FÖRMÖGENHETSBESKATTNINGEN: En märklig ordning

Det finns inga hållbara skäl för att ha skillnader ibeskattning mellan olika börslistor.

Ju finare bolag, desto mer krävande notering, brukar det heta.På den mest omsatta listan finns bara de bästa bolagen med höglikviditet och stort börsvärde. Så klubbades regeringens förslagtill ny förmögenhetsbeskattning igenom i förra veckan, ochplötsligt flammar en diskussion om listflykt av skatteskäl upp.Får vi i framtiden se aktiemarknadens stora elefanter trängasmed nyintroducerade förhoppningsbolag på O-listan? Jo, någoneller några elefanter får nog anledning att röra på sig.Den nyaförmögenhetsbeskattningen innebär bland annat att A–listenoterade aktier kommer att tas upp till sitt fullamarknadsvärde hos dem som har skattepliktig inkomst. Undantaggörs för de huvuddelägare som har mer än 25 procent avröstvärdet i A-listebolag som dessutom är introducerade efter1991.

Valet av tidpunkt verkar inte alldeles genomtänkt. Enligtregeringens bedömning är den nu föreslagna skattefriheten främstav betydelse för framtiden. Tillräckliga skäl för att görahuvuddelägares innehav generellt skattefria kan inte ansesföreligga skriver regeringen i sitt förslag.

O- och OTC-listeaktier kommer även fortsättningsvis att varaskattebefriade.

Förslaget får en del märkliga effekter för vissa familjeägda, A–listenoterade bolag, där H&M är det mest uppmärksammadeexemplet (de är inte så många, de familjeägda på A-listan).Modejättens huvudägare, Stefan Persson, får med de nya reglernaen årlig förmögenhetsskatt som är högre än hans löpandeintäkter.En förmögenhetsskatt som är högre än utdelningendrabbas för övrigt alla förmögna ägare av H&M och en handfullbolag till. Det här är samma effekt som när skenandemarknadsvärden tvingar fiskare att lämna sina naturskönt belägnafiskebodar i skärgården.

Det som skiljer ägare av A-listenoterade bolag från skärgårdenssöner och döttrar är att det går att komma ifrånförmögenhetsskatten genom att byta lista.

Med olika beskattning på de olika listorna, blir skatten baraännu en parameter för företagsledningen att ta hänsyn till, vidbedömningen av vilken lista som bolaget skall vara noterat på.Förmögenhetsbeskattningen är det enda rationella skälet för ettbolag att byta ner sig, eller stanna kvar på O-listan. För en A–listenotering talar främst kvalitetsstämpeln. Vissa utländskaägare har inte rätt att investera i andra aktier än primary list–noterade. Om en stor utländsk ägare tvingas sälja påverkar detnaturligtvis kursen i bolaget.

Vissa banker har också olika belåningsregler för A-listenoteradeoch andra aktier. Lex Asea, den förmånliga skattebehandlingen avbolag som delar ut dotterbolag till sina aktieägare kan inteheller åberopas av icke A-listenoterade bolag. Även omskillnaden i förmögenhetsskatt mellan de olika listorna inte fårså stora konskekvenser är den ändå svårbegriplig. Varför skalllistor beskattas olika?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG