FÖRETAG: Allgon; Tillväxten tar fart- igen

Rationaliseringar och nätinvesteringar i USA kommer att höjaAllgons resultat i år. Aktien är köpvärd.

Nu är Allgon rustat för tillväxt. Lägre fart i försäljningenunder flera kvartal gav bolaget kraft över till att driva igenomkostnadsbesparingar. Tillsammans med en stärkt lönsamhet harAllgon på nytt hängt på den starka mobiltelefonitillväxten ivärlden. Omsättningsökningen med över 20 procent under dettredje kvartalet förra året är bara början.

Huvudverksamheten System (antenner, komponenter och repeaterstill mobiltelefonins basstationer), fick slagsida för drygt ettår sedan efter att omsättningen nästan tiofaldigats på ett fåtalår. Bolaget drabbades av växtvärk, inte minst inom lönsamheten.Rörelsemarginalen störtade från nästan nio procent till dryga 2,5 procent inom loppet av ett halvår.

På kort tid nära halverades värdet på Allgon-aktien ochhandlades länge för mellan 80 och 100 kronor. Det var svårt attkänna igen Allgons tillväxtnivå i början av förra året som lågpå ensiffriga procenttal medan bolagets huvudmarknad fortsatteatt växa med minst 60 procent i volym. Men lugnet gav Allgontillfälle att skära i sina omkostnader och efterniomånadersrapporten kan det konstateras att Allgon är tillbakapå spåret. I bokslutskommunikén som presenteras den 27 januariväntas både lönsamhet och tillväxt för det andra halvåret liggapå nivåer som är i klass med tidigare.

Bättre marginaler lär dessutom placera Allgon bland den lillaskara bolag på Stockholmsbörsen som under förra året lyckadesväxa ifrån de negativa resultateffekterna från kronansförstärkning. Allgon, vars produktion huvudsakligen är förlagdtill Sverige, är extremt valutakänsligt eftersom nästan allförsäljning sker till utlandet.

Men genom att växa och rationalisera har rörelsemarginalen nåtttillbaka till de nivåer som rådde i början av -95 det vill sägarunt åtta procent. Visserligen är det fortfarande lägre än underAllgons guldår, men eftersom en hel del av kostnadsbesparingarnaförra året genomfördes när försäljningen samtidigt växte finnsdet gott om hopp för framtiden.

Men, resonerar kanske den oroade, om Allgons försäljning redanen gång sackat rejält efter världstillväxten på mobiltelefoni såborde det väl kunna hända igen? Allgons problem har varit knutnatill den svaga mobilteleutvecklingen i USA, där en stor del avbolagets systemproduktförsäljning ligger. Det har dröjt längretid än Allgon tidigare trott innan de amerikanska operatörernainvesterar i nya mobiltelefoninät till persontelefoni. Men sedanett halvår tillbaka har ordrarna från USA strömmat. Med nästanhälften av omsättningen på denna kontinent lär resultateffekteni Allgon bli väsentlig.

Utöver systemprodukterna tillverkar och säljer Allgon ävenantenner till mobiltelefoner och fordon. Trots att denna affärbara är en tredjedel så stor som systemprodukterna väntasantenner till mobiltelefoner bli en viktig intäktskälla. En avantennköparna, Nokia, rapporterade en tillväxt för sinamobiltelefoner på nästan 60 procent under förra årets tredjekvartal. I takt med mobiltelefonins spridning i världen så kanäven efterfrågan öka på nya telefoner bland de befintligaabonnenterna, så kallade utbytestelefoner. Men en tilltagandeprispress har gjort det tuffare för aktörer som Allgon. Även omförsäljningen av mobiltelefoner ökar med 60 procent nästa år sålär ökningen i kronor bara bli hälften så stor.

Den fråga som alltid uppstår kring tillväxtbolag av denna art ärvad de skall växa på när mobiltelefoniboom:en är över. AllgonsVD Per Wejke pekar på bolagets egen produktutveckling inomtrådlös kommunikation. Genom denna har Allgon positionerat sigsom en oberoende leverantör som kan leverera direkt tillmobilteleoperatörerna utan att gå via operatörernas egnasystemleverantörer. Utvecklingskostnaderna har under de senasteåren fördubblats och väntas hamna på nio procent av omsättningenför helåret.

Resultatet i Allgon väntas nå 135 miljoner kronor i år (1997)det vill säga en vinst per aktie på närmare sju kronor. Det gerett p/e-tal på 23 vilket är i klass med värderingen för världensövriga leverantörer inom mobilteleindustrin.

Efter kursuppgången i höstas då aktiens värde steg med 60procent inom loppet av två månader anser de flesta att det ärväl sent att köpa Allgon-aktien. Men på rådande nivå 165 kronorär aktien fortfarande billig jämfört med sina mindretillväxtkollegor på börsen. Om bolaget lyckas bibehålla sinamarginaler kan helårsrapporten i slutet av denna månad mycketväl ge aktien en ytterligare skjuts uppåt. Riktvärde på aktienligger runt 200 kronor.

FAKTARUTA:

Bättre 1996

Allgon Nio månMilj kr 1994 1995 1996*Försäljn 916 1175 967Kostn -813 -1073 -881Avskr -15 -25 -25Rörelseres 88 76 61Finans 4 -2 -1Res f skatt 92 74 60

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group