oljepriset skulle påverkas om konflikten i Mellanöstern trappas upp, vilket de skriver om på Ekonomistas.

Iran avfyrade den 1 oktober hundratals ballistiska robotar mot Israel, och bedömare räknar med att en israelisk vedergällning kan ske inom kort, enligt internationella medier.

Ett möjligt scenario är att Israel attackerar iranska raffinaderier och oljeexportterminaler. Enligt Gars och Wachtmeisters analys skulle det få en ganska liten påverkan på oljepriset, då Irans export motsvarar cirka 1,5 procent av den globala produktionen. Opec har dessutom reservkapacitet som skulle kunna täcka bortfallet.

Hotar med energikrig

Knäckfrågan är istället hur Iran skulle reagera på en sådan attack. Den mäktiga iransk-allierade milisen Kataib Hizbollah i Irak hotade nyligen med ett fullskaligt “energikrig”.

“Antingen får alla njuta av energins välsignelser, eller så får ingen göra det”, sa milisens företrädare Abu Ali al-Askari, enligt Washington Post. 

Mardrömsscenariot är att Iran-alliansen orsakar ett totalstopp av oljeflödet genom Hormuzsundet, vilket skulle kunna ske genom exempelvis minering eller riktade attacker mot oljefartyg. Då riskerar cirka 20% av världsproduktionen att tillfälligt falla bort. Det skulle kunna skicka upp oljepriset 300% till över 300 dollar per fat, enligt Gars och Wachtmeisters känslighetsanalys. En sådan ökning skulle innebära den värsta oljechocken i historien, och skicka svallvågor genom världsekonomin.

”Iran har använt det här som skrämselvapen tidigare men aldrig löpt linan ut. Även om det inte är så sannolikt att det sker så finns det en risk”, säger Wachtmeister, som är forskare inom globala energisystem på Uppsala universitet och associerad analytiker vid Utrikespolitiska institutet.

Underskattar riskerna

Han noterar att oljemarknaden hittills har tagit händelseutvecklingen med ro, och endast handlat upp brentpriset cirka 8% sedan Irans robotattack. En delförklaring skulle kunna vara frånvaron av ”fog of war”. Det vill säga att osäkerheten skingras av dagens möjligheter att via satellitbilder följa oljeleveranserna i realtid. Men Wachtmeister tror också att dagens handlare kan underskatta riskerna.

”Många av de som upplevde 1970-talets två stora oljekriser är inte med längre.”

Han betonar samtidigt att de flesta länder, inklusive storimportören Kina, har ett stark intresse av att hålla igång oljeflödet genom Hormuzsundet. USA har dessutom militär närvaro i regionen för att förhindra ett totalstopp.

Läs mer: Goldman Sachs: Oljepriset kan stiga med 20 dollar om Irans produktion störs

Läs mer: FN:s säkerhetsråd kallar till krismöte

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold