Företagsgrundarei den högre skolan

Här är listan över Sveriges mest framgångsrika företagsgrundare. Handelsföretagen med lågprisprofil dominerar. "Överlag handlar det om moderna företag som bygger på det gamla Sverige", säger Anders Johnson, expert på svensk entreprenörshistoria.

Det är företaget Founders Alliance, ett nätverk med svenska entreprenörer, som har tagit fram listan som rankar svenskregistrerade företag med nu levande grundare. Den är baserad på förra årets omsättning.

Anders Johnson, författare till boken Tidernas entreprenörer, kommenterar listan:

– Det handlar ofta om gamla traditionstyngda industrier som förmår att tänka nytt, säger han.

Han nämner Stena som exempel.

– Stena är en överlevare. Grundaren Sten A Olsson insåg att färjor var grejen. Han lyckades bygga upp ett rederi med färjetrafik när andra rederier, som Broströms, höll på med Svenska Amerikalinjen och frakt. I dag är Stena ett av världens största färjerederier.

Ett annat exempel är Nilson Group, skoföretaget med varumärken som Din Sko och Skopunkten.

– Vad de gjorde kan man kalla uppsidan av den svenska skoindustrins utslagning. Grundaren Rolf Nilsson började importera skor från Italien när importen släpptes fri på 1950-talet, säger Anders Johnson.

En grupp som utmärker sig på listan är handelsföretagen, som dessutom alla håller en lågprisprofil.

– Jula, Lindex, Mekonomen, Rusta… Det är företag som inte är för fina i kanten, som säljer mot de breda massorna. Det handlar inte om prestigefyllda märken, säger Anders Johnson.

Han drar paralleller till Torsten Jansson, som finns på listan med sitt företag New Wave, och hans metoder för att bygga framgångsrika företag.

– Han är ett intressant exempel på en entreprenör i glasbranschen. Orrefors Kosta Boda hade bytt ägare flera gånger, trots att det hade ett starkt varumärke. När han köpte bolaget bröt han med den högfärdstradition som rådde, sparkade formgivare som inte sålde och sa åt dem som var kvar att börja producera glastomtar, säger Anders Johnson.

Torsten Jansson har i flera intervjuer sagt sin mening om vad som är viktigast för tillväxt: sälj, sälj och sälj.

– Det är inte fel att få in en krängare i ett fint företag, säger Anders Johnson.

Är det någon som kommer ihåg “den nya ekonomin”? Att läsa listan över Sveriges mest framgångsrika företagsgrundare är hur som helst ingen påminnelse.

– Det är påfallande lite av de nya it-företagen. Axis är undantaget, säger Anders Johnson.

Pontus Braunerhielm är nationalekonom och professor vid KTH. Han pekar på att entreprenörerna på listan spelar en viktig roll på ett sätt som många inte tänker på.

– En viktig effekt av svenska framgångsrika entreprenörer är att de kan investera sina pengar i saker som kommer Sverige till gagn. De kan investera i nya företag, säger Pontus Braunerhielm.

Personer som själva drivit företag och fått utrymme att investera utgör ett bra komplement till andra finansieringskällor, som riskkapitalbolag, menar han.

– De väljer på ett annat sätt, ofta ganska regionalt där de har en kännedom om företaget och individen. De screenar individen och har en djupare kunskap än vad ett riskkapitalbolag har. Det ökar mångfalden, det kan handla om företag som inte skulle ses av det institutionella kapitalet.

Många av personerna på listan har tjänat en bra slant på att starta företag. Det är en bra motvikt till dem som menar att en Lottovinst är enda sättet att bli rik på i Sverige, tror Pontus Braunerhielm.

– De blir något slags signal på att man faktiskt kan lyckas, bygga en förmögenhet som egenföretagare.

________________________________________________________

Peab-bröderna i en klass för sig

Det var lantbrukarna på Bjäre i Skåne som fick bröderna Mats och Erik Paulsson att starta eget företag. I dag, 48 år senare, omsätter Peabkoncernen drygt 30 miljarder med lillbrorsan Mats som vd. “Jag har inte tänkt på det, det har bara blivit så”, säger Mats Paulsson om utvecklingen.

