Försiktiga börsbolag

Så sent som i slutet av augusti rapporterade Dagens Industri om att Atlas Copco, tillsammans med tyska Siemens, satt ränterekord. Atlas Copco lyckades då emittera en tioårig euroobligation på 300 miljoner euro till räntan 0,125 procent.
Med förutsättningar att låna till så absurt låga räntor kan man fråga sig varför en så stor del av bolagen på Stockholmsbörsen sitter med obelånade eller närmast obelånade balansräkningar.
Nu ska tilläggas att Atlas Copco är något av ett specialfall, men bland ”vanliga dödliga” kan nämnas att exempelvis Electrolux emitterade en grön femårig obligation i våras till 1,1 procents ränta. Och SSAB behövde inte betala mer än 2,75 procent i ränta när stålbolaget i somras emitterade en femårig obligation.
I tabellen intill listas börsens 30 största bolag vars nettoskuld/ebitda väntas understiga 0,5 vid årsskiftet 2020/2021 (2020p), exklusive banker, fastighetsbolag och investmentbolag. Dessa 30 bolag har ett totalt börsvärde på cirka 2 300 miljarder kronor, vilket motsvarar nära 30 procent av börsvärdet på Stockholmsbörsen. Redan vid kommande årsskifte väntas dessa bolag, räknat på ett oviktat genomsnitt, övergå till att ha nettokassa.
Tänkbara delförklaringar är att cykliska bolag som Volvo väljer att vara försiktiga givet konjunkturutsikterna, att börser på rekordnivåer innebär (för) höga förvärvspriser för många bolag samt att teknikrisker gör att bolag som Ericsson, Mycronic och Fingerprint väljer nettokassa.
Henrik Montgomery/TT
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.