Förhandlingar är igång hos Northvolt – fackordföranden: ”Allmän oro”

På tisdagen inleddes förhandlingarna mellan fackförbunden och batteritillverkaren Northvolt, uppger fackordföranden Teodor Mellström för Affärsvärlden. Northvolt pausar en verksamhet som berör 300 anställda – men resultat från förhandlingarna väntas dröja. Samtidigt som oro råder bland de anställda. "Vi förväntar oss att det kommer ta ett tag till", säger Mellström.
Förhandlingar är igång hos Northvolt – fackordföranden: ”Allmän oro” - Teodor Mellström
Teodor Mellström är ordförande på Akademikerföreningen på Northvolt. Foto: Privat, TT

För flera anställda hos Northvolt kom måndagens besked om att kapa personalstyrkan i kostnadsbesparande som ett bombnedslag.

Bland annat ska verksamheten vid Upstream 1, där omkring 300 personer arbetar, försättas i viloläge.

Förhandlingarna mellan Northvolt och fackliga parter drog i gång under tisdagen. Men ett resultat från dessa lär dröja, menar Teodor Mellström, ordförande på Akademikerföreningen samt medlem och representant för fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

”Det är ännu inga beslut som har tagits och vi förväntar oss att det kommer ta ett tag till”, säger han till Afv.

Oro hos anställda

Teodor Mellström säger att flera oroliga Northvolt-anställda har hört av sig med funderingar över huruvida de kommer få behålla jobbet eller ej.

”I sådana här lägen är det nog det första som folk blir oroliga över. Hur kommer min anställning att påverkas? Eller hur kommer min inkomst att påverkas?”

Trots turbulensen fortgår arbetet just nu som vanligt för de anställda på Northvolt.

”Det är många som har mycket att göra så jag tror att man på vissa sätt grottar ner sig i arbetet för att komma ifrån”.

Det finns sedan tidigare facklig kritik mot arbetsmiljön på Northvolt. Så sent som i somras kritiserades bolaget av ett före detta skyddsombud för att ha låtit anställda vistas i farlig arbetsmiljö.

“Det vi jobbar för är att representera våra medlemmar så gott som vi kan och försöka ge trygghet. Så det är vårt fokus framöver”, avslutar Teodor Mellström.

Största fackförbund på Northvolts fabrik är IF Metall.

“Vi har nåtts av informationen och nu ska förhandlingar vidta. I övrigt har vi inga kommentarer i dagsläget. Vi hänvisar alla frågor till företaget”, sade Anna Vestermark, ordförande för IF Metall Norra Västerbotten, till Affärsvärlden i måndags.

Läs mer:

Regeringens samordnare: Gröna omställningen faller inte med Northvolt

Statliga pensionsfonderna: Olämpligt att vi uttalar oss om Northvolt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.