1. Erik Paulsson & Mats Paulsson

Grundade Peab 1959.

Omsättning 30,3 miljarder.

1959 kom nya bestämmelserna om att husägare hade rätt till soptömning. Det blev startskottet för bröderna Erik, 16 år och Mats, 14, företag, Paulsson Entreprenad.

– Det var mest sommarboende stockholmare som ville utnyttja den rätten. Vi körde deras sopor och vi utförde arbeten åt lantbrukarna, med traktor och skördetröskor och andra maskiner. Det var många som fortfarande körde med hästar då, säger Mats Paulsson.

Affärsutvecklingen var inte så komplicerad.

– Man har ju alltid målet att utveckla saker. Då handlade det om att ta upp en rad betor, sedan utöka till två rader betor på en gång, sedan tre rader.

Från att hyra ut entreprenadmaskiner var steget inte långt till att börja bygga fastigheter.

När började du tänka att Peab var på väg att bli ett riktigt stort bolag?
– Det har jag aldrig tänkt. Det är våra medarbetare och kunderna som är i centrum. Framgång beror helt och hållet på medarbetarna.

Det rör sig knappast om något finlir när Mats Paulsson ska beskriva sitt framgångsrecept. Så här kan det sammanfattas: Medarbetarna ska trivas. Kunderna ska vara nöjda.

– Det man har lovat ska man se till att det blir så. Jag tror att det är väldigt viktigt att folk är engagerade och tycker att det är trevligt på jobbet. Till exempel så ska en ny medarbetare ha utvecklingssamtal minst en gång i kvartalet det första året.

– Om man inte trivs på jobbet så ska man säga det. Livet är för kort för att inte trivas.

“Farfarsprincipen” är ett viktigt inslag i Peab, när det gäller att få personalen att trivas och utvecklas:

– Man ska alltid ha rätt att gå över sin chef i Peab, till en högre chef. Till exempel om man känner att man vill gå vidare.

Mats Paulsson håller hårt på att hans närmaste medarbetare ska ut på byggena för att få en känsla för verksamheten. Han berättar att han själv ofta är ute och träffar Peabs byggarbetare.

– Jag var ute på en byggarbetsplats i Ängelholm i dag, mellan två sammanträden. Lördag, söndag och kvällar går det också bra att åka runt.

Så vad säger byggarbetarna om verksamheten?
– De säger i arbetsbodarna att det är alldeles för mycket chefer på Peab, nä jag skojar lite. Men det är viktigt att byggarbetarna får vara med och bestämma. På Peab är alla chefer. Vi kör med nollfelsprincipen och då måste det vara så.

De goda avsikterna till trots har det stormat rejält kring Paulsson-brödernas affärer genom åren. Värst stormade det kring uppköpen av bygg- och installationsföretaget BPA och ytterligare tre bolag under krisåren på 1990-talet.

Vad har varit det största hotet under åren?
– Jag vill inte kalla det för hot utan möjlighet. Det jag har tyckt varit jobbigast var lågkonjunkturen i byggbranschen under 1990-talet då vi fick säga upp och rationalisera i samband med de bolag som vi förvärvade. Totalt var det 10 000 människor som fick söka andra jobb. Det var jättejobbigt.

I dag är det brist på arbetskraft i byggbranschen. Vad gör ni åt det?
– Vi har alltid haft vår egen Peabskola, där vi utbildar personal som vill utvecklas. Nu har vi också startat en gymnasieskola i Ängelholm, för de som inte klarar att komma in på andra linjer med sina betyg. Det har blivit en succé. Det går 60 elever i varje kurs.

Det räcker väl inte?
– Nej, det räcker inte för att täcka vårt behov men vi jobbar för fullt på flera områden. Vi jobbar med att sänka kostnaden för kunderna. Vi bygger mellan femtusen och sextusen bostäder per år, genom att använda samma system och lära av varandra får vi ned kostnaden och personalbehovet.

