”Förlust i prognosen”
I mars 2007, inför dåvarande nyemission, gavAffärsvärlden läsarna rekommendationen att sälja Morphic-aktien. Sedan dess har aktiekursen mer än halverats och sett till nuvarande kurs värderas bolaget enbart till 1,5 miljarder på börsen.
Värderingen kan verka låg i ljuset av bolagets ytterst aggressiva tillväxtmål där det förväntar sig en omsättning om 10 miljarder kronor år 2012. Om detta kan uppnås handlas alltså aktien idag till p/s 0,15, sett till omsättningen år 2012. Däremot har marknaden anledning att ta bolagets prognoser med viss skepsis, särskilt som Morphic i samband med den senaste rapporten, i mars i år, justerade ned prognosen för verksamhetsåret 2008/2009.
Det nyligen påbörjade räkenskapsårets omsättning förväntades innan dess uppgå till två miljarder kronor samt att bolaget spådde ett positivt rörelseresultat. Omsättningen för de nio första månaderna 07/08 uppgick enbart till 240 miljoner och resultatet var negativt om 48 miljoner. Bolagets vd ville då inte uttala sig om när vi får se ett positivt resultat på sista raden, men har hävdat att det svåra inte är att uppvisa en vinst.
– Jag har sagt det många gånger tidigare, skulle jag få ordern att fixa vinst så gör vi det. Men det vore ju väldigt synd att dra ned på marknadsexponeringen inom exempelvis flödesplattor nu, när marknaden sätts. Att sätta en global teknikstandard med en ny produktionsmetod är ju betydligt svårare, och en riktigt tuff uppgift, sade han för några veckor sedan till Nyhetsbyrån Direkt.
Med detta i åtanke är det lätt att förstå att det inte är resultatet som är av största vikt när Morphic rapporterar på onsdagmorgonen.
– Kommentarer från bolaget angående dess marknadsutsikter är det som är i fokus, säger John Helgesson, analytiker på Swedbank och fortsätter:
– Under året, 2008/09, förväntar jag mig orders på vindkraftverk samt eventuellt flödesplattor som visar att bolaget kan leverera och att framtidsprognoserna inte enbart är optimistiska.
Swedbanks analytiker, som är positiv till aktien, förklarar att dagens värdering på 1,5 miljarder kronor enbart prisar in vindkraftverksdelen och att de mindre affärsområdena fås “på köpet”, däribland bränslecells-segmentet och dess potential.
Gällande köpet av ScanWind finner analytikern förvärvet positivt eftersom Morphic, i och med detta, kan ta sig in på marknaden för off shore och får tillgång till lägen med stark byig vind, en marknad med få konkurrenter. Han tror även att bolaget inom något år kommer att uppnå full kapacitet, vilket innebär en produktion på 100 vindkraftverk per år.
Vidare ser John Helgesson positivt på det faktum att Honda, Toyota och Mercedes presenterat kommande bilmodeller som drivs av bränsleceller. Till varje bil krävs cirka 1 000 flödesplattor. Morphic tillverkar flödesplattor.
– Hur stor bränslecellsmarknaden blir och när denna marknad väl slår igenom på stort är svårt att veta exakt men på Swedbank tvivlar vi inte på att Morphic, när detta väl sker, tar en del av marknaden då bolaget besitter en teknik som är billigare, snabbare och effektivare än konkurrenter vilket ger högre flöden, säger John Helgesson, analytiker på Swedbank.
Vad tror du om aktiekursen under den närmaste tiden?
– Kommande företrädesemission om 400 miljoner verkar vara en dämpande faktor innan de exakta villkoren presenteras, vilket kommer att göras på en extra bolagsstämma, säger analytikern.
När tror du vi får se svarta siffror från bolaget?
– Inte i år, det kommer att ta något år, det tar ett tag att jobba upp beläggningen i vindkraftsfabriken, säger analytikern.
Fotnot: Även ABG Sundal Collier och Danske Bank har analytiker som följer Morphic. Affärsvärlden har försökt få tag på Danskes analytiker, som dock valt att inte ringa upp. ABG, som likt Swedbank ser mycket ljust på Morphics framtidsutsikter, kan inte uttala sig om bolaget då banken har agerat finansiell rådgivare vid bolagets emission samt agerat rådgivare i ScanWind-affären.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.