”Förödande”- Experten sågar Sveriges underutvecklade 5G-nät

Sveriges 5G-nät är bland de minst utvecklade i Europa. Detta får allvarliga konsekvenser för svensk industri på lång sikt. Detta enligt Patrik Sandgren, digitaliseringsansvarig på branschorganisationen Teknikföretagen.
”Förödande”- Experten sågar Sveriges underutvecklade 5G-nät - Mobilmast
En basstation för mobiltelefoni och data med E18 i bakgrunden. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Sverige har halkat efter övriga Europa i utbyggnaden av 5G-nätet, med den sjätte sämsta folktäckningen i EU på knappt 18%. Detta enligt European 5G Observatory, en organisation som bevakar arbetet mot EUs 5G-mål. I EU överlag täcks 66% av befolkningen av 5G-nät, med Italien (99,7%), Nederländerna (97%), och Tyskland (87%) i framkant.

5G är en avgörande del i den gröna omställningen och uppyggnaden av smarta industrier och städer, menar Patrik Sandgren, ansvarig för digitaliseringspolicy på branshorganisationen Teknikföretagen. Som bekant kan 5G skicka betydligt större mängder data än den tidigare generationen nät, 4G. Detta är viktigt för att för att kommunicera stora mängder information i realtid som krävs för att exempelvis kunna kontrollera autonoma enheter såsom självkörande bilar. Dessutom är all trafik i 5G krypterad, vilket ökar säkerheten.

Överlag är 5G helt enkelt mer pålitligt än tidigare generationer, vilket är avgörande för att kunna förlita sig på autonoma maskiner, enligt Patrik Sandgren.

“Det är jätteviktigt om du ska ha robotar i en  fabrik till exempel. Du måste kunna lita på att signalen inte slås ut så roboten kör över någon eller slår av en arm.”

Patrik Sandgren, digitaliseringsansvarig på Teknikföretagen. Foto: pressbild

Flera bovar i dramat

Det finns flera anledningar till att Sverige underpresterat på detta område, enligt Patrik Sandgren. Han framhåller främst att den ansvariga myndigheten Post- och Telestyrelsen (PTS), som ansvarar för att tilldela licenser för spektrum som kan användas för 5G, har dröjt med beslut. Därtill har besluten överklagats. Först 2020 inleddes auktionen om licenserna i Sverige.

Således har utbyggnaden av det Svenska 5G-nätet kommit igång senare än i andra länder, där regulatoriska myndigheter agerade snabbare. Även när svenska operatörer, såsom Tre eller Tele2, har fått tillåtelse att bygga ut så har det tagit tid enligt Patrik Sandgren. Han menar att operatörerna delvis tvekar inför att gå ifrån standardiserade, befintliga 4G-lösningar till 5G som kräver mer anpassning till enskilda kunders behov.

“Det är en helt annan affärsmodell att sälja pålitlig uppkoppling via 5G till industrin än 4G till privatpersoner.”, säger Sandgren till Afv.

Denna tröghet från operatörerna har föranlett PTS att sedan 2021 ge vissa företag och organisationer lokala tillstånd att  bygga egna interna 5G-nät. Även pandemin har fört med sig logistikproblem som försvårat utbyggnaden av ny elektronisk infrastruktur i Sverige, liksom i andra länder.

Svensk innovation och industri begränsas

Sveriges 5G-täckning är idag begränsad till tätbefolkade områden, men enligt Sandgren behöver industrin ett heltäckande nät, både i städer och på landsbygden. Uppkopplade produkter som arbetsmaskiner, verktyg och fordon måste fungera i hela landet.

“Att ha en 5G-infratruktur som täcker hela Sverige är ju lika viktigt för industrin som järnvägar, motorvägar eller sjöfartsleder. Det är som ännu ett transportslag för data, som kompletterar övrig infrastruktur”, säger Patrik Sandgren.

Detta för att svenska företag ska kunna pröva nya tekniker och tillämpningar och ta fram de lösningar som behövs för en grön omställning och fortsatt konkurrenskraft.

“På kort sikt innebär det att företagen ser sig om efter andra alternativ eller skjuter upp sin digitalisering. På lång sikt är det helt förödande för vår innovationskraft.”

Hade Sverige varit tidigare med att ge tillstånd för 5G och rulla ut infrastrukturen hade landet kunnat ligga i framkant för att prova ny teknik.

“Man skulle ha varit ett fortsatt tydligt val när bolag vill utveckla och testa 5G-applikationer. Sverige, med sina höga kuster och djupa skogar, är idealt för att testa trådlösa digitala tekniker i skarpt läge. Ett utbyggt 5G nät med täckning i hela landet är med andra ord en perfekt sockerbit för investringar i forskning- och utveckling från teknikföretag”, säger Patrik Sandgren.

Nu blickar istället både svenska och utländska företag till andra länder för att placera sina investeringar, enligt Sandgren. Stora Enso har till exempel investerat i 5G-lösningar för sin processindustri i Finland, snarare än Sverige.

Dessutom är erfarenheten och lärdomarna av att testa lösningar med 5G gynnsam för att fortsätta förbättra nätverket och på sikt leda utvecklingen av nästa generation nätverk.

Land 5G-nätets befolkningsteckning
Italien 99,7%
Nederländerna 97%
Tyskland 86,5%
Österrike 76,8%
Portugal 75%
Cypern 75%
Frankrike 74,4%
Irland 72,1%
Finland 71,6%
Grekland 66,1%
Spanien 58,9%
Tjeckien 49,4%
Bulgarien 40,1%
Slovenien 36,6%
Polen 34,2%
Kroatien 33,8%
Litauen 33,3%
Rumänien 24,9%
Malta 20%
Estland 18,3%
Sverige 17,7%
Ungern 17,6%
Slovakien 13,8%
Luxemburg 12,7%
Belgien 4,25%
Lettland 0%
Källa: European 5G Observatory
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.