Nu delar ni ut Peabs industriverksamhet till aktieägarna. Varför?
– Det är för att vi ska bli starkare. Ledningen i bygg kan helt intressera sig för bygg och anläggning, och ledningen i industri kan helt engagera sig i industrisidan.

Vad är den viktigaste förändringen som Peab gjort genom åren?
– Jag vill inte säga att vi gjort någon större förändring. Vi har hela tiden vidareutvecklat oss. Men vi har till exempel knoppat av hela fastighetssidan och lagt in i Brinova. Och nu knoppar vi av industrisidan till Peab Industri.

Vad är de vanligaste felen som folk gör när de ska bygga företag?
– Man ska inte ha för stora vyer utan ta det lite försiktigt. Först ska man ha bra medarbetare innan man tar jobbet. Gör man tvärtom så kanske man inte får tag i rätt medarbetare.

Du och din storebror Erik, hur jobbar ni ihop?
– Vi har jobbat ihop sedan 1959. Jag har hållit i driften och produktionen, han har varit mer i fastigheter och varit den som är utåtriktad och marknadsfört. 1994 flyttade Erik till Stockholm för att se till att den omfattande BPA-affären kom på plats och sedan dess har han byggt upp fastighetsbolagen.

Vad är viktigast när man bygger företag, kontakterna eller att ha tillgång till kapital?
– Nja, jag skulle säga att medarbetarna är viktigast. Kontakter är väldigt viktigt, men aldrig så mycket kontakter är ingen hjälp om du inte kan utföra det du lovat. Det har varit Eriks och min stora lycka, att vi kunnat rekrytera folk som är bra på det vi inte är bra på.

Vad är du inte bra på?
– Allt! Jag är duktig på att rekrytera. Och på att vara tydlig. Har jag sagt en sak så behöver det inte sägas flera gånger.

Jobba eller ha semester, vad är roligast?
– Jobba. Man kan jobba och ha semester samtidigt också, jag har alltid kommit på bra idéer när jag är på semester.

Då kanske du skulle ta semester oftare.
– Ja, kanske det. Som när vi började 1975 i Lindvallen (senare Skistar), allt där är plockat från våra skidresor till andra anläggningar.

Du brukar besöka Tennisveckan i Båstad, där Peab också har stora byggprojekt. Och du är med i Skistar. Men vad är roligast, tennis eller skidor?
– Skidor. Jag har till exempel åkt Vasaloppet sju gånger. Första gången hade jag bara åkt fem kilometer innan loppet. Det enda jag tycker är viktigt är att ingenting är omöjligt, säger Mats Paulsson och kommer att tänka på BPA-affären på 1990-talet:

– Det är så lätt att säga att “det går inte”, det är det enklaste i livet att säga. Det är det värsta jag vet. Som när Peab köpte BPA, det var en för stor affär, tyckte många. Det var inte helt enkelt. Oh ja, jag är nöjd med att vi köpte. Jag har aldrig ångrat en affär.

___________________________________________________________

2. Sten Allan Olsson, 90

Grundade Stena AB 1962.

Omsättning 9,4 miljarder.

23 år gammal startade Sten Allan Olsson Stena, med verksamhet inom skrot och metallhandel. Rederiet Stena Line startades 1962. Det blev en tur på börsen, 13 år, innan bolaget köptes ut av familjen Olsson 2001. Orsaken till börsfiaskot var bland annat missbedömning av EU:s hot om att ta bort taxfreeförsäljningen. Omsättningen för de tre separata systerkoncernerna Stena, Stena Metall och Stena Sessan, var under 2006 45,8 miljarder kronor.

3. Bengt Rosell & Ingemar Boman

Grundade Lindex 1954.

Omsättning 5,2 miljarder.

Det var när Bengt Rosell, med erfarenhet från klädtillverkning, och Ingemar Boman, resande i korsetter, hittade en tom lokal på 30 kvadratmeter i Alingsås som de beslöt att öppna egen butik för damunderkläder. Som extraknäck, var tanken. Men snart växte en klädkedja fram, 1964 utökades sortimentet till damkläder, 1985 till barnkläder. Bengt Rosell och Ingemar Boman sålde hela Lindex till Ica 1982, Ingemar Boman jobbade kvar som vd mellan 1982 och 1984. Den första miljarden passerades 1988, i samband med att Lindex förvärvade Gulins. På 80-talet började entreprenörerna tala om börsnotering och 1995 uppfylldes målet. Värsta konkurrenten Kapp-Ahls bud på Lindex nobbades i förra veckan.

4. Torsten Jansson, 45 år

Grundade New Wave 1990.

Omsättning 3,5 miljarder.

Ska han bli Sveriges första entreprenör som spräcker tio-miljardersvallen? Det är åtminstone Torsten Janssons uttalade vision med New Wave – fem miljarder i omsättning är målet som kan infrias “om några år”. Samtidigt som han sålde t-shirts från Brasilien i Sverige byggde han upp New Wave i början av 1990-talet, ur spillrorna av illa sargade tröjföretaget Letox. Är fortfarande ordförande och storägare men avgick från vd-posten i somras. Åkte för ett par år sedan till Orrefors Kosta Boda för att skälla ut företaget, en resa som slutade med att han i stället köpte företaget.

“Mitt jobb i Kosta är att rätta till och bygga upp. Sedan ska jag åka därifrån. Jag tror att människor märker att det fungerar ändå”, sa han nyligen.

Torsten Jansson släpper snart sin första bok, “Torsten – mannen med profil”. Den lär dock inte innehålla en rad om hans nya livskamrat Ulrica Messing, före detta infrastrukturminister. Som sagt att “Nu har jag, för första gången, en man som tjänar mer än jag.”

5. Lars Bergenheim, 78 år

Delgrundare av Sapa Profiler, 1963, och Sapa Heat Transfer. Omsättning 3,3 miljarder.

Efter examen från Chalmers stack Lars Bergenheim och Nils Bouving (avliden) till USA för att jobba vid aluminumföretaget Reynold’s Metals. Så föddes affärsidén och 1962 grundades Sapa. Den första stora ordern kom ett par år senare när Fifa beslutade att fotbollsmål inte längre skulle tillverkas i trä. I dag är bolaget världens tredje största tillverkare av aluminiumprofiler. Sapa köptes 1976 av Gränges (Electrolux). Gränges sålde senare sin ursprungliga verksamhet och bytte namn till Sapa. Bergenheim lämnade Sverige på 80-talet och undkom därmed svensk beskattning.

6. Jarl Andersson, 92

Grundade Kinnarpskoncernen 1942.

Omsättning 3 miljarder.

Bondsonen och möbelsnickaren Jarl Andersson lånade tillsammans med sin fru Evy Andersson (avliden) 19 000 kronor på banken för att köpa ett konkursat snickeri i Kinnarp. Året var 1942. “Ikea har möblerat folks hem, vi har möblerat deras kontor”, har Jarl Andersson sagt.

7. Ulla & Bo Lundevall, 56 och 57

Grundare av Dustin 1985.

Omsättning 2,1 miljarder.

Makarna Ulla och Bo Lundevall var zoobutiksinnehavarna som grundade ett postorderbolag 1985. Produkterna var disketter och bolagets namn blev Dustin, efter hunden. För knappt två år sedan steg Bo Lundevall av vd-posten för att fokusera på affärsutveckling. Den årliga tillväxten i e-handelsbolaget har varit elva procent sedan 2000. I våras fick Dustin en ny huvudägare, Altin med siktet inställt på expansion och förvärv.
8. Rolf Nilsson

Grundare av Nilson Group 1955.

Omsättning 1,8 miljarder.

Det började med träskor för Rolf Nilsson, 1955. Snart släpptes importen fri och företaget började marknadsföra italienska skor. I dag kommer var fjärde sko som säljs i Sverige från Nilson Groups lager i Varberg. Det är de fyra affärskedjorna Din Sko, Skopunkten, Nilson och Jerns, som syns utåt.

9. Anders Forsgren & Bengt-Olov Forssell, 55 och 56

Öppnade första butiken 1986.

Omsättning 1,6 mdr.

Listans mesta akademiker? Den första Rusta-butiken öppnade 1986, som ett resultat av att kollegorna, universitetslärarna i företagsekonomi, letat efter “svarta hål” på marknaden. “Vi har varit oerhört konsekventa och hållit fast vid våra låga priser. Alla säger förstås så här, men vi har verkligen gjort det”, sa Bengt-Olov Forssell för ett par år sedan.

10. Donald Johansson, 65

Grundare Evadon.

Omsättning: 1,5 miljarder.

Evadon är listans mest okända bolag. Evadon finns inte på Gula Sidorna. Kontoret ligger i Älvsbyn. Evadons dotterbolag Kattisberget äger 100 procent av Älvsbyhus Intressenter, som i sin tur äger bland annat Älvsbyhus AB och Älvsbyhus Transport AB. Enligt bolagets ekonomiansvarige Lars Nilsson arbetar Evadon huvudsakligen med värdepappershandel, men den verksamheten är i dag vilande och under flytt till ett annat bolag, Solar Invest. Evadon står dock kvar som ägare av Kattisberget. Donald Johansson började som husmontör i Älvsbyhus, grundat av hans far Göran Johansson, och är i dag bolagets vd. Han har sagt sig ångra en enda affär, att han på sextiotalet sålde sin Morgan 4/4.

11. Sonny Holmgren, 73

Grundare av Holmgrens Bil 1960.

Omsättning 1,4 miljarder.

Sonny Holmgren grundade sitt bolag i Jönköping 1960 och har sedan byggt på med finansbolag samt verksamheter för hyrbilar och service. Med sonen Benny Holmgren som vd öppnade bilfirman förra året Sveriges första och största bilvaruhus.

12. Lars-Göran Blank, 69

Grundare av Jula 1979.

Omsättning 1,3 miljarder.

28 år – så lång tid tog det från försäljning av en egentillverkad vedkap från en lada i Jultorp utanför Vara, till 20 varuhus runt om i Sverige. Börsnotering? Nej, “för mycket krångel”, har Lars-Göran Blank sagt. Sälja? “Vi kan ju inte äta mer än vad vi redan gör. Pengar är inte så viktigt längre” har grundaren och hans son, Karl-Johan Blank, som i dag är vd, uttryckt saken.

13. Åke Nyberg

Grundare av Storel 1973.

Omsättning 1,2 miljarder.

1973 grundades Storel som då bestod av ett enda avhämtningslager: Elgrossisten på Storgatan i Göteborg. Såldes 1995 till holländska Otra och fusionerades då med Abeta.

14. Martin Green, 45

Delgrundare av Axis 1984.

Omsättning 1,2 miljarder.

Det sägs om Martin Green att han i sjätte klass byggde ihop sin egen miniräknare medan klasskamraterna räknade med tändstickor. Det var på tåget mellan Skåne och Stochholm som han och Mikael Karlsson (avled 2005) kom på sin första affärsidé. 1984 grundades Gren & Karlsson Firmware i forskarbyn Ideon, Lund, för att senare namnändras till Axis. Skrivarservrar är den största verksamheten. I samband med att företaget grundades sattes målet för omsättningen 2000, till 1 miljard kronor. “Då tyckte folk jag var dum i huvudet”, har Mikael Karlsson sagt.

15. Leif Möller, 67

Delgrundare av Mekonomen 1972.

Omsättning 1,1 miljard.

Med Leif Möllers ärvda frimärkssamling och sommarstuga och Ingemar Fraims villa som pant fick de, 1972, grundplåten till Bileko som senare namnändrades till Mekonomen. Affärsidén kom de på när de jobbade på Esso – bilverkstäderna hade svårt att få fram reservdelar. Mekonomen börsnoterades 2000. Sommaren 2006 såldes 29 procent av bolaget till Antonia Ax:son Johnson. I samband med det drog sig de båda grundarna tillbaka. Ingemar Fraim avled senare.

Så gjordes listan:

Företaget Founders Alliance, ett nätverk med svenska entreprenörer, har tagit fram listan. Den omfattar svenskregistrerade företag med nu levande grundare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.